Eski Pentagon yetkilileri: ABD elektronik savaşta geride kaldı
Eski Pentagon yetkilileri, ABD'nin sinyal bozma teknolojisinde, özellikle de düşman silahlarını uzaktan etkisiz hale getirme konusunda Rusya'nın gerisinde kaldığı konusunda uyardı.
Defense One'ın haberine göre, Orta Doğu'da özel operasyonları yönetmiş olan emekli korgeneral Mike Nagata, ABD'nin elektronik savaş kabiliyetlerinde “hala geride kaldığını” söyledi.
Silahları yönlendirmek için kullanılan GPS koordinatlarını uzaktan bozmak için elektronik sinyaller kullanan elektronik harp birimlerinin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında kilit bir rol oynadığı belirtildi.
Nagata'nın Tampa-Florida'da düzenlenen SOF Week konferansında “Bana göre ABD'nin olması gereken yer ile bulunduğumuz yer arasındaki uçurum her yerde değil ama pek çok yerde genişlemeye devam ediyor” dediği bildirildi.
Nagata, ABD'yi elektronik harp alanındaki hakimiyetini yeniden kazanmak için daha yaratıcı olmaya çağırdı. İki emekli özel harekat subayı da yayına verdikleri demeçlerde Rusya'nın adını zikrettiler. Kremlin'in teknolojisinin önemli ölçüde daha iyi olmasının bir nedeninin, sivil telekomünikasyonun karıştırılmasını önlemek için tasarlanmış uluslararası yasaları görmezden gelmesi olduğunu söylediler.
Yayına göre ayrıca, ABD sinyal bozma teknolojisini Orta Doğu gibi bölgelerde istihbarat toplamaya odaklamışken, Rusya onlarca yıldır elektromanyetik yeniliklere yatırım yaptı. Rusya, ABD'nin Rusya'ya karşı savaşında müttefiki Ukrayna'ya verdiği pahalı hassas güdümlü silahları devre dışı bırakmak için elektronik savaş birimlerini defalarca kullandı.
Raporlara göre, GPS güdümlü Excalibur top mermilerini rotasından çıkarmada etkili oldukları kanıtlandı. Ayrıca Ukrayna'nın hava kuvvetleri tarafından kullanılan ABD yapımı JDAM füzelerine ve ABD yapımı Himars füze sistemleri tarafından ateşlenen roketlere karşı da etkili oldular. Geçtiğimiz yıl Ukrayna'nın görevden ayrılan üst düzey komutanı Valery Zaluzhnyi, The Economist'e verdiği bir röportajda Rusya'nın elektronik savaş kabiliyetinin kendisine önemli bir avantaj sağladığını söylemişti.
ABD, elektronik savaş sistemlerini nasıl geliştirebileceği konusunda bilgi edinmek için çatışmayı yakından inceliyor. Mayıs ayında Defense News, Pentagon'un yeni elektronik harp sistemleri ve GPS bozucularından kaçmak için teknoloji geliştirmeye milyonlarca dolar harcadığını duyurdu.
Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nde analist olan Mark Cancian kısa süre önce BI'ya verdiği demeçte Savunma Bakanlığı'nın daha dar sinyal bantları kullanmak ya da sinyal karıştırma girişimlerini atlatabilecek daha güçlü sinyaller üretmek gibi seçenekleri değerlendirdiğini söyledi.
Cancian ''Yine de tehditler bize ‘oyun değiştiricileri’ bekleme konusunda dikkatli olmamızı hatırlatıyor. Karşı taraf her zaman etkinliği azaltan karşı önlemler geliştirir.” dedi.
Son aylarda Rusya'nın elektronik harp birimlerinin kuzey ve doğu Avrupa'da sivil uçaklar tarafından kullanılan GPS sistemlerini karıştırdığına dair endişeler ortaya çıkmış, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps'ı taşıyan bir uçak Mart ayında şüpheli bir saldırıdan etkilenmişti. (Ajanslar)