Avrupa’daki Müslüman Üniversiteliler Köln’de Bir Araya Geldi
Avrupa’nın dört bir yanından Müslüman üniversiteliler, dünden bugüne İslam toplumunu şekillendiren dini meseleleri öğrenmek için UNİYES programı çerçevesinde Köln’de buluştu.
Avrupa’nın dört bir yanından Müslüman üniversiteliler, dünden bugüne İslam toplumunu şekillendiren dini meseleleri öğrenmek için UNİYES programı çerçevesinde Köln’de buluştu.
IGMG Üniversiteliler Teşkilatının tertip ettiği 2023 çalışma yılının ilk Üniversiteliler Yatılı Eğitim Semineri (UNİYES) programı, 4 ve 5 Mart tarihlerinde Köln’deki Genel Merkez binasında gerçekleşti. Farklı bölgelerden bir araya gelen yaklaşık 200 üniversiteli dini ve toplumsal anlamda önem taşıyan konularıyla farklı dersler gördü.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Üniversiteliler Başkanı İsmail Türk’ün selamlama konuşması ile başlayan programa IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün de konuk oldu. Konuşmasında Türkiye’yi sarsan deprem felaketinde hayatını kaybedenlere rahmet, geride kalanlara sabır dileyen IGMG Genel Başkanı, bu durumdan alınacak derslere de değindi. Ergün, dünyanın geçiciliğini hatırlatan bu facia karşısında Allah’a sığınmanın önemini vurguladı.
Ardından Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Hukuku Anabilim Dalı Başkanı ve öğretim üyesi Prof. Dr. Soner Duman İslam fıkhının oluşumu ve tarihsel gelişimi hakkında dersler verdi. Hz. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’den sonraki dönemlerde farklı sebeplerle sürekli değişim geçirmiş olan İslam hukukunun kaynakları ve temel özelliklerini açıklayan Soner Duman Hoca, içtihat metoduyla birlikte ortaya çıkan fıkhi mezheplerden de bahsetti. Mezhepleşme sürecinin çağdaş Müslümanların istikrarlı bir dindarlık yaşayabilmeleri için vazgeçilmez olduğunu dile getiren Prof. Dr. Soner Duman, mezhepsizliğin beraberinde gelen bazı sorunların da altını çizdi.
Pazar günü ‘Din-Hayat Bağlantısını Kurmada Günümüzün Ana Akımları Sorun mu İmkan mı Sunar?’ sorusuna cevap aranan ders, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse tarafından sunuldu. Batı dünyasındaki teokratizme tepki olarak doğan aydınlanma sürecinin beraberinde getirdiği bilimsel ve toplumsal gelişmelerin İslam dünyasında din destekli vuku bulmuş olması üzerinden modernizm ideolojisini ve tarihselcilik gibi modern akımları eleştiren Saffet Köse Hoca, mezhep ve gelenek karşıtı olan selefızme de eleştirel bir dille değindi. Dini sınırları aşmadığı sürece kültürel çeşitlilik ve değerlerin dindar yaşam açısından bir zenginlik olduğunun altını çizen Prof. Dr. Saffet Köse, gelenek üzerinden din-hayat bağlantısının kurulabileceğinden yana olduğunu belirtti. (Camia)