Şam'da diplomasi hareketliliği
Colani liderliğindeki HTŞ rejimi, Arap dünyası ve bölgesel aktörlerle diplomatik temaslarını artırıyor. Irak İstihbarat Başkanı’nın ziyareti ve Körfez ülkelerinin açılımı dikkat çekerken, Rusya ve Türkiye’nin pozisyonları da sürece etki ediyor.
Katar'ın öncülük ettiği yeni yaklaşım çerçevesinde, Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) rejimiyle temaslar hız kazandı.
HTŞ'nin kontrolü ele almasının ardından Şam'da diplomatik ve güvenlik odaklı görüşmeler yoğunlaştı. Bu kapsamda Irak İstihbarat Başkanı Hamid eş-Şatri, HTŞ lideri Ebu Muhammed el-Colani ve rejimin yeni dışişleri bakanı Esad eş-Şeybani ile uzun bir görüşme gerçekleştirdi.
Ayrıca, yeni istihbarat başkanı olarak atanan ve geçmişte sınır ötesi Selefi cihatçı faaliyetleriyle tanınan Enes Hatib (kod adı "Ebu Ahmed Hudud") da bu görüşmelere dahil oldu.
Ebu Ahmed Hudud’un atanması, Colani'nin Suriye’deki gücünü pekiştirme stratejisinin bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Colani, hükümetin kritik pozisyonlarına yakın çevresinden isimleri atarken, özellikle istihbarat birimlerinin hükümet değişikliklerinden etkilenmemesini sağlıyor.
Iraklı yetkililerin ziyareti, özellikle Suriye’nin yeni yönetiminin geçmişte IŞİD ile olan bağlantıları nedeniyle dikkat çekiyor.
Irak, IŞİD'in yeniden güçlenmesinden endişe duyarken, Suriye ile güvenlik iş birliğini önceliklendirmiş durumda.
Suriye-Irak ilişkilerindeki bu hareketliliğin yanı sıra, Körfez ülkeleri de Şam’la yakınlaşmaya devam ediyor.
El-Ahbar gazetesinin değerlendirmesine göre Katar'ın öncülüğünde gelişen bu açılım sürecine, Kuveyt de dahil oldu.
Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah el-Yahya, Suriye Dışişleri Bakanı Şeybani ile telefonda görüştü ve ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik adımları ele aldı.
Benzer şekilde, Libya Ulusal Birlik Hükümeti’nin İletişim Bakanı Velid el-Lafi, Suriye'ye desteğini iletti.
Türkiye’nin bölgede artan etkisi de dikkat çekiyor. Ankara'nın Libya ile yaptığı askeri anlaşmalar, Suriye’deki gelecekteki adımlarının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Bu çerçevede, Türk ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanları Hakan Fidan ile Abdullah bin Zayid, Suriye’deki durumu telefonda görüştü.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasının önemine vurgu yaptı.
Lavrov, ABD ve İsrail’in Suriye’deki müdahalelerinin ülkenin egemenliğini tehdit ettiğini belirtti.
Ayrıca, Suriye’nin doğusunda ABD’nin yasa dışı şekilde kontrol ettiği bölgelerdeki petrol gelirlerinin ayrılıkçı yapıları desteklediğini ifade eden Lavrov, Libya’da yaşanan senaryonun Suriye’de tekrarlanmaması gerektiği konusunda bölgesel aktörlere çağrıda bulundu..(YDH)