"Çocuğu cezaevine koymak onu ıslah etmiyor"
Suça itilen çocuklarla ilgili konuşan Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, bunun önlenmesine yönelik çözüm önerileri konusunda açıklamalarda bulundu.
Çocuk suçluluğunu önleme konusunda çalışmaları olduğunu belirten Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, "Çocuk suçluluğu her geçen gün artıyor. Batman'ımız büyüyor ve bununla birlikte çocuk suçluluğunda da endişe verici bir artış oranı gözüküyor. Bunun da en önemli konu başlıklarından biri hırsızlık, diğeri uyuşturucu madde bağımlılığı ve satıcılığıdır. Bu konuyla ilgili komisyonlarımızı merkeze dönüştürmeyi düşünüyoruz. Merkeze dönüşecek komisyonlarımızdan biri de çocuk hakları merkezidir. Çocuk hakları merkezine bir yönetici atamayı hedefliyoruz. Bu yöneticimiz kendi ekibini kuracak ve bu ekip stajyer avukatlarımızla beraber bir çalışma yürütecek. Çalışma da çocuk mahkemesinde yürütülecek." dedi.
"Çocuk suçlarıyla ilgili son 5 yılı kapsayan bir rapor hazırlanacak"
Çocuk mahkemesinde çocuk suçlarına ilişkin olarak son 5 yılı kapsayan bir rapor hazırlanacağını belirten Çakan, şunları söyledi: "Yıldan yıla nasıl bir artış göstermiş, bu çocukların yaşları nedir, eğitim durumları nedir, ailelerinin eğitim, maddi durumu nedir, daha çok hangi mahallelerden bu çocuk suçlarına ilişkin artış var şeklinde bunların tümünü kapsayacak ayrıntılı bir rapor oluşturulacak. Bu rapor hazırlanır hazırlanmaz biz bunu medyayla da paylaşacağız. Batman'ın çocuk suçluluğuna ilişkin panoramasını çizecek bir rapor olacak inşallah. Bu rapor medya vasıtasıyla kurumlara da gönderilecek ve kurumlarda bundan haberdar edilecek. Engellenmesi ve önlenmesi anlamında bir tespit oluşturacak. Baromuzdur, karakollardır, emniyettir, valiliktir, okullardır; bu raporun verilerinden yararlanarak çocuk suçluluğunu engelleme adına ne yapabilir. Amacımız en azından bu suç oranını azaltmaktır. Raporun önemli olacağına inanıyorum."
"Bir suça ilişkin cezayı artırmak suçu azaltmıyor"
Suça itilen çocukların topluma kazandırılması gerektiğini vurgulayan Çakan, "Bir suça ilişkin cezayı artırmak suçu azaltmıyor. Bunun pek çok örneği var ve bu tecrübelerle de sabittir. Özellikle çocuk suçluluğunun pek çok nedenleri var. Önemli olan bu nedenleri ortaya çıkarmak ve bu konuda bir rapor hazırlamaktır. O nedenler ortaya çıktıktan sonra o nedenlerden yola çıkarak azaltmak adına hangi önlemler alınabilir bunun bir çalışmasının yapılması lazım. Şu an en büyük eksimiz budur. Çocuk suçluluğu neden artıyor, sebepleri, nedenleri nelerdir diyerek buna ilişkin kapsamlı bir raporun oluşturulması lazım. Bu raporu oluşturma sahası da bizce çocuk mahkemeleridir. Son 5 yılda çocuk mahkemelerinin verdiği gerekçeli kararlar vardır. Biz bunlardan yararlanarak daha çok çocuk suçluluğuna bulaşan kimlerdir, birden fazla suça bulaşmış mı, bulaşmışsa bunun nedenleri nelerdir, eğitim durumları nelerdir, ailelerinin maddi durumu nedir gibi sebeplere bakmak gerekir. Çünkü gözlemimiz şudur, çocuk mahkemelerinde özellikle hırsızlık suçunda bir çocuk bir defa ceza alıyor; ama durmuyor, bunu artık meslek haline getiriyor. Bence o çocuğu cezaevine koymak onu ıslah etmiyor. Bizim o çocuğu topluma kazandırmamız için ne yapmamız gerekiyor diye düşünmemiz lazım." ifadelerini kullandı.
"Boşanma davalarında artış seyrediyor"
Batman'daki boşanma davalarıyla ilgili de konuşan Çakan, "Batman'da artık boşanma davaları da hızlı bir artış seyrediyor. Kadınların korunma kararı alması konusunda başvuruları da her geçen yıl artıyor. Dolayısıyla aile hukuku anlamında bizim yine bir rapora ihtiyacımız var. Bu raporu hazırlama konusunda şöyle bir düşüncemiz var; kadın hakları komisyonumuzu da bu dönem merkeze dönüştürmeyi düşünüyoruz. Yine bu merkeze bir yönetici atamayı düşünüyoruz. Bu yönetici bir ekip kuracak, stajyer avukat arkadaşlarımızda destek verecek. Batman'ın son 5 yılda boşanma davaları anlamında panoramasını gösteren bir rapor hazırlamak istiyoruz. Bu arkadaşlarımız aile mahkemesinde bir çalışma yapacaklar. Son 5 yılın Batman özelinde boşanma davalarının seyrini gösterecek bir rapor hazırlayacaklar. Bu raporda Batman'ımız için çok faydalı olacaktır." dedi.
"Öğrencilerimize madde bağımlılığın zararlarını ve müeyyidelerini anlatacağız"
Okullarda madde bağımlılığının zararlarıyla ilgili çalışma yapacaklarını söyleyen Çakan, "Geçen dönem Milli Eğitim ve Valilik ile bir protokol yaptık ve liselerde insan haklarını, kadın haklarını ve çocuk haklarını anlattık. Çocuklarımız hak arama yöntemlerini bilsinler, amacımız buydu. Bu dönem bu çalışmayı yine yapmayı planlıyoruz. Buna ek olarak bu dönem madde bağımlılığıyla mücadele kısmını da bir başlıkla eklemek istiyoruz. Liseli öğrencilerimize madde bağımlılığın zararlarını ve müeyyidelerini anlatmak istiyoruz. En azından madde bağımlılığını azaltmak adına Batman Barosu olarak bir adım atmak istiyoruz, bunu da önemsiyoruz." açıklamasında bulundu.
"Düğünlerde silah sıkılmamalı, insan hayatı tehlikeye atılmamalı"
Düğün ve organizasyonlarda havaya ateş açılması konusuna da değinen Çakan, "Özellikle insan hayatını hiçe sayma, tehlikeye atma olarak gördüğümüz bu konuda da biz Valilikten ciddi anlamda duyarlılık bekliyoruz. Kesinlikle artık bunu çağ dışı olarak görüyoruz. Düğünlerde silah sıkılmamalı, insan hayatı tehlikeye atılmamalı ve yine ciddi ses kirliliği, korku da oluşturuyor. Artık buna son verilmelidir. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olması ve düğünlerde silah sıkmayı tamamıyla bırakması gerektiğine inanıyoruz." diye konuştu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)