HÜDA PAR’dan ‘tek tip kıyafet’ uyarısı
Son çıkan Kanun Hükmünde Kararname'de getirilen 'tek tip elbise' konusunda açıklama yapan HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Sait Şahin, uygulamanın istismara açık olduğu uyarısında bulundu.
Yeni yayımlanan 696 sayılı KHK ile beraber bazı maddeler kamuoyunda rahatsızlık oluşturdu. Söz konusu maddelerden biri 121. ve 103. Maddelerde yapılan değişiklikleri değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Sait Şahin, tek tip kıyafetin kamuoyu nezdinde sabıkalı, kirli ve korkunç bir hafızası olduğuna dikkat çekilerek, düzenlemenin talihsiz bir durum olduğuna vurgu yapıldı.
“TEK TİP KIYAFET GUANTANAMO VE İŞKENCENİN SEMBOLÜ”
Tek tip kıyafet konusunda ABD ve Batı'nın örnek alınmasının doğru olmadığını belirten HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sait Şahin, “Tek tip kıyafet uygulaması, doğru bir uygulama değildir. Hükümet yetkilileri bu konuda ABD, İngiltere, Almanya ve Çekya'yı örnek aldıklarını söylüyorlar. Türkiye'nin bu konuda örnek alacağı ülkeler bunlar olmamalı. Her ne kadar diğer ülkelerin adı zikredilse de tek tip kıyafet konusunda kamuoyunda oluşmuş algı, ABD'nin Guantanamo uygulaması ile IŞİD görüntüleridir. ABD, Guantanamo'da tamamen hukuk dışına çıkarak mahkumlara insanlık dışı işkenceler uyguladı. Guantanamo'da mahkumlara giydirilen tek tip kıyafet, kamuoyunun nezdinde bu işkenceleri sembolize ediyor. Bir de IŞİD'in, öldüreceği insanları infaz etmeden çekip kamuoyu ile paylaştığı insanlara giydirdiği elbiseyi. Tek tip kıyafetin kamuoyu nezdinde böyle sabıkalı, kirli ve korkunç bir hafızası varken, Türkiye'nin böyle bir uygulama ile kamuoyu algısında ABD ve IŞİD ile aynı kareye düşmesi çok talihsiz bir durumdur.
Kaldı ki, tek tip kıyafet uygulaması ne hukuki, ne insani ne de İslamidir. Sanıklara uygulanması da ayrı bir garabet. Daha hakkında hüküm verilmemiş sanıklara giydirilecek olması, peşinen sanık hakkında, suçlandığı hususlarda hüküm vermek olur. Türkiye'deki yargı ve yargılanma göz önünde bulundurulduğunda pek çok masumun da bu uygulamaya tabi tutulması demektir ki, bu bile yalnız başına büyük bir vahamettir. Hükümet, daha uygulama sahasına sokulmadan bir an önce bu düzenlemeden dönmeli. Suç ve suçlularla mücadele, kıyafet üzerinden değil, adalet, adil yargılama ve cezalar üzerinden yürütülmelidir.” şeklinde konuştu.
“İSTİSMARA VE HUKUKSUZLUĞA AÇIK BU KISIMLAR DÜZENLEMEDEN ÇIKARILMALI”
Son KHK'da getirilen 121. Maddenin iyi niyetle düzenlendiğini, fakat istismara açık bırakıldığına dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu: “Son KHK'da yer alan düzenlemeden amaç, 15 Temmuz darbesine/darbecilerine karşı kahramanca direnen ve darbeyi önleyen sivil halkı kanuni korumaya almak ise, bu doğru bir niyet ve adımdır. Ancak düzenleme, durumdan vaziyet çıkaracak olan art niyetli kimselere ve devlet içinde bunu kötü amaçlı kullanmak isteyecek kimselere, istismarın kapısını açacak kısımlar içermektedir. Bu da Türkiye'nin eski pratiklerine ve eski Türkiye'ye dönüşe zemin hazırlıyor. İstismara ve hukuksuzluğa açık bu kısımlar düzenlemeden çıkarılmalı ve düzenleme, çok kesin çizgilerle ve ifadelerle 15 Temmuz darbesine karşı ayaklanan sivil direniş ile sınırlandırılmalıdır.” (Doğruhaber Gazetesi)