Nuri Pakdil: Yaşasın Şeriat
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Ekim kültür sanat etkinlikleri, AKM’de düzenlenen ’Ustalara Saygı programı’ Yazar Nuri Pakdil’in katıldığı etkinlikle devam etti.
Türkiye Edebiyatının Usta ismi Nuri Pakdil’in onur konuğu olduğu programa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun yanı sıra Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, İl Müftüsü İlyas Serenli’nin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Moderatörlüğünü Yazar Necip Evlice’nin yaptığı buluşmada; İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turan Koç ve Yazarlar Rasim Özdenören ile İbrahim Demirci, ünlü Yazar Nuri Pakdil’in düşünce ve yazım hayatı ile ilgili anılarını katılımcılara aktardı. Yazar Evlice, “Nuri Pakdil, hiç kimsenin adamı olmayan, hiçbir şekilde çıkarın peşinde koşmayan, en ufak bir menfaat duygusu taşımayan ve yalnızca Allah rızası için ve din adına çağdaş bir sonucun doğması için hayatını vakfetmiş insanın, inadını ve sabrı sonucunda bu günlere geldik. Birileri ile bir arada olmak o insanın adamı olmak ya da o insanın her türlü yaptığı şeyin altına imza atmak ve ya onunla paylaşmak anlamına gelmez. Bizim herkesle diyalog kurmamız, herkesle bir şeyler yapmamız ve ileriye bakmamız, kendimiz olarak kalmaya gayret göstermemiz zorunludur. Kendi içimizde büzüşüp kaldığımızda biz diğer kısımlara açılma şansını kaybederiz. Nuri Pakdil’in her zaman söylediği bir söz vardır; kalbimiz ve kapımız gece ve gündüz herkese açıktır. Bunun başka bir yolu yoktur. Herkesle her şeyi paylaşmak zorundayız” dedi.
Prof. Dr. Turan Koç ise konuşmasında, “Nuri Pakdil ile birlikte olduğumuz saatlerde iş yapardık. Edebiyat Dergisi bürosunda arkadaşlarla olduğumuz günlerde bazen 3-5 saat konuşmadığımız olurdu ama omuz omuza olurduk, Nuri Pakdil’in baktığı yere bakıyorduk. Biz, birbirimizin yüzüne bakmaktan çok nereye bakılması gerekiyorsa oraya bakıyorduk. Gerek yazı eylemlerinde, gerek düşünce eylemlerinde farklı hareketler içerisinde bulunabilirdik ama istikametimiz birdi, yönümüz birdi, kıblemiz birdi” diye konuştu.
Nuri Pakdil’i kendisinden önce kitaplarını tanıdığını dile getiren Yazar İbrahim Demirci ise, "Batı Notları adlı kitabı lise son sınıf öğrencisiyken elime geçmişti. Pakdil kitabında Paris’in köpeklerin çokluğundan söz ederken, İstanbul’u güvercin olarak tasvir ediyordu. Yani Paris’teki köpek bolluğunun karşısına İstanbul’un güvercinlerini çıkarıyordu. Bir süre okuduğum Peyami Sefa’nın Fatih Harbiye romanında ise Doğulu insanlar köpeğe, Batılı insanlar kediye benzetiliyordu. Bu değerlendirmeyi okurken galiba haklı olabilir gibi bir kuşku da hissetmiştim ve üzülmüştüm de. Biz neden kedi gibi miskin olalım. Nuri Pakdil’in Batı’nın köpeğine karşı doğuyu bir güvercin olarak tasavvur etmesi, bana hep yeni ufuklar açmıştır” ifadeleri kullandı.
Son olarak söz alan Edebiyatçı Rasim Özdenören, “Nuri Pakdil’i dil konusuna indirgemeyiz. O’nun şairliği de vardır. Fakat Nuri Pakdil şair unvanıyla temayül etmiş midir? Hayır, onu da söyleyemiyorum. Yazar olarak temayül etmiş midir? Neticede Nuri Pakdil; eleştirmeciliği, deneme yazarlığı, oyun yazarlığı ve slogan söylemiyle bir bütündür, o Nuri Pakdil’dir. Bunları tek tek indirgemek söz konusu olmuyor fakat bunların toplamı da diyemiyoruz. Yani şair, artı eleştirmeci, artı deneme yazarı, artı oyun yazarı, eşittir Nuri Pakdil diyemiyoruz. Çünkü Pakdil bu söylediğimiz türlerin üstünde ve sadece kendi adıyla karşımıza çıkar” diye konuştu.
"Yaşasın Şeriat"
Düzenlenen Ustalara Saygı Gecesi’nin onur konuğu Nuri Pakdil ise şunları kaydetti: "Değerli arkadaşlar; Ben bu değerli toplantımızı bir slogan cümle ile bitireceğim. Slogan cümle biter bitmez hepinizden yoğun alkış bekliyorum. Yaşasın Şeriat! Yaşasın insanlığın evrensel kardeşliği"
Düzenlenen programın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Türkiye Edebiyatının usta ismi Nuri Pakdil ve konuşmacılara teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti. (İHA)