Almanya'da camilere düzenlenen saldırılar artıyor
Saldırılar polise bildirilmiş olsa da, yetkililer bunlara yeterince dikkat etmemekle ve hatta konuyu inkar etmekle suçlanıyor.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Genel Sekreteri, Alman kamuoyunu ve siyasetçilerini ülkedeki camilere yönelik artan Müslüman karşıtı saldırılar konusunda harekete geçmeye çağırdı.
DİTİB, Avrupa'daki en büyük Türk diasporasına ev sahipliği yapan Almanya'da 800'den fazla camiyi denetliyor.
Eyüp Kalyon bu saldırıların Kur'an-ı Kerim'in yakılması tehdidinden, İslam'da yenmesi haram olan domuz etinin camilere kötü niyetle sokulmasına kadar uzandığını söylüyor.
Bu vakalar polise bildirilmiş olsa da, yetkililer bunlara yeterince dikkat etmemekle ve hatta konuyu inkar etmekle suçlanıyor.
DİTİB ayrıca nefret mektuplarında da artış olduğunu bildirdi. Kuruluş, nefret ve tehdit içerikli en az 17 e-posta ve mektup aldığını söyledi.
"Camilerimize zarar vermeye, Müslümanlara (saldırılara karşı koymak için) meydan okumaya çalışıyorlar. DİTİB bu tür saldırıları hızla polise bildiriyor....Ancak biz endişeliyiz. Buradaki Müslümanları, özellikle de çocukları korkutuyor. Alman siyasetçilerin bunu ciddiye almasını ve mücadele etmesini bekliyoruz" dedi.
İslamofobi ve Müslüman karşıtı nefreti izleyen bir STK ağı olan CLAIM, 2023 yılında yüzde 114'lük bir artışla 1.926 Müslüman karşıtı olay kaydetti.
Almanya'daki camiler 2023 yılı boyunca İslamofobik kaynaklı vandalizm, taciz ve tehditlerde artış olduğunu bildirirken, Kaylon İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşından bu yana saldırıların daha da arttığına dikkat çekti.
Müslümanları hedef alan olayların yanı sıra İslami dini mekanlara, mezarlıklara ve diğer kurumlara yönelik saldırılarda da artış görülmüştür.
Bireylere yönelik saldırıların çoğu sözlü tacizden oluşuyor ve kadınları hedef alıyordu. Ayrıca dört cinayet teşebbüsü de yaşandı.
CLAIM ayrıca her iki Almandan birinin İslam karşıtı görüşlere sahip olduğunu gösteren bir araştırmaya da yer verdi.
Almanya'da İslam düşmanlığının yükselişi, programında İslam'ın Almanya'ya ait olmadığını belirten aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin son bir yıl içinde anketlerde ikinci sıraya yükselmesi ve ana akım partileri göç ve özellikle de İslami göç konusunda daha sert konuşmaya sevk etmesiyle ortaya çıktı.(Ajanslar)