Facebook, AB'deki faaliyetlerimizi durdurabiliriz
Facebook, Avrupa Birliği'nden ABD'ye veri transferini etkileyen yeni kurallar nedeniyle, içinde Instagram'ın da bulunduğu uygulamalarının AB üyesi ülkelerdeki faaliyetlerini durdurabileceğini açıkladı.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook, Avrupa Birliği’nden (AB) ABD’ye veri transferini etkileyen yeni kurallar nedeniyle "zor günler geçiriyor".
Şirket, Avrupa Birliği’nden (AB) ABD’ye veri transferini etkileyen yeni kurallar nedeniyle, Facebook ve Instagram uygulamalarının AB üyesi ülkelerdeki faaliyetlerini durdurabileceğini açıkladı.
Business Insider’ın haberine göre şirket, 10 Eylül’de İrlanda Yüksek Mahkemesi’ne bir şikayet dilekçesi sundu.
Facebook dilekçede, İrlanda’nın veri mahremiyeti kurumu Veri Koruma Komiserliği (DPC) tarafından verilen ve AB’den ABD’ye veri transferini mahremiyet kaygıları nedeniyle engelleme tehdidinde bulunulan talimata karşı çıkıyor.
Facebook’un İrlanda’daki Veri Koruma Yetkilisi ve Genel Danışmanı Yvonne Cunnane’nin kaleme aldığı dilekçede, “Müracaat sahibinin (Facebook) DPC’nin istediği gibi, kullanıcı verilerinin ABD’ye transferinin tamamen durdurulması emrine tabi olması durumunda, müracaat sahibinin bu koşullar altında Facebook ve Instagram hizmetlerini AB’de nasıl sunmaya devam edebileceği net değil” deniliyor.
Dilekçede ayrıca, Facebook’un Avrupa’da aylık 410 milyon aktif kullanıcısı olduğu hatırlatılıyor.
Açıklamada ayrıca “Güvenli ve yasal uluslararası veri transferinin olmaması, tam da Covid-19 krizinden toparlanma yolları ararken, ekonomiye ve AB’de veri tabanlı işletmelerin büyümesine zarar verir” ifadeleri yer alıyor.
FACEBOOK/INSTAGRAM VERİ TRANSFERLERİ
AB ülkelerinin yürürlüğe koydukları veri mahremiyetinin korunması kanunları gereği bir çok veri alışılagelmiş şekliyle AB ülkelerinden ABD'ye artık transfer edilemiyor. Facebook ve bünyesinde bulundurmuş olduğu Instagram, WhatsApp vb. sosyal medya hesapları ile kişilere ait verileri (internette girdiği sayfalar, alışveriş, izlediği filmler/haberler, seyahatleri vb.) ABD'deki çok uluslu şirketlere satarak gelir elde ediyor, çok uluslu istihbarat şirketlerine de en önemli kaynak olmayı sürdürüyor.
AB'nin yürürlüğe koydukları veri mahremiyetinin korunması kanunları gereği kişilere ait birçok veri artık ABD'ye transfer edilemiyor. Facebook'un AB'ye çektiği restin de bundan kaynaklı olduğu biliniyor.
ABD için kişi verilerin ne kadar önemli olduğu en son yaşanan Çinli sosyal medya devi TikTok ile ABD'nin kavgasında kendisini gösteriyor. ABD, TikTok'un Çin'e ABD'li kişilerin verilerini aktardığını belirterek ABD'de TikTok'u yasaklama yoluna gitmişti. Yani kendisinin Facebook, Instagram, YouTube, WhatsApp, Twitteri vb. sosyal medya hesapları üzerinden veri topladığı gibi. (BBC/Duvar/Hürseda Haber)