Tacikistan resmi olarak başörtüsünü yasakladı
Tacikistan yönetimi başörtüsü takılmasını ve İslami bayramların kutlanılmasını resmen yasakladı.
Tacikistan parlamentosunun üst kanadı Milli Meclis, başörtüsü takılmasının yanı sıra Ramazan ve Kurban Bayramlarının kutlanılmasını yasaklayan kararı onayladı.
Tacikistan parlamentosunun alt kanadı olan Temsilciler Meclis 8 Haziran'da söz konusu yasayı onaylamıştı.
Milli Meclis'in 18. oturumu Meclis Başkanı Rüstem İmamali başkanlığında 19 Haziran'da gerçekleştirildi.
Oturumda yapılan oylamayla söz konusu yasa resmiyet kazandı.
Başörtüsünü "ülke kültürüne ait olmayan yabancı giysi" olarak niteleyen yasaya göre ülkede Müslüman kadınlar başörtüsü takamayacak. Ayrıca çocuklar Ramazan ve Kurban Bayramlarını kutlayamayacak.
Söz konusu yasaları ihlal eden siviller 7 bin 920 Tacikistan somonisi (25 bin lira), hükümet yetkilileri 54 bin somoni (167 bin lira) ve dini otoriteler 57 bin 600 somoni (178 bin lira) gibi para cezalarına çarptırılacak.
Tacikistan'da başörtüsü uzun yıllardır gayriresmi bir şekilde yasak durumdaydı. Bu yasayla birlikte başörtüsü yasağı resmileşmiş oldu.
Tacikistan ayrıca sakal uzatmayı da gayriresmi olarak yasaklamıştı. Son 10 yılda binlerce erkek polis tarafından zorla traş edildi.
Tacikistan'ı 1992 yılından bu yana yöneten İmamali Rahman'ın daha önce da İslam'ın zorunlu saydığı ibadet ve yaşam tarzına karşı hamlelerde bulunduğu biliniyor.
Tacikistan'ın İslam karşıtı politikası
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman 2017 yılında yaptığı bir konuşmada "kadınların kullandığı başörtüsü ve siyah giysilerin Tacik geleneklerine uygun olmadığını ve uzun sakal bırakmanın dinle ilişkisinin bulunmadığını" söylemişti.
"Allah'ı kalp ile sevin" diyen Rahman, dindar Müslümanlara "takvalarını dış görüntü ile göstermeyi durdurmalarını" tavsiye etmişti.
Tacik lider yaptığı onca islama aykırı atılıma rağmen, insanları "kendi kültür ve geleneklerini unutmamaya, gençleri ise internet üzerinden yapılan yabancı kültür ve geleneklere uymamaya" davet etmişti.
Ülkede Müslümanlara yönelik baskının zaman içerisinde arttığı göze çarparken, bu politikaların Çin'in Doğu Türkistan'daki İslam karşıtı siyasetine benzer bir şekle bürünmesinden endişe ediliyor.(Ajanslar)