Davutoğlu dönüşüm programını açıkladı
Öncelikli Dönüşüm Programları kapsamında üçüncü basın toplantısını düzenleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, 8 yeni programı daha açıkladı. İşgücü piyasasının etkin hale getirilmesi ve işsizliğin azaltılması hedeflenen program kapsamında İşsizlik sigortasından yararlanma süresinin de arttırılması planlanıyor.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısıyla 10. Kalkınma Planı Öncelikli Dönüşüm Programları kapsamında 380 eylemden oluşan 8 program açıkladı.
İşsizliğin azaltılması, işgücü piyasasının etkin hale getirilmesinin hedeflendiği şu 8 başlıktan oluşuyor:
- İşgücü piyasasının etkinleştirilmesi programı
- Temel mesleki becerileri geliştirme programı
- Nitelikli insan gücü için çekim merkezi:
- Sağlıklı yaşam ve hareketlilik dönüşüm programı
- Yerelde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi programı
- Rekabetçiliği ve sosyal uyumu geliştiren kentsel dönüşüm programı
- Kalkınma için uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi programı
- Kayıtdışılığın azaltılması programı
Davutoğlu programın detayları hakkında şu bilgileri verdi:
İşgücü piyasasının etkinleştirilmesi programı: Bu programla işsizliğin düşürülmesi ve kadınların işgücü piyasasına girmesi hedefleniyor. Program sonunda kadınların işgücüne katılım oranlarının her yıl bir puan arttırılması planlanıyor. Programla ayrıca, işsizlik sigortalarında yararlanma sürelerini uzatıp yararlanma koşulları esnetilecek.
Temel mesleki becerileri geliştirme programı: Bu programla eğitim alanında becerilerin geliştirmesi hedefleniyor. İş gücü piyasası ile doğru orantılı bir bağ kurularak, uygulama eğitimleri geliştirecek ve işgücü piyasası ile eğitimi arasında ilişki kurulacak.
Mesleki liseler hazırlanacak yeni bir reform geliştirecek. Fabrikaların mesleki okul yapmaları teşvik edilecek. Üniversitelerde 3 sömestr uygulaması yaygınlaştıracak. Üniversitelerde İŞKUR faaliyetlerini yaygınlaştıracak.
Nitelikli insan gücü için çekim merkezi: Oluşturulacak çekim merkezi ile 28 Şubat ve 12 Eylül gibi darbe dönemlerinde yurtdışına kaçan iyi eğitim görmüş insanların Türkiye'ye dönmeleri hedeflenecek. Ayrıca nitelikli yabancıların da Türkiye'ye gelmeleri sağlanacak. Bu kapsamda yurtdışında tanıtım faaliyetleri arttıracak. Üniversitelerde yabancı öğrenci sayısı arttırılarak bu alanda teşvikler uygulanacak.
Sağlıklı yaşam ve hareketlilik dönüşüm programı: İnsanların hasta olmasını önlemek için çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda koruyucu hekimlik çalışması ile insanların bilinçlendirilip daha sağlıklı nesiller yetiştirilecek. Tütün kullanımı alkol ve uyuşturucu ile mücadele edilecek, tütün ve alkol bağımlılığın kurtulmak isteyenlere sağlanan destekler geliştirilecek. Sağlıklı beslenme kültürü geliştirecek. Tarımsal işletmeler ile gıda işletmelerine yapılan denetimlerin sayısı arttırılacak. Obezite ile mücadele kapsamında büyük kampanyalar yapılacak. Bütün illeri kapsayan kanser sistemi geliştirecek.
Yerelde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi programı: Bu program ile yerel yönetimlerin proje üretme kapasitesi ve Büyükşehir belediyelerinin akıllıkent programları geliştirilecek. Büyükşehirlerde kırsal alanın ihmal edilmemesi için bütçelerinden belli oranda bu alanlara ayrılması sağlanacak. Proje bazlı destekler ile STK'lar geliştirecek.
Rekabetçiliği ve sosyal uyumu geliştiren kentsel dönüşüm programı: Bu program ile şehirlerin yaşam kalitesinin arttırılması hedefleniyor. İmar değişiklikleri ile oluşan değer artışından kamunun pay alması sağlanacak bu kapsamında değişikler yapılacak. Tarih ve kültürümüz ile uyumlu kentsel dönüşüm çalışmaları geliştirecek. Çevre ve şehircilik Bakanlığında yeni bir yapı araştırma birimi kuracak. Piyasa arz edilen uygunsuz yapı malzemelerin önüne geçmek için çalışmalar yapılacak.
Kalkınma için uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi programı: Türkiye'nin kalkınma planı gözden geçirilerek uzmanlık alanlarında bilgi ve tecrübe programları başlatılacak. Üniversitelerde uluslararası kalkınma programları oluşturacak ve üniversitelerde uluslararası çalışma ofisleri kurulacak.
Kayıtdışılığın azaltılması programı: kayıtdışının boyutu ölçülerek Kayıtdışı azaltılacak. Vergilendirme kapasitesini ölçecek sistemler geliştirecek. Mükelleflerin vergiye uyum göstermesi sağlanacak. (İLKHA)