Öcalan'ın çağrısıyla PKK'lılar açlık grevlerini sonlandırıldı
İmralı'da tutuklu bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan bazı milletvekilleri ve mahkumlar tarafından devam ettirilen açlık grevlerinin son bulmasını istedi. Söz konusu çağrıyı Öcalan ile görüşen avukatları İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısında aktardı.
Cezaevlerindeki bazı mahkumlar Öcalan'a "tecrit" uygulandığını gerekçe göstererek açlık grevleri başlatmıştı.
Öcalan'ın çağrısından kısa süre sonra bazı vekiller ile cezaevlerindeki binlerce mahkumun açlık grevlerini sonlandırdığı duyuruldu.
Avukatlarının Öcalan'ın ziyaretinden dört gün sonra yaptığı açıklamada, PKK liderinin, "Açlık grevi ve ölüm orucuna gidenlerin bu eylemlerini sonlandırmasını bekliyorum" dediği aktarıldı.
Görüşmede ana gündem maddesinin açlık grevleri olduğunu belirten avukat Nevroz Uysal, “Sayın Öcalan görüşme esnasında açlık grevleri ve ölüm oruçlarının amacına ulaştığını, artık sonlandırılması gerektiği yönündeki çağrısını ısrarla vurguladı. Bu çağrıdan sonra grevcilerin eylemi bırakacağına inanıyoruz. Esas olanın demokratik siyasal mücadele kültürü olduğunu, grevcilerin bedenen, ruhen ve zihnen sağlıklı olmalarının her şeyden önemli olduğunu ifade etti” diye konuştu.
Halkların Demokratik Partisi Hakkari Milletvekili Leyla Güven, 7 Kasım 2018'de, Öcalan'a 'uygulanan tecridin kaldırılması' talebiyle süresiz açlık grevine başladı. Daha sonra bazı siyaetçiler ve tutuklular Güven'e destek için aynı yola başvurdu.
Yeni çözüm süreci tartışması
Avukatlarının Öcalan ile 8 yılın ardından görüştürülmesi 'yeni bir barış süreci mi olacak?' şeklinde tartışılmaya başlandı.
Basın toplantısında avukat İbrahim Bilmez, “Görüşmeler müzakere sürecinin önünü açacak mı, bu yeni bir süreç anlamına geliyor mu?” sorusuna, “Bir çözüm sürecinden söz edilemez. Müvekkilimizin bir çağrısı var. Önceki tartışmada kamuoyuna 7 madde açıklamıştı. Bunların tartışılması önemliydi.” cevabını verdi.
“Görüşmede İstanbul seçimleri gündeme geldi mi?” sorusuna da avukatlardan Rezan Sarıca, “İstanbul seçimleriyle ilgili bir gündem yoktu. Aramızda bu yönlü bir konuşma yapılmadı. 6 ayı süredir devam eden açlık grevleri ve 2 Mayıs görüşmesinde bize ilettiği mesajın kamuoyunda tartışılması boyutunu tartıştık” şeklinde karşılık verdi.
Avrupa Birliği ve ABD tarafından terörist örgüt olarak kabul edilen PKK'nın lideri 1999 yılında Kenya'da yakalanmasının ardından cezaevine gönderildi. (Euronews)