Pekin Deklarasyonu'nda neler var?
Filistinli önde gelen örgütler, Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelerek siyasi parti ve hareketleri uzlaştırmayı ve ulusal diyalog başlatmayı amaçlayan bir deklarasyon üzerinde anlaştı.
Filistinli örgütler Çin'in başkenti Pekin'de bir araya gelerek bölünmüşlüğe son verme çabalarını görüştü ve başlıca siyasi partiler arasında bir uzlaşı süreci başlattı.
Toplantılara aralarında el-Fetih, Hamas, İslami Cihad, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi'nin de bulunduğu 14 Filistinli örgüt katıldı.
El-Meyadin televizyonunun elde ettiği Pekin Deklarasyonu metninde 'Filistin ulusal bölünmüşlüğüne son verme' ve '(İsrail) saldırganlığına karşı koymak ve soykırımı durdurmak için ulusal çabaları birleştirme' taahhüdü verildi.
Belgeye göre, Filistinli örgütler 'Mısır, Cezayir, Çin ve Rusya'nın yardımıyla' anlaşmanın maddelerinin uygulanmasını izleyecek.
Deklarasyonda ayrıca 181 ve 2334 sayılı uluslararası kararlar uyarınca uygulanacak olan 'başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına bağlılık' vurgulandı.
Ayrıca Filistin halkının işgale direnme ve uluslararası hukuk, Birleşmiş Milletler Şartı ve tüm halkların kendi kaderini tayin hakkı uyarınca işgale son verme hakkının da altı çizildi.
Katılımcılar, Filistinli örgütlerin ve Filistin Yönetimi Başkanı'nın onayının ardından geçici bir ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya vardı.
Söz konusu hükümet, Batı Şeria, Kudüs ve Gazze Şeridi de dahil olmak üzere 'tüm Filistin toprakları üzerinde' yetkisini kullanacak ve yıllardır süren bölünmüşlüğe son verecek.
Pekin'deki üst düzey toplantıya katılanlar ayrıca Birleşik Geçici Liderlik Çerçevesi'nin etkinleştirilmesi ve düzenli olarak toplanmasının sağlanması konusunda da mutabık kaldı.
Taraflar ayrıca 'Gazze ve Batı Şeria'daki Filistinliler üzerindeki acımasız ablukanın kaldırılması ve insani ve tıbbi yardımın kısıtlama olmaksızın ulaştırılması' için çalışacak.
Bunun yanı sıra katılımcılar, işgal rejiminin komplolarına ve Mescid-i Aksa'ya yönelik sürekli ihlallerine karşı koyacaklarını ve Mescid-i Aksa'ya, Kudüs şehrine ve kutsallarına yönelik her türlü zarara direneceklerini ifade etti.
Deklarasyonda ayrıca 'Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'in varlığının, işgalinin ve yerleşimlerinin gayri meşruluğunu teyit eden görüşü' memnuniyetle karşılandı.
Çin, insani bir krizi önlemek için Gazze'de kapsamlı ve kalıcı bir ateşkes çağrısında bulunan ilk ülkelerden biri oldu ve Siyonist rejime yardımların girişini sağlamak için Gazze'ye uyguladığı ablukayı kaldırması, uluslararası insani hukuka saygı göstermesi ve Gazze'deki tüm sivil nesneleri ve yardım çalışanlarını hedef almayı bırakması çağrısında bulunmuştu.
Pekin, aynı zamanda Filistin içi görüşmelere ev sahipliği yapmak ve Filistinli grupların kalıcı bir yönetim şekli altında kendi aralarında ulusal bir uzlaşı ve birliğe varmalarını sağlamak için kayda değer çabalar sarf etmişti.(YDH)