Kürt Şeyh yine gündemde; CIA muhbirliğinden başkanlık hayaline
Geçtiğimiz Kasım ayında Washington’daki Trump International Hotel’de 26 gece kalan Şeyh Nehro Kesnezani, Trump yönetiminin en uzun sureli konuğu olması iddilarıyla gündeme geldi.
Amerikan Wahington Post geçtiğimiz Perşembe günü yayımladığı bir haberde, Şeyh Nehro Kesnezani’nin Washington seyahatini ve Trump yönetimi ile temaslarını gündeme taşıdı.
Gazeteye göre geçtiğimiz yıl Temmuz ayında ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir mektup yazarak, “Ortak amacımız olan İran Molla rejimini zayıflatarak Irak’taki hegemonyasına son verelim” dedi.
Fakat 50 yaşındaki Kürt Şeyh bununla da yetinmeyip Kasım 2018’de Washington’daki Trump International Hotel’in sekizinci katındaki bir oadada 28 gün boyunca misafir olarak binlerce dolar harcadı.
Kesnezani, gazetenin ulaştığı otelin “VIP gelenler” listesinde bulunan 1200 konuk arasında otelde en uzun süre kalan kişi olarak dikkat çekiyor. Otelin bir gecelik masrafının da 1000 ila 2000 dolar arasında değiştiği belirtiliyor.
Ürdün’ün başkenti Amman’da “altın yataklı bir köşkte” ve sözde “sürgünde” yaşayan Kesnezani, Washington Post’a yaptığı açıklamada, “Biz daha çok The Hay-Adams Hotel’de kalıyorduk. Fakat Trump’ın Washington’da yeni bir oteli olduğunu duyduk. Iyi bir yer olduğunu düşündüğümüz için orada kalmayı tercih ettik” diyerek lobi yapmak için otelde kaldığını reddetti.
Otel, ABD hükümetinin yabancı konuklarının kaldığı yerlerden biri. Washington Post, Kesnezani’nin herhangi resmi sıfatının olmadığına ve hiçbir hükümette görevli olmadığına dikkat çekerek, Şeyh’in masraflarını “yabancı hükümet yetkililerine ödeme” adıyla Hazine Bakanlığı’na devredildiğini iddia etti.
Gazeteye göre otel yönetimi bu şekilde Başkan’na yöneltilen “Anayasa'nın emanet suçunu ihlal ettiği” yönündeki eleştirileri hafifletmeyi amaçladı.
Ancak Kesnezani’ye otelde kaldığı müddetçe eşlik eden Şeyh’in sözcüsü İnfaz Kamber, otelde çok sayıda farklı ülkeden konuk bulunduğunu, hiç biriyle konuşmadıklarını ve otelin tüm masraflarının da kendileri tarafından karşılandığını iddia etti.
Tarikat şeyhi CIA’ya çalıştı
Kadiri Tarikatı’nın Kesnezani halkası lideri olan Şeyh Nehro Kesnezani, gazeteye, 2003’te ABD’nin Irak’a müdahalesi sürecinde CIA’ya bilgi sızdırdığını söyledi.
ABD’li yazar Bob Woodward da “Saldırı Planı” adlı kitabında (2014’te basıldı), Kürdistan Bölgesi’nde dini bir grubun ABD’nin Irak’a müdahale için plan yaptığı bir süreçte CIA yetkilileri ile sık sık görüştüğünü belirtiyor.
Kitap, Şeyh ailesinin kendi taraftarları içerisinde bir istihbarat ağı oluşturduğunu ve birbirinden önemli “akla durgunluk veren” istihbari bilgileri CIA ile paylaştıklarını belirtiyor. Bu nedenle kitap Şeyh’in ismi “Rockstar” rumuzuyla veriyor.
Kitapta bu dini grubun ve liderinin Şeyh Nehro Kesnezani olduğu belirtilmiyor ancak Şeyh’in kendisi kitapta bahsedilen ailenin kendi ailesi olduğunu ileri sürüyor ve istihbarat ağının ihtiyaçları için her ay CIA’dan 1 milyon dolar aldıklarını itiraf ediyor.
Kesnezani, bu iddialarını kanıtlamak için de gazeteye bir takım belgeler sunarak savaş döneminde “Irak’taki Kurumları Koruma Şirketi” adıyla bir güvenlik şirketi kurduğunu, ABD ordusu ile askeri üsslerin ve petrol kuruluşlarının korunması konusunda anlaşma imzaladıklarını ileri sürdü.
Washington Post, Şeyh Kesnezani’nin kendisini sadece ticarete tumuh eden bir işinsanı şeklinde tanıtmadığını, “Irak Cumhurbaşkanlığı için en uygun isim benim” dediğini, Şii ve Sünniler tarafından kabul edilen en iyi alternatif şeklinde gösterdiğini ve İran ile El Kaide’nin Irak’taki hegemonyasını bitirebilecek bir lider olduğuna inandığını belirtti.
Rüşvet yediği iddiasıyla Irak’ta aranıyor
Irak Ulusal Birliği Koalisyonu Genel Sekreteri iken 2005 Irak seçimlerinde Şeyh Nehro’ya aday olması için izin verilmedi. Ailenin Irak siyaseti içerisindeki en büyük kazanımı 1014 yılında kardeşi Melas Muhammed Abdulkerim’in Irak Ticaret Bakanlığı görevine seçilmesi oldu. Ancak bir yıl sonra “rüşvet” aldığı gerekçesiyle Melas Muhammed Abdulkerim ve diğer bir kardeşi hakkında tutuklama kararı çıktı.
Aynı şekilde, geçen yıl Kasım ayında Trump International Hotel’de konaklamadan bir hafta önce Bağdat Mahkemesi, Şeyh Nehro’nun “rüşvet aldığı” gerekçesiyle 7 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.
Washington Post’a konuşan Irak Yüksek Yargı Meclisi Sözcüsü Hakim Abdulsettar Bayraktar, Kesnezani hakkında tutuklama kararı bulunduğunu ve görüldüğü yerde tutuklanacağını söyledi. Ancak mahkemede hazır bulunmayan Kesnezani hakkındaki iddiaları reddederek alınan kararın “siyasi” olduğunu söyledi.
Otelde kiminle görüştü
ABD Dışileri Bakanlığı, bakanlık yetkililerinden herhangi birinin Şeyh Nehro ile resmi görüştüğüne dair bir bilgilerinin olmadığını belirtti. Ancak gayri resmi görüşme olabileceği ihtimalini de inkar etmediler.
Kesnezani ise gazeteye, Dışileri Bakanlığı’ndan bazı Ortadoğu uzmanları ile görüştüğünü ve bunlardan birinin de Colonel Abas Dahuk olduğunu belirtti.
Yeni emekli olan Dahuk, Dışilerine bağlı Yakın Doğu İşleri Ofisi’nde çalışmış ve daha önce ABD’nin Suudi Arabistan Büyükelçiğinde askeri ataşe olarak çalışmış. Colonel Abbas Dahok Şehy Kesnezani hakkında, “Birçok dinleyeni var ve görüşleri birçok yetkili tarafından dikkate alınıyor” diyor.
ABD ile İran’a karşı aynı tavrı savunuyor
ABD gibi Şehy Kesnezani de İran’ın bölgedeki nüfuzunu bitirmeyi kendisine hedef olarak koyduğunu belirtiyor.
Tarih konusunda doktorası bulunan Kesnezani, İran’a topyekün bir saldırıdan çok bu ülkenin askeri ve istihbari kurumlarına ve uzantılarına yönelik saldırıların doğru sonuçlar vereceğini savunuyor.
Kesnezani, "Neden savaş istediğimizi soruyorsunuz ama aslında barış içinde değiliz, hiçbir zaman da olmadık. Çünkü Irak'ta Sünnilere karşı şiddet hiç durmadı” diyor.
Gazete, Şeyh Nehro’nun ABD hakkındaki planının sadece siyasi konuları kapsamadığını, güvenlik, petrol ve inşaat sektörlerinde çalışan şirketler yoluyla Trump yönetimi ile ticari ilişkilee kurmak istediğini belirtiyor. Şeyh Nehro Kesnezani de bu konuda, “Fırsat arıyoruz” diyor.
Suriyeli ünlü sinema yıldızı ile evli
Şeyh’in söcüsü İnfaz Kamber, Trump Inernational otelde birkaç oda kiraladıklarını, Şeyh Kesnezani’nin eşi ve çocuklarının da bu gezide yanlarında olduğunu söyledi.
Şeyh Nehro, 2007 yılında Suriyeli ünlü sinema oyuncusu Nurman Esad ile evlendi. Çiftin bu evlilikten dört kız çocuğu var.
Şeyhin bu evliliği, Kürdistan’da ve özellikle de tarikat çevresi tarafında pek görülen bir durum değil. Zira Nurman Esad, Şehy Nehro’dan önce iki farklı sinema oyuncusu ile üç defa evlilik gerçekleştirmiş. (Rudaw)