İngiliz milletvekillerinden İsrail'e silah tedarikini yasaklama çağrısı
İngiltere'de muhalefetteki milletvekilleri, hükümete Siyonist rejime silah sevkiyatına son vermesi yönünde çağrıda bulunan bir dilekçe sundu.
Siyonist İsrail'in bu hafta kabul edilen ve tüm tarafları ateşkese çağıran BM Güvenlik Konseyi kararını görmezden gelmeye niyetli olduğuna dair işaretlerin artmasıyla beraber İngiliz hükümeti üzerinde, İsrail'e silah satışının yasaklanması konusunda parlamento baskısı artıyor.
Guardian gazetesinde yer alan habere göre 130'dan fazla parlamenter tarafından imzalanarak Dışişleri Bakanı David Cameron'a gönderilen dilekçede, geçen hafta Siyonist rejime tüm silah ihracatını durduracağını açıklayan Kanada başta olmak üzere diğer ülkelerin attığı adımlara dikkat çekildi.
Bakanlar, şimdiden muhalefetin dışişleri bakanı David Lammy'nin İsrail'in uluslararası hukuku ihlal ettiğine dair ciddi bir risk olup olmadığına ilişkin hukuki tavsiyenin yayımlanması yönündeki çağrılarıyla karşı karşıya.
Gazete, bunun normalde İngiltere'nin silah satışlarının askıya alınmasını tetikleyecek bir durum olduğuna işaret etti.
İşçi Partisi Milletvekili Zarah Sultana'nın öncülüğünde hazırlanan dilekçe, aralarında İşçi Partisi'nin eski Orta Doğu Bakanı Peter Hain, İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Westminster lideri Stephen Flynn, eski Bakan Jess Phillips, eski İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ve Muhafazakar Partili Nosheena Mobarik'in de bulunduğu 107 milletvekili ve 27 akran tarafından imzalandı.
Diğer imzacılar arasında eski Dışişleri Bakanlığı Daimi Sekreteri John Kerr ve eski İşçi Partili bakan Tessa Blackstone da bulunuyor. Toplam 46 İşçi Partisi milletvekili ve SNP parlamento grubunun neredeyse tamamı çağrıyı destekledi.
Dilekçede, İngiltere'nin işgal rejimine silah ihracatının 'her zamanki gibi' devam etmesinin 'hiçbir şekilde kabul edilemez' olduğu savunuldu.
İngiliz menşeli silahların Gazze'de kullanıldığının belirtildiği dilekçede, yakın zamanda BM nezdinde yürütülen soruşturmaya dikkat çekilerek, Gazze'de İngiliz doktorların bombalanmasından muhtemelen İngiltere'de üretilen bir F-16 savaş uçağının sorumlu olduğu kaydedildi.
Ayrıca dilekçede, Gazze'de çatışmaların daha önce tırmandığı iki dönemde İngiliz hükümetlerinin Siyonist rejime silah satışını askıya aldığı anımsatıldı.
Dilekçede, "Bugün İsrail ordusu tarafından uygulanan şiddetin boyutu çok daha ölümcül, ancak Birleşik Krallık hükümeti harekete geçmedi," ifadelerine yer verildi.(Ajanslar(