Fransa'nın müslüman kolonisi Mayotte'de felaket: 1.000 ölü
Fransa'nın yaklaşık 8 bin kilometre uzağında, Hint Okyanusu'nda bulunan ve 300 bin kişilik nüfusunun tamamına yakını Müslüman olan Fransa'nın kolonisi Mayotte'de tam bir felaket yaşanıyor. Kasırganın sebep olduğu yıkımda 1.000 ölüden bahsediliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Chido Kasırgası'nın vurduğu ve yüzlerce kişinin hayatını kaybettiğinden endişe edilen Hint Okyanusu’ndaki Fransız kolonisi Mayotte'u ileriki günlerde ziyaret edeceğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Macron, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Mayotte için oluşturulan bakanlıklar arası kriz masasıyla ada sakinleri için gerekli acil önlemlerin alınması ve devletin devamlılığının sağlanması için harekete geçildiğini belirtti.
MACRON: DESTEK İÇİN GELECEK GÜNLERDE MAYOTTE'A GİDECEĞİM
"Vatandaşlarımıza, memurlara, seferber olan kurtarma ekiplerine destek için gelecek günlerde Mayotte'a gideceğim" diyen Macron, ölü sayısının yüzlerce olabileceği belirtilen da için 'ulusal yas' ilan edileceğini kaydetti. Yeni Başbakan François Bayrou da basına yaptığı açıklamada, 'çok sevdiğim bir ada' olarak nitelediği Mayotte'a gideceğini söyledi. Bayrou, felaket sonrası bilançonun ne olduğunu tam bilmediklerini ancak Mayotteluların yüzde 90'ının çok zor durumda olduğunu ifade etti.
Ayrıca daha önce komşu koloni Reunion’dan ve Fransız anakarasından adaya gönderilen 800 kişilik kurtarma ekibine ek olarak sivil ve askeri 1500 personelin daha aday sevk edileceği bildirildi. Ulusal basında da Mayotte Valiliği'nin 22.00-04.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulayacağı belirtilse de İçişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapılmadı.
ACİL DURUMDAKİ HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ
Chido Kasırgası, çok sayıda kamu binası olmak üzere hastanelerde de yıkıma yol açtı. Gensoru önergesiyle düşürülen ancak yeni hükümet kurulana kadar görevini sürdüren Michel Barnier hükümetinin Sağlık Bakanı Genevieve Darrieussecq, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Mayotte'da ilk sağlık tahliyesinin gerçekleştiğini ve acil durumdaki 25 hastanın komşu Fransız kolonisi Reunion’a tahliye edildiğini bildirdi.
Bakan Darrieussecq hastaların tahliyesi için Mayotte'a yaklaşık 1500 kilometre mesafedeki Reunion Adası'na uçuşların ilerleyen günlerde de devam edeceğini kaydetti.
ADADA SU KRİZİ DERİNLEŞTİ
Ada genelinde elektrik ve internet kesintisi devam ederken halihazırda yaşanan içme suyu sıkıntısı da felaket sonrası derinleşti. Fransız kanalına konuşan Mayottelular, günde bir şişe içme suyu bile bulamadıklarını söyledi. Felaket öncesinde, aylardır içme suyu sıkıntısının yaşandığı adanın bazı bölgelerine haftada birkaç kez musluk suyu hizmeti verilebiliyor ve askerler her gün ada sakinlerine şişelerle içme suyu dağıtıyordu.
İçme suyunun yüzde 80’ini yağmur sularından sağlayan adada yaz aylarının kurak geçmesiyle büyüyen su sorunun yanı sıra şiddet olayları da yaşanmıştı. Sene başında haftalarca süren olaylarda başkent Mamoudzou çeteler tarafından barikatlarla çevrelenmiş ve şehre ulaşım engellenmişti. Mayotte yetkililerinin güvenlik krizinin çözülmesi için yaptıkları çağrılar üzerine hükümetin önde gelen isimleri adaya gelmişti.
KASIRGA, ADADA BÜYÜK YIKIMA SEBEP OLDU
14 Aralık’ta iklim krizinden olumsuz etkilenen başlıca adalardan olan Hint Okyanusu'ndaki Mayotte'u Chido Kasırgası vurmuştu. Saatteki hızı 220 kilometreyi aşan kasırga maddi zarara yol açmış, binalar ve derme çatma çok sayıda ev yıkılmıştı. Elektrik direklerinin devrildiği ve ağaçların köklerinden söküldüğü adada okul binaları, başkent Mamoudzou'daki hastane binası ve Mamoudzou Limanı da zarar gören yerler arasında bulunuyor.
Mayotte'ta yetkililer tarafından resmi kayıtlara geçen ölü sayısı 21, yaralı sayısı ise 45'i ağır bin 373 olarak bildirilirken çok sayıda ev ve iş yerinin yıkıldığı bölgede ölü sayısının bu rakamın çok üstünde olduğu tahmin ediliyor. Mayotte Valisi François-Xavier Bieuville, 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada can kaybı sayısının yüzlerce olabileceğini hatta 1000'e yaklaşabileceğini söylemişti. Fransa'nın yaklaşık 8 bin kilometre uzağında, Hint Okyanusu'nda bulunan nüfusunun tamamına yakını Müslüman olan Mayotte, ülkenin en fakir toprağı olarak biliniyor. Adada yaklaşık 300 bin kişi yaşıyor. (Kaynak: duvar)