Bahreyn'de Direnişin ortaya çıkışı ve önemli mMesajları; Siyonistler nasıl gafil vvlandı?
Bahreyn’in siyasi sisteminin Siyonist rejimin müttefiki ve dostu olduğu bir ortamda El-Eşter Tugaylarının Siyonist rejime karşı eylemi çok önemli sayılmaktadır.
Gazze savaşının devam etmesiyle eş zamanlı olarak Bahreyn direniş grubu, bu rejime karşı askeri harekât başlatarak Siyonist rejime karşı savaşta yeni bir cephe açmıştır. Bu makalede Bahreyn direnişinin mahiyeti ve işgalci İsrail rejimine karşı eylemlerinin sonuçlarına kısaca değinilmiştir.
Siyonist rejimin Gazze halkına yönelik soykırımının devam etmesiyle birlikte, Lübnan Hizbullah’ı, Irak direniş grupları ve Yemen'deki Ensarullah Hareketi İslam ülkelerinin sessizliğinin gölgesinde Siyonist rejime karşı askeri operasyonlar gerçekleştirdi. Öte yandan Bahreyn'in Siyonist rejime karşı yürüttüğü İslami direniş eylemi de çok daha önemlidir çünkü Lübnan, Irak ve Yemen'in aksine Bahreyn hükümetinin Siyonist rejimle iyi ilişkileri bulunmaktadır. Bahreyn, bu rejimle ilişkilerini normalleştiren ve Siyonist rejimi savunmak için Yemen'e karşı ABD koalisyonuna katılan tek Arap ülkesidir. Burada önemli olan soru şu; Bahreyn direnişi Siyonist rejime karşı nasıl askeri eylemde bulundu ve Bahreyn direnişinin bu eyleminin mesajları neler?
BAHREYN'İN DİRENİŞ EYLEMİ; DİRENİŞTE FONKSİYONEL DÖNÜŞÜM
Bahreyn’in El Eşter Tugayları adındaki İslami direnişi, 2012 yılında varlığını ilan etmiştir ve faaliyetinin başlangıç noktası Bahreyn'deki Al-i Halife hükümetine karşı olmuştur. Bahreyn yetkilileri bu grubu Bahreyn dışında faaliyet gösteren bir terörist grup olarak tanımlamıştır. El-Eşter Tugayları 2014 yılında BAE, Kanada, Mısır, Suudi Arabistan ve Kuveyt tarafından terör örgütü ilan edildi. ABD de bu grubu 2018 yılında terör örgütleri listesine eklemişti. Bu grup geçmiş yıllarda aktif olmasa da yakın zamanda Trucknet nakliye şirketinin binasını ve işgal altındaki Filistin'in güneyindeki Eilat limanındaki diğer hayati hedefleri hedef aldı.
Bu eylem, Irak topraklarından gerçekleştirilen direnişin performansında bir değişiklik olduğu şeklinde değerlendiriliyor.
Bahreyn'in Washington Büyükelçiliği de el-Eşter Tugaylarının Bahreyn toprakları dışında faaliyet gösterdiğini açıkladı.
Şimdiye kadar hiçbir direniş grubu faaliyetleri için başka bir ülkenin topraklarını seçmedi ve başka bir ülkenin topraklarından Siyonist rejime veya ABD'ye karşı askeri eylem gerçekleştirmedi.
El-Eşter Tugaylarının bu eylemi aynı zamanda zorba ve diktatör ve Siyonist rejimle yakın ilişkiler içinde olan bir ülkede sıkışıp kalmanın o ülkenin gençlerinin direniş yoluna girmesine engel olamadığı anlamına geliyor. Ayrıca Bahreyn gibi kapalı ve otoriter bir siyasi ortama sahip bir ülkede direniş grubunun oluşması, Batı Asya bölgesindeki direniş ekseninin konumunun genişlediğini gösteriyor. Bu da Gazze'deki mevcut savaşın stratejik sonuçlarından biri sayılmaktadır.
BAHREYN'İN SİYONİST REJİME KARŞI DİRENİŞ EYLEMİNİN MESAJLARI
Bahreyn’in El Eşter Tugaylarının eylemi birçok önemli mesaj içeriyor ve bu mesajlardan ilki şudur; Pek çok Bahreynli insan ve grup açısından bu ülke ile Siyonist rejim arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sadece kabul edilemez değil, bu aynı zamanda Siyonist rejime karşı yeni direniş gruplarının oluşmasına bile yol açabilir.
İkinci mesaj ise şu; Arap hükümetlerinin Filistin meselesine ilişkin resmi politikası ve Siyonist rejimle ilişkileri normalleştirme arzusu, (hele ki Siyonist rejim ilişkilerin normalleşmesini Filistin'e karşı bir eylemde bulunmak için bir fırsat olarak kullanıyorsa,) bu rejimler için daha fazla güvenlik sağlayamaz.
Üçüncü mesaj ise şu; Siyonist rejimle ilişkilerini normalleştiren veya bu rejimin Filistinlilere karşı işlediği suçları destekleyen hükümetler, kendilerine daha fazla güvenlik sağlamadıkları gibi hem de kendileri için özellikle de kendi halkları tarafından daha fazla tehdit unsuru meydana getiriyorlar. Filistin'in savunulması Arap ve İslam ülkelerindeki halkların taleplerinin önemli bir parçasıdır. Bahreyn direnişinin oluşmasıyla bu konu fiili olarak da kanıtlanmış oldu.
Bu bağlamda İmam Hamani, 30 Nisan’da öğretmenlerle yaptığı görüşmede şunları söyledi: ‘Bazıları çevre ülkeleri Siyonist rejimle ilişkilerini normalleştirmeye zorlarlarsa sorunun çözüleceğini düşünüyor; Hayır yanılıyorlar. Mesela farz edin ki başta Arap ülkeleri olmak üzere çeşitli ülkeler Siyonist rejimle ilişkilerini normalleştirsinler, bu, sorunu çözmeyecek aksine sorunu onların kendi hükümetlerine yöneltecektir. Yani milletler, bu suç ve cinayetlere göz yuman, bu suçlara rağmen o rejimle dost olan hükümetlerin canını okuyacaktır. Eğer bugün bölge milletleri Siyonist rejime karşı ise, o gün de bölge milletleri kendi hükümetlerine karşı olacaktır.’
Dördüncü mesaj ise şu; Direniş bağlamında bir halk gücünün oluşması, Amerika için yeni bir tehdit olabileceği gibi, Amerika'nın Batı Asya bölgesindeki manevra çemberinin de sınırlandırılması anlamına gelebilir. Bahreyn'in başkenti Manama, ABD Donanması'nın 5. Filosunun karargâhına ev sahipliği yapıyor. Amerika'nın direniş karşıtı politikası devam ederse veya tırmanırsa, El-Eşter Tugayları gibi güçlerin oluşumu gelecekte ABD’nin Manama'daki askeri varlığı için sorunlara neden olabilir.
Beşinci mesaj ise şu: ‘Gazze ile dayanışma ve Gazze halkına destek, hükümetleri Siyonist rejimin dostu olan ülkelerin halklarına da yayılıyor. Bahreyn İslami Direnişi 2 Mayıs'ta yaptığı açıklamada şu ifadelerde bulundu: ‘Filistin davasına ve Gazze halkına destek amacıyla, Siyonist rejim hükümetinin Tracknet kara taşımacılığı şirketinin işgal altındaki Filistin'in (Eilat) Ümmü’l Raşraş şehrinde bulunan genel merkezini İHA ile hedef aldık. Sabırlı ve direniş ruhlu Gazze halkını her düzeyde desteklemeye ve Siyonist rejimin saldırıları durana kadar operasyonlarımıza devam edeceğiz.
Bahreyn direniş gruplarının Siyonist rejime karşı eyleminin altıncı mesajı da direnişin Batı Asya bölgesindeki üstünlüğüdür. Özellikle son on yılda ABD, bazı Arap ülkeleri, Siyonist rejim ve bazı Avrupa ülkeleri direniş ekseniyle mücadele edip onun Batı Asya bölgesindeki konumunu güçlendirmesini engellemeye çalıştı. Şimdi Bahreyn direnişinin Siyonist rejime karşı eylemi, bu çabaların başarısızlıkla sonuçlandığını, Batı Asya bölgesinde direnişin hala ilerlediğini kanıtlıyor. (Ajanslar)