İhanete Kadınlar da Katıldı; Arap diplomat kadınlardan İsrailli kadınlarla dayanışma atağı
Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrailli kadın diplomatlar, “Orta Doğu’da Barış” konulu bir çalışma başlattı.
Tarihte bir ilk olarak gerçekleştirilen çalışmaya BM Cenevre Büyükelçisi Meirav Eilon Shahar, Bahreyn'in BM Büyükelçisi Houda Nonoo ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin BM elçisi Lana Nusseibeh'i’ isimlerden oluşuyor.
İşgalci İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn'den üst düzey kadın diplomatlar, ”kadınların diplomasideki rolünü ve kadınların Orta Doğu'da barış ve güvenliği teşvik etmede aktif olarak yer alma ihtiyacını tartışmak” üzere Perşembe günü bir araya geldi.
Toplantı, "Diplomaside kadınlar ağı" nın ev sahipliğini üstlenen İsrail'in New York'taki BM misyonunun hukuk danışmanı ve kurucusu Sarah Weiss Ma'udi tarafından yönetildi.
İsrail'in Cenevre'deki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Meirav Eilon Shahar, Bahreyn'in BM Büyükelçisi Houda Nonoo ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin BM Büyükelçisi Lana Nusseibeh yer aldı.
Eilon Shahar, Nonoo ve Nusseibeh, Orta Doğu'daki kadın diplomatların karşılaştığı zorlu konulardan bazılarını masaya yatırdıklarını belirttiler. Panelistler, kadınların kendi ülkelerinde en yüksek karar verme düzeylerinde oynadığı önemli rolü vurguladılar ve cinsiyetin yeni kurulan ilişkilerde nasıl bir rol oynaması gerektiğine dair vizyonlarını tartıştılar.
Nusseibeh," BAE ve İsrail bölgemizdeki cinsiyet eşitliği savunucuları ve iki ülke arasındaki anlaşmanın bölgedeki kadınlar için muazzam fırsatlar yaratacak ortaklıkları teşvik etmeye başladığına inanıyoruz " dedi.
Siyonist İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan ise, Körfez Arap ortaklarıyla yaptığı ilk toplantıda Konseyi'nin 1325 sayılı kararının uygulanmasının önemini vurguladı ve bu da kadınların barış ve güvenliği teşvik etmeye aktif olarak dahil edilmesini gerektiğini söyledi.
Erdan, "kadınların her konuda karar verme yetkisine dâhil edilmelidir. Çünkü cinsiyet eşitliğine sahip bir dünya tüm sakinleri için daha iyi bir dünyadır" dedi.
Erdan, Birleşmiş Milletler'in 2030 Sürdürülebilir Kalkınma hedefi 5'e uygun olarak dünya çapında cinsiyet eşitliğini ilerletmek için temel ihtiyaç olduğuna dikkat çekti.
İsrail, Bahreyn ve BAE arasından imzalanan “Abraham anlaşması” kapsamında gerçekleştirilen ilk resmi ortak etkinliklerden biri olarak tarihe geçti.
Abraham Anlaşması kapsamında Bahreyn ve BAE’nin İsrail ile normalleşmesi İslam dünyasında yoğun tepkilere neden olmuştu. (Kaynak: Israel Hayom - Çeviri: Hürseda Haber)