'Rüşvet vermediğimden 65 bin TL ceza kestiler'
Mardin’in Kızıltepe’ye bağlı Ekinlik Mahalle (Mezrê köyü) Muhtarı Edip Aydın, yaklaşık 2 ay önce kendisine ait su kuyusunun elektrik sayacını kontrole gelen DEDAŞ’a (Dicle Elektrik) bağlı kaçak ekibinin kendisinden rüşvet talep ettiğini, rüşvet vermediği için ekibin kendisine 65 bin TL ceza kesildiği iddiasında bulundu.
Konu hakkında (Dicle Elektrik Dağıtım) tarafından yapılan açıklamada ise iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, söz konusu trafoda kaçak kullanımının tespit edildiği ve hukuki sürecin başlatıldığı, rüşvet iddiasıyla ilgili de inceleme başlatıldığı kaydedildi.
Mağdur edildiğini belirterek yetkililere çağrıda bulunan Ekinlik Mahalle Muhtarı Edip Aydın, yaşadığı sorunun bir an önce giderilmesini istedi.
Aydın, “Ekinlik Mahallesi'nde çiftçiyim ve mahalle muhtarıyım. İlk önce 6 Temmuz 2017 tarihinde ekipler geldiler. Sayacımı, trafomu kontrol ettiler. Baktılar hiç bir sorun yok kendileri tarafından tutanak imza altına alındı bana verildi. 9 Temmuz 2017, geldikleri günden iki gün sonra pazar günü iki ekip; 34 RZ 8304 ve 34 SP 4432 plakalı araçlarla 4 kişilik ekiple tekrar geldiler. Kaçak ekibi olduklarını söylediler. Ben onlara cuma günü ekip geldiğini, benim sayacımda hiçbir problemin olmadığına dair de bir tutanak verdiklerini söyledim. ‘Hayır dediler, biz de kontrol edeceğiz.’ Çıktılar kontrol ettiler hiçbir problem yok, indiler aşağıya. Dediler ki, ‘akım trafolarını değiştireceğiz’ sordum niye değiştiriyorsunuz, arızalı mıdır, çalışmıyor mu? ‘Çalışıyor ama değiştirmemiz lazım’ dediler. Biz ekiplere güvenmiyoruz, çünkü bir parça söküp götürüyor başka bir işlem yapabiliyorlar ve sonra o parça üzerinden bize ceza gelebiliyor. Bölgede böyle şeyler yaşanmış. Ben müsaade etmedim, kalktım fotoğraflarını çektim. Fotoğraflarını çektiğim zaman bu insanlar dedi ki ‘Bize bir buçuk milyar (bin 500 TL) para ver, biz akım trafolarını değiştirmeyeceğiz.’ Bende ödemeyi kabul etmedim. Fotoğraflarını çektim, kaçtılar. Sayacı da açık bıraktılar. Mühür altına da almadılar.” diye konuştu.
“Akım trafolarında hiçbir sorun yok 65 milyar ceza yazdılar”
Akım trafolarında hiçbir sorun olmamasına rağmen kendisine ceza kesildiğini iddia eden Aydın, sözlerine şöyle devam etti:
“Pazartesi sabah erken DEDAŞ’a gittim. Pazar günü böyle bir olay olduğunu söyledim. Müdürleri başta itiraz etti. Dedi ki, ‘bizim ekipler senin köyüne gelmemiş, biz oraya görevlendirme yapmamışız’ kalktım fotoğrafları gösterdim. Sonra ‘bir ekibimiz gelmiş diğer ekibimiz gelmemiş’ dediler. Güvenlik kamera kayıtları var bende. Kayıtları gösterdiğim zaman her iki arabanın peş peşe geldiğini gördüler. Ertesi gün kendileri görevlendirme yazıp aynı ekibi trafoma gönderdiler. Sayacın başına çıktılar (trafo üzerindeki sayaç). Çıkan eleman orada video çekimi yapmaya başladı. Müdüre itiraz ettim; senin elemanın orada bir işlem yapıyor, video çekiyor, buna hakkı yok, diyerek itiraz ettim. İndi aşağıya akım trafolarımı aldılar götürdüler. Akım trafolarında hiçbir sorun yok, 65 milyar ceza yazdılar. Ben 90 dönüm mısır ekmişim bilirkişi de herkes de biliyor ki 90 dönüm mısırdan bana kalacağı 10 milyar paradır (10 bin TL). Bu parayı ödeyebilmem için en az 6-7 yıl mısır ekip satsam ancak bu cezayı karşılayabilirim. Gereken yerlere, mahkemeye de bildirdim. Cumhuriyet Savcısına da suç duyurusun da bulundum. Bu sorun kişisel değil bölgede böyle cezalar çok oluyor.”
"Bu ceza haksız cezadır ve benim ödeyecek durumum da yoktur"
Kaçağın, kaçak ekibi tarafından yapıldığını, cezanın akım trafosu üzerinden kesildiğini ama ekibin çektiği video da akım trafolarının dışında kabloların birbirine bağlanarak yapıldığını iddia eden Aydın, “DEDAŞ müdürlerine geçen gün söyledim. Sahada neler oluyor? Siz takip etmiyorsunuz. Masa başında oturmuşsunuz, ama elamanlarınız sahada millete çok eziyet ediyorlar. Kaçak ekipleri sahada millete kan kusturuyorlar. Herkes canından bıkmış. Her iki günde bir ekipler geliyor para istiyor, ceza yazıyorlar, bu şekilde çalışılmaz. BİMER kanalıyla Başbakanlığa ayrıca Enerji Bakanlığına da gönderdim. Bütün yetkililere haber vermişiz. Bu ceza haksız cezadır ve benim ödeyecek durumum da yoktur. Bu işlemi yapan şahısların fotoğrafları ve kayıtları da var. CD şeklinde DEDAŞ’a da Başbakanlığa da gönderdim. Suç duyurusunda da bulunduk. Bu cezayı yazan personelin de cezalandırılmasını istiyorum. Akım trafolarımı açtı, götürdüler. Benim akım trafomda her hangi bir problem yoktu. Kaçağı onlar yaptılar. Videoyu DEDAŞ’ta seyrettirdim. Ceza, akım trafosu üzerinden kesilmiş ama video akım trafolarının dışında. Kablolar birbirine bağlanarak yapılmış. Yani basit bir usul, zaten bilirkişi bunu görür. Video çekmişler ve ona dayanarak bana 65 milyar ceza yazdılar.” dedi.
Aydın, son olarak şöyle dedi: “Bizim tek isteğimiz; Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Enerji Bakanımızın bu DEDAŞ ekiplerinin üzerinde durmasıdır. Milleti mağdur etmeyi bıraksınlar artık, çünkü biz bu şekilde artık çalışamıyoruz. Hiçbir kazancımız yok. Bu şekilde devam ederse zaten önümüzdeki yıl herkes işi bırakmaya başlayacak. Benim DEDAŞ’a bir milyon borcum yok (1 TL) iken şu anda 65 bin lira borçlu duruma düştüm. Arabamı, 65 dönüm arazimi satsam ancak bu cezayı karşılarım ki o gücümüzde yok.”
'Dicle Elektrik'ten iddialara yanıt
Söz konusu iddialarla ilgili iletişime geçtiğimiz Dicle Elektrik yetkilileri ise yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdiler:
“Haberinize konu olan Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Ekinlik Mahallesi muhtarı Edip Aydın’ın iddiaları üzerine ilgili birimlerimiz konuyu tüm detayları ile incelemişlerdir. Yapılan bu inceleme sonunda; 160 KVA trafo gücündeki tarımsal sulama tesisi MBS (Müşteri Bilgi Sistemi) kayıtlarına göre Edip Aydın adına kayıtlı olup, Ekinlik köyü Kızıltepe adresinde yer almaktadır. Mardin ilinde 2016 tarımsal sulama sezonunda dönüm bazlı tahsilat yürütülmekte iken, 2017 tarımsal sulama sezonunda sayaç üzerinden tüketim bazlı tahsilat uygulamasına geçilmiştir. Bunun için de 2016 yılı içerisinde tarımsal sulama tesislerine OSOS (Otomatik Sayaç Okuma Sistemi) pano montajları yapılmıştı."
"Kaçak elektrik kullanım tespit tutanağı mevcuttur"
6 Temmuz'da OSOS arızası için, 9 Temmuz tarihinde kaçak kontrolü için ve 10 Temmuz'da ise kaçak kullanıma ilişkin ölçü devresi tadilatı için bahse konu bu trafoya gidildiğinin belirtildiği açıklamanın devamında şu bilgiler paylaşıldı:
"Bu kapsamda bahse konu Edip Aydın’a ait trafoya da 24 Haziran 2016 tarihinde OSOS pano montajı yapılmıştır. Aydın’a ait bu trafo, 2017 sezonunda tarımsal sulama üretimi için aktif olarak kullanılmıştır. CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) ‘ürün alan verisi’ inceleme sonuçlarına göre, Edip Aydın’a ait trafonun çevresinde 2017 tarımsal sulama sezonunda mısır ve pamuk üretimi yapıldığı uydu görüntüleri ile saptanmıştır. Görüntüler elimizde mevcuttur. SYS (Saha Yönetim Sistemi) kayıtlarına göre ekiplerimiz, sırasıyla 6 Temmuz 2017 tarihinde OSOS arızası için, 9 Temmuz 2017 tarihinde kaçak kontrolü için ve 10 Temmuz 2017 tarihinde ise kaçak kullanıma ilişkin ölçü devresi tadilatı için bahse konu bu trafoya gitmiştir. Bununla ilgili denetim föyleri ve kaçak elektrik kullanım tespit tutanağı mevcuttur."
"Ekiplerimizin ‘rüşvet istediği’ iddiası ‘ispata’ muhtaçtır"
Rüşvet iddiasının ‘ispata’ muhtaç olduğu ve iddia sahibinin bu durumu ispat etmekle mükellef olduğunun belirtildiği açıklamada, söz konusu iddia ile ilgili gerekli tahkikata başlandığı ve kusuru veya ihmali olduğu belirlenen olursa gerekenin yapılacağı vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı:
"Söz konusu trafoda kaçak elektrik kullanımının tespit edilmesi üzerine ilgili kişi silah çekerek çalışanlarımızın görev yapmasını engellemiştir. Ekiplerimiz de bunun üzerine çalışmalarını tamamlayamadan olay yerini terk etmek zorunda kalmışlardır. Bununla ilgili denetim föyleri ve kaçak elektrik kullanım tespit tutanağı mevcuttur. Ekiplerimizin ‘rüşvet istediği’ iddiası ise ‘ispata’ muhtaçtır. İddia sahibi, bu iddiasını ispat etmekle mükelleftir. Ancak buna rağmen söz konusu iddia ile ilgili denetim ekibimiz gerekli tahkikata başlamıştır. Kusuru veya ihmali olduğu belirlenen olursa gerekenin yapılacağından kamuoyunun asla kuşkusu olmamalıdır."
Açıklamanın sonunda ise "Sonuç olarak; Bahse konu trafodan akım trafolarına müdahale etmek suretiyle 2/3 oranında eksik tüketim yoluyla kaçak kullanımı tespitine ilişkin kaçak tahakkuk miktarı 65.000 TL olup, adı geçen kişi hakkında Kızıltepe Cumhuriyet Savcılığı’na bu olay ile ilgili suç duyurusunda da bulunulmuştur." denildi. (Mehmet Aslan - İLKHA)