Batman'da Uygulamalı Girişimcilik Töreni
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Batman'da ekonomiye değer katanlara plaket töreni ve uygulamalı girişimcilik sertifika töreni yapıldı.
BATMAN-Bir dizi etkinliklerde bulunmak üzere memleketi Batman’a gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Ticaret Borsası tarafından düzenlenen uygulamalı girişimcilik sertifika törenine katıldı.
Saat: 16.00’da Yeni Kültür Merkezi konferans salonunda, Batman Ticaret Odası’nın düzenlediği ve ekonomiye değer katanlara plaketlerin verileceği töreni ve uygulamalı girişimcilik sertifika törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Batman Vali Yardımcısı Mustafa Adil Tekeli, Batman Müftüsü Hasan Çağlar, Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir ve çok sayıda davetli katıldı.
“Eğitimde ortaokul terk bir milletiz”
Törende bir konuşma yapan Bakan Şimşek, eğitim düzeyinin ortaokul terk bir millet olduklarını söyledi. Şimşek, “Türkiye’yi diğer ülkelerle karşılaştırırsak, kişi başına milli gelirin ve 25 yaş üstü nüfusun ortalama kaç yıl okulda geçirdiğini biz karşılaştırdığımız zaman, Türkiye satın alma paritesi (para birimi) ile kişi başına milli gelirde yaklaşık 19 bin dolarda. Ama eğitim düzeyi anlamında ortaokul terk bir milletiz. Yani ortalama 6 buçuk yıllık bir eğitimimiz var. 25 yaşüstü nüfus 6 buçuk yıllık bir eğitime sahip, ama kişi başına milli gelir nispeten yüksek. Başka ülkelerle karşılaştırdığımız zaman, aradaki fark bu ülkedeki girişimcilik ruhuyla yakından ilişkilidir.” şeklinde konuştu.
“Girişimcilere KOSGEB 100 bin TL’lik destek veriyor”
Bakan Şimşek, girişimci fikri olanların bu avantajı kullanmaları ve ondan faydalanmalarını tavsiye ederek, “Fakat bizim girişimcilerimiz var. Şu anda biz bütçenin yaklaşık dörtte birini eğitime harcıyoruz. Yani bütçeden en büyük payı eğitime ayırıyoruz. Bu tür kurslarla da girişimcilik eğitimi var. Burada bu eğitimi alan değerli hemşerilerimiz, eğer bir iş kurarlarsa, KOSGEB kendilerine 100 bin TL’lik destek veriyor. Bunun 30 bini hibe karşılıksız, 70 bin lirası da iki yıl ödemesiz sıfır faizle. Bu iyi bir imkân. Bu nedenle gerçekten fikri olan arkadaşlarımız mutlaka bu avantajı kullanmalı ve ondan faydalanmalıdır.” ifadelerini kullandı.
“120 kişiye KOSGEB uygulamaları girişimci eğitimi verildi”
Batman Ticaret Odası Başkanı Arif Güneş de yaptığı konuşmada, çözüm sürecinin iş hayatına olumlu bir ivme kazandırdığını söyledi. Güneş, “Bu olumlu süreç içerisinde kendi işini kurmak isteyen genç nüfusumuzun daha eğitimli bir şekilde ticari alana atılması gerektiğine inandığımız için, Batman Ticaret Borsası olarak yeni girişimcileri sayısının artması, yeni işyeri ve istihdamın gerçekleşmesi için yaklaşık 2 aylık bir süreçte, 120 kişiye KOSGEB uygulamaları girişimci unsuru tamamladık.” dedi.
Konuşmaların ardından uygulamalı sertifikayı girişimcilere, Maliye Bakanı Şimşek, Milletvekili Özdemir, Vali Yardımcısı Tekeli, Batman Ticaret Odası Başkanı Güneş ve Batman Belediye Başkanı Sabri Özdemir takdim etti.
KOSGEB uygulamalı sertifikayı 120 girişimci aldı. (Veysi Rüzgar-İLKHA)