IDF ve Şin Bet şefleri Refah işgali için Kahire’de
İsrail, Refah’a saldırı öncesi Mısır ile anlaşmaya ve Kahire’nin Filistinlilerin Sina Yarımadası’na sürüleceğine dair korkularını hafifletmeye çalışıyor.
İsrail ordusunun iki yedek tugayını Gazze’ye göndermesi ve Refah’a sığınan bir milyondan fazla Filistinlinin bir kısmı için kamp alanları inşa edilmesiyle birlikte, İsrail’in Refah işgalinin yaklaştığına dair işaretler artıyor.
İsrail basınına yansıyan bilgilere göre İsrail savaş kabinesinin Refah’ın önümüzdeki iki hafta içinde tahliyesine ilişkin planları gözden geçirmek üzere toplanmasını bekleniyor.
İsrailli yetkililer planlarını, ABD’nin yanı sıra Refah’ın işgalinin Filistinlileri Sina Yarımadası’na iteceği uyarısında bulunan Mısır ile de paylaştı.
Haaretz’de yer alan habere göre İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Şin Bet Direktörü Ronen Bar ile birlikte dün Mısır’ın başkenti Kahire’yi ziyaret ederek Mısır ordusundaki üst düzey istihbarat yetkilileriyle bir araya geldi.
İsrailliler Mısır’ın Refah işgaline yönelik itirazları dindirmeyi ve Kahire’nin İsrail’in planına ikna etmeyi hedefliyor. Kahire, İsrail’in Refah’a girmesinin Filistinli mültecilerin kendi topraklarına akın etmesine yol açacağından endişe ediyor ve bu nedenle İsrail’in bölgeye girişini durdurması için ABD’ye baskı yapıyor.
Görüşmede rehine anlaşması için müzakerelerin yeniden başlatılması konusunun da gündeme geldiği belirtiliyor.
Sınırın kendi tarafındaki güvenlik takviyelerini artıran Mısır’ın Refah’tan tahliye edilecek Filistinliler için Gazze içinde “insani yardım bölgesi” denilen çadır alanlarını da inşa ettiği basına yansımıştı.
Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan Mısırlı yetkililere göre Gazze’deki en büyük “insani yardım bölgesi”nin Refah’taki El-Mevasi sahil şeridinden Gazze’nin orta kesimindeki Deyr el-Belah’a kadar uzanması bekleniyor. Yetkililer, İsrail’in Arap yetkililerle görüştüğü fikirler arasında Filistin Yönetimi destekli güvenlik güçlerinin Gazze’nin Mısır’la olan güney sınırı yakınlarında güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmak üzere Gazze’ye girmesine izin verilmesinin de bulunduğunu söyledi.
WSJ, daha önce Mısırlı yetkililere dayanarak Refah’taki insanların tahliyesinin iki ila üç hafta süreceğini ve ABD, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer Arap ülkeleriyle koordinasyon içinde yapılacağını bildirmişti. Ancak bu iddia Mısır’ın yarı resmi haber ajansı Ahram’da diplomatik kaynaklara dayandırılan bir haberle yalanlandı. Haberde, “Kaynak, İsrail işgal ordusunun Mısır ile İsrail arasındaki (D) bölgesi olarak bilinen sınır bölgesinde askeri varlık göstermesinin 1979 yılında imzalanan Mısır-İsrail barış anlaşmasının ihlali anlamına geldiğini söyledi. Kaynak, İsrail’in barış anlaşmasını ve güvenlik eklerini ihlal etmesi halinde Kahire’nin buna kesin bir karşılık vereceğini belirtti” ifadeleri kullanıldı.
Öte yandan WSJ’ye konuşan yetkililer, İsrail’in Refah’a kademeli olarak asker sevk etmeyi planladığını ve Hamas liderlerinin ve savaşçılarının saklandığına inandığı bölgeleri hedef alacağını söyledi. Çatışmaların en az altı hafta sürmesinin beklendiğini belirttiler.
Gazze’deki Filistinli nüfusun yaklaşık üçte ikisinin, çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldıktan sonra geçici olarak Refah’a sığındığı tahmin ediliyor. (harici)