ABD'ye iletti: Gazze için Hamas'la çatışmaya hazırız
Filistin Yönetimi, Gazze Şeridi'nde iktidarı ele geçirmek için Hamas ile "çatışmaya" hazır olduğunu ABD'ye iletti
Filistin Yönetimi (FY), bu planı Salı günü Riyad’da düzenlenen bir toplantıda Başkan Donald Trump’ın Ortadoğu elçisi Steve Witkoff’a sundu. Plan, yaşlı Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın potansiyel halefi olarak görülen üst düzey Filistin yetkilisi Hüseyin el-Şeyh tarafından aktarıldı. Bu bilgiyi Middle East Eye’a (MEE) konuşan bir Filistin kaynağı verdi.
FY’nin planına göre, Gazze Şeridi'ni yönetecek olan komitenin çoğunluğu Gazze dışından atanacak üyelerden oluşacak.
Trump’ın Ortadoğu’daki özel temsilcisi ile El-Şeyh arasındaki bu görüşme, Filistin Yönetimi'nin talebi üzerine Suudi Arabistan tarafından organize edildi. Kaynağa göre, Witkoff, Filistin Yönetimi yetkilileriyle işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde bir araya gelme teklifini reddetti.
Witkoff daha sonra İsrail’e giderek Başbakan Binyamin Netanyahu ile görüştü. Dikkat çekici olan ise, Gazze'ye gitmek konusunda herhangi bir çekincesinin olmamasıydı. Çarşamba günü, 15 yıl aradan sonra Gazze’yi ziyaret eden ilk ABD yetkilisi oldu. Suudi Arabistan, ABD ile Filistin Yönetimi arasındaki görüşmeye aracılık etti, ancak Filistin Yönetimi, planı sunmadan önce Suudi yetkililere detaylarını bildirmedi.
Plan kapsamında, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın uzun yıllardır danışmanlığını yapan Ziyad Ebu Amr, Gazze Şeridi’nin fiili yöneticisi olacak ve komitenin başına getirilecek. Aynı zamanda Filistin Başbakanı Muhammed Mustafa’nın yardımcısı olarak atanacak, ancak geniş yetkilerle donatılacak.
1950 yılında Gazze Şeridi’nde doğan Ebu Amr, aynı zamanda ABD vatandaşı olduğu için Trump yönetimi açısından kabul edilebilir bir isim olabilir. Georgetown Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Ebu Amr, 2013-2024 yılları arasında Filistin Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.
Ebu Amr, Filistin Yönetimi’nin Gazze’de yeniden otorite kurması konusunda aktif rol oynadı. Daha önce, 2014 savaşının ardından kuşatma altındaki bölgenin yeniden inşası için finansal destek sağlanmasına karşı lobi faaliyetleri yürütmüştü.
O dönemde Wall Street Journal’a verdiği demeçte, “İnsanlar yeniden inşadan bahsederken, Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye geri dönmesini ve bölgenin uzlaşı hükümeti tarafından yönetilmesini kastediyorlar… Aksi takdirde yeniden inşa gerçekleşmez,” ifadelerini kullanmıştı.
ABD, Filistin Yönetimi’nin Askeri Kapasitesinden Şüpheli
Filistin Yönetimi’nin Trump yönetimine Hamas ile çatışmaya hazır olduğu yönündeki açıklaması, üst düzey bir ABD savunma yetkilisi tarafından “gerçekçi olmayan bir iddia” olarak değerlendirildi. Yetkiliye göre, Filistin Yönetimi’nin Hamas’a karşı askeri başarı elde etmesi için diğer Arap devletlerinin desteğine ya da özel askeri şirketlerin yardımına ihtiyacı var.
2007 yılında, Fetih ile İslamcı Hamas arasında çatışmalar yaşandı. Bu olaylar, Hamas’ın 2006’daki Filistin genel seçimlerini kazanmasının ardından patlak verdi. Sonunda Hamas, Gazze’de tam kontrolü sağlarken, Fetih Batı Şeria’da kaldı. O tarihten bu yana, iki taraf uzlaştırmaya yönelik girişimler başarısız oldu.
Son haftalarda Hamas, gerçekleştirdiği yüksek profilli esir değişimleriyle hem israili hem de Filistin Yönetimi’ni zor duruma soktu. Hamas’a bağlı askeri birlikler, Gazze’de serbestçe hareket ederek Filistinli kalabalıkların önünde dikkatlice planlanmış esir değişimlerini gerçekleştirdi.
israilin savaş ilan etme gerekçesi Hamas’ı ortadan kaldırmaktı.
Bu gösteriler, Filistin Yönetimi üzerindeki baskıyı artırdı. Batı Şeria’daki Filistinlilerin çoğu tarafından yolsuzlukla suçlanan ve israil ile işbirliği yaptığı düşünülen Filistin Yönetimi, tamamen devre dışı kalmamak için mücadele veriyor. Trump’ın Beyaz Saray’a geri dönmesiyle birlikte Filistin Yönetimi üzerindeki baskı daha da arttı.
Aralık ayının başından bu yana, Filistin Yönetimi Cenin Mülteci Kampı’nı kuşatarak Filistinli direnişçileri hedef aldı. Uluslararası Kriz Grubu’nun kıdemli Filistin analisti Tahani Mustafa, bu saldırıyı bir “intihar misyonu” olarak nitelendirdi ve bunun, Filistin Yönetimi’nin hala askeri güç gösterebildiğini kanıtlamak için son bir girişim olduğunu söyledi.
Mustafa, MEE’ye yaptığı açıklamada, “Filistin Yönetimi, Gazze’de yeni bir yönetim kurulursa ve bu yönetimde kendisi yer almazsa, tüm finansman kaynaklarının başka taraflara yönlendirileceğinden endişe ediyor. En büyük korkuları, siyasi güç merkezinin Batı Şeria’dan Gazze’ye kayması ve böylece tamamen dışlanmalarıdır,” dedi.(Ajanslar)