Ekonomileri Daralırken, Borçları Büyüyor
Euro Bölgesi'nin resesyonda olduğu bir ortamda Borç/GSYH oranının zirve seviyelere tırmanacak olması Avrupa'nın en büyük endişesi
Avrupa'nın borç krizi sorunu artık eskisi kadar finansal piyasaları tehdit etmese de, bölge ekonomisinin yeniden büyüme başlayana kadar da tamamen bitecekmiş gibi görünmüyor.
Euroyu kullanan 17 ülke ekonomisi son iki çeyrektir küçülüyor ve analistlerin öngörülerine göre 2014 yılına kadar büyümenin sağlanması olası görülmüyor.
Büyüme olmadan, Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz gibi ülkelerin açıklarını kapatmak için ihtiyacı olan vergi gelirlerini sağlayamayacağı ve büyüyen borçlarının önüne geçemeyeceği bilinen bir gerçek. Bu ülkelerin mali durumlarının temel göstergesi olan borç yükleri günden güne büyüyor.
Euro Bölgesi ülkelerinin toplam borçları bölgenin gsyh'sının yüzde 93'üne denk geliyor ve gelecek yıl bu oranın yüzde 94,5 ile zirve seviyesine çıkması bekleniyor. 2009 yılında, toplam borç/gsyh oranı yüzde 80 seviyesinde bulunuyordu.
Uzmanlar, Euro Bölgesi'nin resesyonda olduğu bir ortamda söz konusu oranın zirve seviyelere tırmanacak olmasının temel endişe kaynağı olduğunu ifade ediyorlar.
Avrupa Merkez Bankası'nın sınırsız tahvil alımı yapacağını açıklamasının ardından son aylarda Avrupa finansal piyasalarında gerginlik azalsa da son günlerde gelen veriler, yeniden kaygıların artmasına neden oluyor.
EURO BÖLGESİ RESESYONDA
Yılın üçüncü çeyreğinde 17 Avrupa Birliği ülkesinin toplam yurtiçi hâsılası bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında azaldı. Euro Bölgesi böylece teknik olarak 4 sene içerisinde ikinci defa resesyona girmiş oldu.
Avrupa'nın iki dev ekonomisi olan Fransa ve Almanya cüzi oranda büyüme kaydederken, kriz ülkeleri İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan'da ekonomik daralma hız kazandı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, iyimser bir tahminle, ekonomik küçülmenin yüzde 0,1'le sınırlı kalacağını savunuyor. (THE LİRA)