Arakanlı Müslümanlar: Nehir ceset dolu
Myanmar’daki şiddet olaylarından kaçarak Bangladeş’in Cox's Bazar ve Teknaff kentlerine sığınan binlerce Arakanlı Müslüman derme çatma ve geçici mülteci kamplarında barınıyor. Rûdaw'a konuşan Arakanlı Müslümanlar, Naf Nehri’nde yüzlerce Müslümanın cesedinin olduğu belirtti.
Myanmar ve Bangladeş hükümetleri, sınırları kapatarak Rohingyalı Müslümanların Bangladeş’e geçmesine engel oluyor.
Saldırılardan kaçan siviller, sınırdaki engel nedeniyle kaçak ve tehlikeli yollara yönelmek zorunda kalıyor.
Rûdaw, Myanmar-Bangladeş sınırında yaşanan dramı yerinde görüntüledi. İki ülke sınırında sert tedbirler alınmış durumda. Sınır hattına ulaşan anayollar kapatılmış.
Bangladeş hükümeti, ülkesindeki Müslümanların, Arakan bölgesindeki Rohingyalı Müslümanlara yardım ulaştırmasına engel oluyor. Rohingyalılar için tek kaçış yolu; tehlikeli deniz...
70 kilometrelik sınır hattının 20 kilometresi yasaklı bölge ilan edilmiş. Myanmar ayrıca, sınırının büyük bir bölümünü mayın tarlasına çevirmiş. Myanmar ordusu sınır hattına çok sayıda asker de konuşlandırmış.
Bütün bu sert önlemlere rağmen sınır hattının sıkı şekilde denetlenmesi, Rohingyalı Müslümanları tehlikeli bir yolculuğa yöneltiyor.
Abdulmenaf Muhammed isimli 100 yaşındaki Rohingyalı, Bangaldeş’e ulaşmayı başarabilmiş. O, ailesinden kurtulan tek kişinin kendisi olduğunu söylüyor.
Rûdaw ekibi, özel izinle yasaklı sınır bölgesine gitti. İki ülke sınırını ayıran Naf Nehri’nde yüzlerce Müslümanın cesedinin olduğu belirtiliyor.
Arakanlı Müslümanlar Bangladeş sınırında yaşam mücadelesi veriyor
Myanmar'da ordu ve fanatik Budistlerin zulmünden kaçan Arakanlı Müslümanlar, Bangladeş sınırında açlık ve susuzluğun neden olduğu hastalıkların pençesinde yaşam mücadelesi veriyor.
Avrupa Rohingya Konseyinden (ERC) yapılan açıklamada, Arakan'a bağlı Naikong Diya kıyısında yaklaşık 3 bin kişinin günlerdir aç şekilde Bangladeş'e geçmeye çalıştığı belirtildi.
Yeterli paraları olmayan Arakanlı Müslümanların kendilerini komşu ülkeye geçirecek teknelere ücret ödeyemedikleri için sınır bölgesinde sıkışıp kaldığı ifade edilen açıklamada, çocukların temiz suyuna erişimi olmadığından ishale yakalandığı kaydedildi.
Hamilelerin hijyenik koşullardan yoksun şekilde sınır bölgesinde doğum yaptığına dikkat çekilen açıklamada, hastalananların sayısının da günden güne artttığı uyarısı yapıldı.
Sosyal medyada yayımlanan bir görüntüde Arakanlı Müslümanların Bangladeş sınırındaki çaresiz bekleyişleri gözler önüne serildi.
Görüntülerde konuşan Arakanlı Müslüman erkek, "Myanmar'ın zulmü bizi evsiz bıraktı. Çocuklarımız hayatını kaybediyor. Bangladeş'teki ve tüm dünyadaki Müslüman kardeşlerimize sesleniyorum. Allah rızası için bize yardım edin." dedi.
Bulundukları bölgeden başka bir yere hareket edemediklerini ve yemek yiyemediklerini ifade eden Arakanlı Müslüman, deniz suyu içtiklerini ve bu suyun da hastalanmalarına neden olduğunu söyledi.
Bangladeş'e geçmeyi başaranlar da ciddi hastalıklarla karşı karşıya
Bu arada Bangladeş basınının sağlık yetkililerine dayandırdığı haberlere göre, Arakan'dan Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlardan 18 bin 523 hamile ve 42 bin 541 çocuk ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele ediyor.
Çocuk bekleyen 18 bin 523 kadının, hijyenik ortamın bulunmaması, Myanmar'dan kaçarken geçtikleri dağlık alanlardaki düzensiz hareketleri, düzenli gıda ve bakımın olmaması nedeniyle sağlık sorunu yaşadığını belirten sağlık yetkilileri, hamile Arakanlı Müslümanlardan 441 kadarının da durumunun ciddi olduğunu kaydetti.
Sağlık yetkilileri, Bangladeş'teki derme çatma kamplarda kalan yaklaşık 42 bin 541 Arakanlı Müslüman çocuğun da yetersiz beslenme nedeniyle sağlıklarının ileri derecede tehdit altında olduğuna dikkati çekti
Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik
Myanmar ordusunun, silahlı militanlarla mücadele gerekçesiyle Arakan'da sivillere düzenlediği saldırılarda 25 Ağustos'tan bu yana binlerce Müslüman hayatını kaybetti. Bölgeye giriş çıkışlara izin verilmemesi nedeniyle ölen sivil sayısı tam olarak tespit edilemiyor.
Son saldırılarda 200'den fazla köy, ordu ve fanatik Budistler tarafından yok edildi.
Myanmar'da 1970'lerden bu yana sistematik saldırılarla etnik temizliğe maruz kalan yaklaşık 2 milyon Arakanlı Müslüman'ın yüzde 84'ü çevre ülkelere sığındı. (Rûdaw / AA)