Mardin'de Jitem'e Dava Açıldı
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin şubesi tarafından, 1992-1996 yılları arasında, 22 kişinin faili meçhul bir şekilde öldürülmesiyle ilgili şikayeti üzerine, Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 4'ü asker, 5'i köy korucu 9 sanık hakkında hazırlanan iddianame tamamlandı. İddianname Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilirken, ilk duruşma 28 Kasım'da görüle
Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde 1992-1996 yılları arasında 22 kişinin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, faili meçhul cinayetlere ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında, çeşitli tarihlerde yapılan kazılarda cesetlerine ulaşılan 22 kişinin öldürülmesiyle ilgili olarak 4'ü asker 5'i köy korucusu toplam 9 şüpheli hakkında hazırladığı iddianame Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.
İddianamede, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2008/1756 No'lu dosya üzerinden yürüttüğü soruşturma kapsamında gizli tanık 'Aydos'un, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde 27 Ekim 2008'de verdiği ifadede, "Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı Hasan A.U.'nun terörle mücadele adı altında bölgede birçok cinayet, işkence ve karanlık faaliyetler gerçekleştirdi" beyanı üzerine dosyanın yetkisizlik kararı verilerek Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiği belirtildi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 10 Ocak 2013'te Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı'na, "gizli tanığın ifadesinde geçen olaylar ile benzeri olaylara ilişkin, kapsamlı araştırma yapılması" yönünde talimat yazıldığı bildirilen iddianamede, söz konusu talep üzerine gerekli soruşturmanın başlatıldığı kaydedildi.
Soruşturma kapsamında faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına yönelik araştırmalar yapıldığı dile getirilen iddianamede, "Ancak ifadesine başvurulan mağdur ve tanıkların 'cinayetlerin JİTEM adlı örgüt bünyesinde gerçekleştirildiğini, o dönem itibarıyla Kızıltepe İlçe Jandarma Komutanı olan Hasan A.U. ve ekibinin insanlara işkence ettiğini ve zorla köyleri boşalttırdığını' beyan etmeleri üzerine soruşturma genişletildi" denildi.
İddianamede, bölgede gerçekleşen faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması amacıyla tanık beyanları ve eski dosya içerikleri değerlendirilerek kazılar yapıldığı, bulunan cesetlerin incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderildiği belirtilerek, İstanbul ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıklarının benzeri soruşturmalar kapsamında temin ettiği 'JİTEM' adlı oluşuma ilişkin bilgi ve belgelerin istendiği kaydedildi.
KIZILTEPE'DE 'BIÇAK TİMİ'
İddianamede, şüphelilerden dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref H., Kızıltepe İlçe Jandarma Komutan vekili Hasan A.U. ve Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet B.'nin, JİTEM'in Kızıltepe ve Diyarbakır yöneticileri olduğu ileri sürerek, şöyle denildi:
"Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde silahlı olarak faaliyet gösteren terör örgütü PKK'ya karşı varlığı izah edilen 'JİTEM' isimli örgütün faaliyetleri kapsamında şüpheli Hasan A.U., Eşref H. ve Ahmet B.'nin örgütün Kızıltepe ve Diyarbakır yöneticileri oldukları değerlendirilmiştir. İlçede bu örgüte bağlı olarak geçici köy korucularından ve itirafçılardan oluşan 'Bıçak Timi' adı altında bir timin mevcut olduğu, bu timin korucular Abdurrahman K., Ramazan Ç., Mehmet Salih K., Mehmet Emin K. ve İsmet K. ile asker olan Ünal A.'dan oluştuğu, 1992 ila 1996 yılları arasında faaliyet gösterdiği bilgisine ulaşılmıştır."
İddianamede şüphelilerin, 'silahlı terör örgütü kurmak, üye olmak' ve 'tasarlayarak adam öldürmek' suçundan cezalandırılmaları talep edildi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi'nin, yürütülen soruşturmaya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, davanın ilk duruşmasının 28 Kasım 2014'te 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce görüleceği belirtilerek, "JİTEM mensuplarının yanı sıra dönemin siyasetçilerinin de yargılanması ve davaya dahil edilmeleri temel talebimizdir. Bu yargılamaları önemsiyor aynı zamanda müdahili ve takipçisi olacağız" denildi. (DHA)