Bölgesel bir savaş için uğraşan İsrail, Lübnan savaşını Suriye'ye çekmek istiyor
Suriye'de yıllardır sürdürülen vekalet savaşın arka planında "Büyük İsrail"in bir parçası olduğu defalarca uzmanlar tarafından dile getirildi. Bir çok tekfirci örgütün İsrail'le olan bağlantıları da ortaya çıktı. İsrail şimdi Suriye'de neyi planlıyor? İşte cevabı..
Tel Aviv'in Lübnan'a yönelik tehditleri sadece artmıyor ayrıca çeşitleniyor. Lübnan kaynaklarına göre İsrail olası operasyonu Suriye topraklarına kaydırmak, muhaliflerden faydalanmak istiyor. Amaç hem Lübnan ile Suriye bağlantısını kesmek hem de muhalifleri Şam'a karşı desteklemek.
Hizbullah, Lübnan hükümeti ve Parlamento Başkanı Nebih Berri ile görüşen Batılı ve Arap elçiler, tehdit ve yıldırma mesajları iletiyor. Lübnan yayını el-Ahbar'a konuşan ve temaslar hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "İsrail savaş istemiyor, Amerika onu savaş açmamaya çağırıyor, Hizbullah da savaş istemiyor ve İran da onu savaş açmamaya çağırıyor" diyor fakat ekliyor: “Ancak, yüz binden fazla yerleşimcinin kuzey bölgelerinden kalıcı ve uzun vadeli olarak yerlerinden edilmesi ve geri dönüşlerinin sadece ateşkes değil, tam bir anlaşma gerektirmesi gibi mevcut bir sorun var.”
Kaynak, elçilerin “Hizbullah'ı Gazze'de olanlardan bağımsız olarak bir anlaşmaya varmaya ikna etme girişimlerinin başarısızlığına” ve “İsrail'in yerleşimcilerin endişe duymadan geri dönüşü için saha garantileri konusundaki ısrarına” dikkat çekiyor. Arabulucuların Hizbullah ve Lübnan'a sunduğu teklif, “sınırdaki Direniş'e ait tüm görünür veya görünmez askeri yapıların sökülmesini ve Litani Nehri'nin güneyindeki her bölgede veya en azından 8 ila 10 km derinlikte silahsızlanmayı sağlamak için UNIFIL (Birleşmiş Milletler Barış Misyonu) ve Lübnan ordusundan büyük güçlerin konuşlandırılmasını içeriyor.”
El-Ahbar'a göre elçiler, “İsrail bu işleri başarmak için büyük bir askeri operasyon yürütmek zorunda kalacak, bunun göstergeleri her geçen gün artıyor ve dünyada hiç kimse İsrail'in bu savaşı başlatmasını engelleyemez” diyor. Gazete, bir İngiliz diplomatın “Gazze görüşmelerinin bağlamı, ABD'nin Netanyahu hükümetine hiçbir şey dayatamayacağını gösterdi. İsrail'i Lübnan'a savaş açmaktan alıkoymak için Amerikan baskısına güvenmemeliyiz.” dediğini belirtiyor.
Savaşı muhaliflerle genişletecek
Kaynaklara göre İsrail ordusu, herhangi bir askeri operasyonun başlangıcında, Hizbullah'ın Suriye veya Irak'tan ihtiyaç duyduğu tüm kara tedarikini durdurmaya ve Bekaa Vadisi ile güney Lübnan arasındaki iletişimi kesmeye çalışacağı yönünde kasıtlı olarak sinyaller gönderiyor. Bunu başarmak için Suriye'nin güney ve güneybatı bölgelerine gireceği ve Bekaa ile güney arasındaki yolu kesmek için Lübnan'ın derinliklerine doğru doğuya doğru ilerleyeceği bir kara askeri operasyonu planlıyor.
Şam'a karşı teşvik
El-Ahbar, İsrail'in ayrıca güney ve kuzeydeki Suriye muhalif güçlerini birden fazla bölgede Şam'a karşı savaşlarını sürdürmeye teşvik ederek, hükümet güçlerine karşı büyük bir askeri saldırı başlatmak için kullanmayı düşündüğünü söylüyor. Lübnanlı liderler, Hizbullah'a karşı bir savaş durumunda rollerini sormak için Suriye muhalefet üyeleriyle bir araya geliyor. Kaynaklar, Almanya, Türkiye ve başka yerlerde Hizbullah'a düşman Lübnanlı gruplar ile Suriye muhalefetindeki diğer gruplar arasında da toplantılar yapıldığını aktarıyor. Suriyeli muhaliflerden bazıları İsrail'in Lübnan ya da Suriye'ye karşı açacağı bir savaşa katılmayı kabul etmeyeceklerini söylüyor. Gerekçe olarak da çatışma durumunda, Suriyeli aktivistlerin HAMAS ve Hizbullah'a herkesten daha yakın olacağını gösteriyorlar.
El-Ahbar'a göre çoğu Batı başkenti, sonucun sahada Şam hükümeti aleyhine yeni gerçeklerin ortaya çıkmasına yol açacağına emin olursa Suriye muhalefetinden büyük grupları Hizbullah'a karşı kampanyaya çekmek için mezhepsel hassasiyetlere oynamanın mümkün olacağına inanıyor. Yine de kaynaklar, Suriye muhalefetindeki ilgili tarafların Tel Aviv'le ilişkileri bilinen grupların İsrail'le işbirliği yapma isteklerini dile getirmekten korktuğunu ifade ediyor.
'Büyük göç' mesajı
Hizbullah Genel Sekreter Yardımcısı Naim Kasım salı günü İsrail'i Lübnan'a tam ölçekli bir savaş başlatmanın sonuçları konusunda uyardı ve böyle bir tırmanışın, “çok sayıda yasa dışı yerleşimciyi işgal altındaki toprakların kuzey kısmından 'büyük göçe' zorlayacağını" söyledi. Lübnan Direnişi'nin iki numarası sözlerini şöyle sürdürdü: "Her gün, İsrail'in yerinden edilmiş insanları evlerine geri göndermek için saldırganlıklarını artırma tehditlerini duyuyoruz. Onlara sesleniyoruz: Eğer yerinden edilmiş insanların sayısını artırmak istiyorsanız, buyrun savaş açın. Hizbullah ile yeni bir savaş, yerleşimcilerin geri gönderilmesine yardımcı olmayacak; aksine sadece sayılarını artıracak."
Hizbullah'ın tam kapsamlı bir savaşa hazır olduğunu aktaran Kasım şu uyarıda bulundu: “Yerleşimcilerin geri dönmesi için tek koşul Gazze'de ateşkestir. İsrail Gazze'ye karşı soykırımcı savaşını sürdürürse artan sorunlar, kayıplar ve iç çatışmalarla karşı karşıya kalacak. İşgalci varlık bu uzun süren yıpratma savaşından galip çıkmayacak.”
Tatbikattan sonra konuştu
İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant salı günü Lübnan topraklarında kara savaşını simüle eden bir tatbikatın sonunda şunları söyledi: “Güneydeki görevleri tamamlamanın arifesinde ağırlık merkezini kuzeye doğru kaydırıyoruz. Burada bu söylediklerimi düşünen çok sayıda asker gördüm. Sizi ne zaman harekete geçireceğimizi biliyoruz.” Kuzeyde henüz hayata geçirilmemiş bir misyona sahip olduklarını kaydeden savunma şefi şöyle devam etti: “Bu görev, güvenlik durumunu değiştirmek ve bölge sakinlerinin evlerine dönüşüdür. Bu işi yerine getirmeye hazır olmalısınız.”
'Hizbullah yok edilemez'
Axios'un aktardığına göre ABD'li üst düzey bir yetkili, İsrail ile Hizbullah arasında tam kapsamlı bir savaşın "felaket ve öngörülemeyen sonuçlara" yol açabileceğini söyledi. Adı gizli tutulan yetkili, Hizbullah tehdidine karşı kolay bir çözüm olmadığını vurgulayarak, "'Savaşa girelim ve sonra Hizbullah'ın sahip olduğu tüm füzeleri imha edelim ve her şey yoluna girecek' fikri var. Bu kadar basit değil. Sihirli bir çözüm yok. Karşı taraf yok edilemez. Savaşın sonunda İsrail ağır bir bedel ödeyebilir ve hedeflerine ulaşamayabilir." dedi.
Amerikalı yetkili, "Laboratuvar koşullarında savaş olmaz.” dedi ve ekledi: “Bu bir oyun değil. İsrail ordusunun yeteneklerinden şüphem yok ancak her iki taraf için de ciddi sonuçlar olacağı gerçeğini düşünmeliyiz."(Aydınlık)