Süveyş Kanalı’ndaki gemi trafiği dibe vurdu
Küresel deniz ticaretinin yüzde 15’inin yapıldığı Süveyş Kanalı’nda gemi trafiği, son 6 ayda yüzde 85 geriledi. Siyonist rejimin Gazze saldırılarının başlamasından sonra Yemen’deki İran destekli Ensarullah da İsrail bağlantılı gemilere saldırmaya başlamıştı.
Yemen’deki İran destekli Ensarullah'ın, Kızıldeniz ve Babu’l Mendeb Boğazı’nda İsrail ile bağlantılı olduğu düşünülen ticari gemilere saldırıları, geçen yıl aralıkta yoğunlaşmasının ardından sürüyor.
Saldırıların artmasıyla gemi şirketlerinin rotalarını çoğunlukla Ümit Burnu’na (Güney Afrika) çevirmesi, Süveyş Kanalı, Babu’l Mendeb Boğazı ve Ümit Burnu’ndaki deniz ticaret dinamiklerinde büyük değişikliğe yol açtı.
AA muhabirinin gemi takip ve denizcilik analiz sağlayıcısı MarineTraffic’ten edindiği verilere göre, Süveyş Kanalı’nı kullanan konteyner, kuru ve yaş yük, Ro/Ro, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), LPG ve karışık kuru yük gemilerinin sayısı son 6 ayda yüzde 85 azaldı.
İki ABD destroyeri ve üç gemi vuruldu
Yemen’deki İran destekli Ensarullah Pazartesi günü, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’ndaki iki ABD destroyerini ve üç gemiyi hedef aldığını duyurdu.
Ensarullah sözcüsü Yahya Seri yaptığı açıklamada, savaşçılarının Kızıldeniz’de iki destroyer ve Minerva Lisa gemisine insansız hava araçları ve füzelerle saldırdığını, ABD gemisi Larego Desert ve İsrail gemisi MSC Mechela’nın da Hint Okyanusu’nda hedef alındığını söyledi.
Ensarullah'ın açıklamasına ilişkin ABD’den herhangi bir açıklama yapılmadı.
Yemen’deki İran destekli Ensarullah, geçen Ekim ayından bu yana yıkıcı bir İsrail saldırısı altında olan Gazze ile dayanışma amacıyla İsrail’e ait, bayraklı, işletilen veya Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki İsrail limanlarına giden gemileri füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef alıyor.
ABD ve İngiltere’nin Yemen’deki İran destekli Ensarullah'ın bölgelerine misilleme niteliğinde hava saldırıları başlatmasıyla birlikte Ensarullah, Sana merkezli Yemen ordusunun tüm Amerikan ve İngiliz gemilerini askeri hedef olarak gördüğünü açıklamıştı.
2021’deki gemi kazası
“Ever Given” isimli dev konteyner gemisi, kum fırtınası ve kötü hava koşulları nedeniyle görüş mesafesinin düşmesi sonucu 24 Mart’ta Süveyş Kanalı’nda kıyıya çarparak kaza yapmıştı.
Geminin kanalda sıkışarak geçiş yolunu kapatmasıyla kanalın iki yakasında uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol, LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ve pek çok ürün sevkiyatında aksamalar yaşanmıştı.
Süveyş Kanal İdaresi, 6 gün süren çalışmaların ardından 29 Mart’ta dev yük gemisini yüzdürme çalışmalarının başarıyla sonuçlandığını ve kanalın, deniz trafiğine açıldığını açıklamıştı.
Bu süreçte Mısır’ın günlük yaklaşık 12-14 milyon dolar zarara uğradığı tahmin edilirken, kazadan sonra göller bölgesine çekilen Ever Given’ın küresel ticarete verdiği günlük zararın ise 10 milyar dolar civarında olduğu belirtilmişti.
Süveyş Kanal İdaresi Başkanı Usame Rabi, karaya oturan geminin sahibi olan firma Shoei Kisen Kaisha Ltd.’den kazanın tazmini olarak ilk başta 916 milyon dolar talep etmiş, ancak bu rakam daha sonra 550 milyon dolara düşürülmüş ve anlaşma sağlanmıştı. (Kaynak: AA/iktibas/Hürseda)