Hizbullah, İsrail'de güvenlik kuşağı oluşturdu
2000 yılı öncesinde Lübnan'da güvenlik kuşağı oluşturan İsrail rejimi, şimdi Hizbullah'ın "İsrail topraklarında" güvenlik kuşağı oluşturmasından yakınıyor.
Lübnan bu yıl, Gazze'ye yönelik soykırım harekatı devam ederken 25 Mayıs'ta 24. kurtuluş yıldönümünü kutluyor.
İsrail rejimi 1982 yılında Lübnan'ı işgal etmişti. Lübnan'da Kurtuluş Günü, 2000 yılında tüm Siyonist birliklerin ülke topraklarından çekilmesini ifade ediyor.
Siyonist rejim, Lübnan topraklarında ortalama 14 kilometre derinliğe ve güvenlik bölgesi olarak adlandırılan yaklaşık 1100 kilometrekarelik bir alana yayılmıştı.
Direnişin artan askeri kabiliyetleri, 2006 savaşında pekiştirilen bir caydırıcılık dengesi oluşturdu.
İsrail, defalarca bu dengeyi bozmaya çalıştı; ancak direnişin anında karşılık vermesi işgalci İsrail kuvvetlerinin angajman kurallarını değiştirmesine engel oldu.
8 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah, Siyonistlerin Gazze'ye yönelik soykırım harekatına karşı Filistin direnişini desteklemek ve düşmanın Lübnan'a karşı herhangi bir maceraya girişmesini engellemek gibi iki ana nedenden ötürü İsrail ordusuyla sınır savaşına girdi.
Sınır savaşı, düşmanın casusluk kabiliyetlerini bozmayı, İsrail karakollarını vurmayı ve güney Lübnan'daki sivillere yönelik saldırılara karşılık olarak Siyonist yerleşimlere füze atmayı içeriyordu.
Hizbullah'ın işgal altındaki Filistin'in kuzeyine yönelik yaklaşık 8 ay süren saldırıları, 100 binden fazla İsrailli yerleşimciyi hedef alınan yerleşimleri tahliye etmek zorunda bıraktı.
Yavaş yavaş, hedef alınan bölge yerleşimciler tarafından terk edilen ve çoğunlukla İsrail askerlerinin yaşadığı bir güvenlik bölgesi haline geldi.
Siyonist yerleşimciler, hükümetin ve ordunun kendilerini koruyamaması ve evlerine ve işyerlerine geri döndürememesi nedeniyle öfke ve memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.
Haaretz, kuzey 'İsrail'de hayatın durduğunu ve Güney Lübnan'da devam ettiğini değerlendiren haber yayımladı.
Gazete, ayrıca Hizbullah füzelerinin İsrail'in kuzeyine dayattığı güvenlik bölgesini gösteren bir harita yayımladı.
Yerleşim lideri: Hizbullah bizi öldürecek kapasiteye sahip, verecekleri bir karara bakar
Öte yandan Lübnan sınırındaki Margaliot yerleşimin belediye başkanı Eytan David, dün Yukarı Celile'ye düzenlenen yoğun füze saldırılarına işaret ederek Siyonist rejimin siyasi kademesinin kuzey cephesine yönelik tutumunu eleştirdi.
103 FM radyosuna mülakat veren David, "Dışarı çıkmakta zorlanıyoruz, roketler düştüğünde üçüncü seviye alarmdayız ve dışarı çıkamıyorsunuz," dedi.
David, "Savaşın başlamasından 8 ay sonra devletin bununla nasıl başa çıkacağını akletmesi gerekirdi, ancak görünen o ki başka şeylerle meşguller," ifadelerini kullandı.
David, sözlerine şöyle devam etti: "Yetkili makamların liderleri başbakanla görüşmeye davet edildiğinde, bazılarına oraya gitmek için harcayacakları benzine yazık olacağını söylemiştim, çünkü oradan hiçbir şey çıkmayacaktı."
Kendilerine kapalı bir askeri bölgede olduklarına dair bir şey söylenmediğine dikkat çeken David, "Hükümet 'zararı telafi edeceğiz' dedi ama kuzey felç oldu çünkü yakınımızdaki yerleşimleri tahliye etmediler ve onlar da bombalanıyor, bazıları işsiz ve evde oturuyor çünkü işleri Kiryat Şimona'da," diye konuştu.
Sınırdaki yerleşimler açısından tehlikenin çok yakın olduğunu belirten David, "Hizbullah bizi öldürecek kapasiteye sahip ama bunu yapmamaları imkanları olmadığından değil, verecekleri bir karara bakar," diye ekledi.(YDH)