'Yerel Kalkınmanın En Önemli Aracı Girişimcidir'
"Yeni girişimcilik programı" tanıtım toplantısında konuşan Van TSO Başkanı Necdet Takva, yerel kalkınmanın en önemli araçlarından birinin girişimci sayısının arttırılması olduğunu söyledi.
VAN - Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, KOSGEB Van Hizmet Merkez Müdür Yardımcısı Abdulhadi Arvas, Van TSO Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman ve KOSGEB Uzmanı Sinan Kibar, Van Ticaret ve Sanayi Odası ile Van KOSGEB Bölge Müdürlüğü’nün işbirliğinde başlatılan “Yeni girişimcilik programı” tanıtım toplantısı öncesi basınla bir araya geldi.
“Girişimci sayısı artıkça istihdam alanlarının artacağına inanıyoruz”
Van TSO Başkanı Necdet Takva, az gelişmiş kentlerin, az gelişmiş bölgelerin kalkınmasının en önemli araçlarından bir tanesinin girişimci sayısının artmasıyla mümkün olabileceğine inandıklarını belirterek, “Girişimci sayısı artıkça istihdam alanı artacağını ve ticaretin çok daha canlı ve diri olacağına dair bir kanat taşıyoruz. O yüzden 8 aydan bu yana KOSGEB ile ortaklaşa girişimci sayısını artırmak için kurslar açıyoruz.” diye konuştu.
Takva, 8 aylık dönemde KOSGEB’in desteğiyle 9 kurs açtıklarını söyleyerek, “Her kurs 30 kişiden oluşur. Yaklaşık 270 kursiyeri sertifikalandırdık. Daha öncede söylediğim gibi müracaat eden herkesin bu olanaklardan faydalanması gerektiğini düşünüyorum. Eğitimden sonrası iş kurmak isteyenlerin bu 30 bin liralık bu hibe desteğinin alması daha sonra işine başladıktan sonra da 70 bin liralık girişim işletme kredisini almak suretiyle başlamasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
“Vereceğimiz sertifika 100 bin TL’lik çek mahiyetindedir”
Yeni girişimcilik eğitimi programının bölgemiz açısından önemli olduğunu kaydeden KOSGEB Van Hizmet Merkez Müdür Yardımcısı Abdulhadi Arvas, “Çünkü bölgemizin şartları göz önünde bulundurulduğunda özellikle işini yeni kurmak isteyen ve istihdama yönelik iş yeri açmak isteyen girişimciler eğitimini tamamladıktan sonra 30 bin liraya kadar hibe destek veriyoruz. 6 bin 192 sertifika alan yeni girişimcilerimize 419 kişiye iş kurdurmuşuz. Girişimcilerimiz 5. 5 milyona yakın destek almışlar. Son olarak eğitimlerden sonra 6 bin 192 kişinin sertifikaları verildikten sonra yeniden talepler oluştu. Tekrar bir ihale açtık. Van’da 13 sınıflık bir eğitim programı başlattık. Bu sınıfların 7 tanesini Bitlis’te 9 tanesini Van’da açmayı düşünüyoruz. Toplamda 210 kişiye eğitim vereceğiz. Eğitimi verirken özellikle ticaret odasına ve Van KOSGEB’e talepte bulunan arkadaşlarımızı göz önünde bulunduracağız. Bu eğitimlerin sonunda yine talep olursa eğitimlerimiz peyderpey devam edecek. Vereceğimiz sertifika 100 bin TL’lik çek mahiyetindedir. 30 bin lira hibe desteği veriyoruz. Eğer imalat sektöründe faaliyet gösterecekse 70 bin lirada banka teminat mektubu karşılığı kredi verilir. Bu kredide 2 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli ve sıfır faizli olacak. Bunun için özellikle işsizlere yönelik, işini kurmak isteyen ve gerçekten bu konuda samimi olan girişimcileri bekliyoruz.” dedi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)