Cam müzesinde 9 bin yıllık eserler
Türkiye’nin ilk cam müzesi olan ‘Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi’nde bulunan yaklaşık 9 bin yıllık cam eserler ile İslami döneme ait altın sikkeler ziyaretçiler tarafından büyük bir ilgi görüyor.
Gaziantep Kalesi civarında 3 eski Antep evinin restore edilmesiyle oluşturulan özel cam müzede, İslam Medeniyeti başta olmak üzere, Roma, Yunan, Hitit, Urartu, Bizans ve erken döneme ait yaklaşık 6 bin eser bulunuyor.
Altı odadan oluşan müzedeki eserler 1500 ve 2000 yıl öncesine ait. Müzede milattan önce 7500'li yıllardan milattan sonra 1600'lü yıllara kadar yaklaşık 9 bin yıllık döneme ait 6 bin parça cam eserleri ve diğer tarihi eserler sergileniyor.
Müzede, her biri kendi döneminin örneklerinden olan cam süt pompası, gülen adam ritonu, cam ördek ve daha binlerce eser yer alıyor.
Eski Tunç Çağı'na ait bronz figürünler, Roma dönemine ait çeşitli bronz eserler, altın takılar, kil mühür baskıları, İslami döneme ait altın sikkelerin de sergilendiği müzede, Roma ve İslami döneme ait cam şişeler, parfüm ve gözyaşı şişeleri, cam ve pişmiş toprak amforalar, Fenike dönemi renkli cam amforalar, Roma dönemine ait cam bardaklar, cam bilezikler, pişmiş toprak kandiller de bulunuyor.
Müzenin tarihi ile müzedeki tarihi eserler ile ilgili İLKHA’ya bilgi veren müze sorumlusu arkeolog Gökhan Köse, müzedeki eserlerin 25 yıllık bir emek sonucu ortaya çıkarıldığını belirtti.
Sergilenen eserlerin tamamının Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterine kayıtlı olduğunu belirten Köse, “Müzemiz 2008 yılında kuruldu. Burası bir özel müzedir. Buranın sahibi İbrahim Halil Algın, burada gördüğünüz bütün tarihi eserleri satın alıp devlete kaydettirmiş. 25 yıl boyunca biriktirdiği tarihi eserleri 2008 yılında 3 tane Antep evini restore ederek burayı müzeye dönüştürmüş. Müzemizde toplam 6 bine yakın eser bulunmaktadır. Bunun 4 bini teşhirde, teşhirde olan eserlerimiz 5 odada sergilenmektedir.” dedi.
Beş odadan oluşan müzedeki eserler 1500 ve 2000 yıl öncesine ait olduğunu belirten Köse, “Bu 5 odadaki eserlerin yüzde 80’i cam eserlerdir. Bu eserlerde genelde Roma ve İslami dönemine aittir. Bu eserler 1500 ve 2000 yıl öncesine aittir. Camlarda genelde uryantum ve parfüm şişeleri vardır. Süs için kullanılan objeler ve kozmetik ürünleri bulunmaktadır. Diğer odalarımızda ise altın, gümüş, bronz, pişmiş topraktan ve her döneme ait eser bulunmaktadır. Ziyaretçiler her müzede altın, gümüş ve bronz gördükleri için cam eserleri diğer müzelerde fazla görmüyorlar. Buradaki özellikle cam eserler ziyaretçilerin ilgisini çok çekiyor.” diye konuştu.
Müzede İslami döneme ait altın sikkelerin ve yaklaşık 150 bin yıl öncesine ait tam fosilleşmemiş bir mamuta ait sağ alt bukkal’ın da bulunduğunu belirten Köse, şöyle devam etti:
“Eski Tunç Çağına ait bronz figürünler, Roma dönemine ait çeşitli bronz eserler, altın takılar, Kil mühür baskıları, İslami döneme ait altın sikkeler ve yaklaşık 150 bin yıl öncesine ait tam fosilleşmemiş bir mamuta ait sağ alt bukkal, çene kemiği ve omur kemiği Roma ve İslami döneme ait cam şişeler, parfüm ve gözyaşı şişeleri, cam ve pişmiş toprak amforalar, Fenike dönemi renkli cam amforalar, Roma dönemine ait cam bardaklar, aynı zamanda cam bilezikler, pişmiş toprak kandiller sergilenmektedir. Roma ve İslami döneme ait cam ve taştan yapılmış kolyeler, çeşitli takılar, Roma dönemine ait cam bardaklar, kulplu ve kulpsuz çeşitli amaçlarla kullanılmış sıvı kapları eserleri sergilenmektedir.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)