BAE'nin Siyonistler'e vatandaşlık hakkı vermesine tepki
Birleşik Arap Emirlikleri, Siyonist İsrail rejimi ile ilişkilerini güçlendirmek için İsrail uyruklu kişilere vatandaşlık hakkı vermeye başladı.
BAE Eylül 2020'de Siyonist İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye başladı. BAE yönetimi geçen 10 ayda, işgal rejimi ile ilişkilerini normalleştirmek için birçok adım attı ve son olarak Tel-Aviv'de büyükelçilik açtı. Işgal rejimi de Abu Dabi'de büyükelçilik açtı ve ırkçı rejimi dışişleri bakanı da bu ülkeye ziyarette bulundu. Sıkı ilişkilerde sınır tanımayan BAE, ihanet niteliğinde bir skandala daha imza atarak, işgalci Yahudilere vatandaşlık verdiğini duyurdu.
Konuyla ilgili haber Emarat Liks sitesinde paylaşıldı. İsmini belirtmek istemeyen bir kaynak, BAE yönetiminin geçen aylarda yaklaşık 5 bin Siyonist'e vatandaşlık hakkı verdiğini duyurdu.
Dubai ve Abu Dabi başta olmak üzere BAE'de yatırım faaliyetleri bahanesiyle ağırlıklı olarak, BAE yönetimi Siyonistler'e vatandaşlık hakkı verdiği ifade ediliyor. BAE, vatandaşlık hakkı vermekle yabancı yatırımcıları ülkeye çekmeye çalıştığını, İsrail ile ilişkilerini de bu yüzden normalleştirdiğini iddia ediyor.
Bu girişim İsrailliler tarafından sıcak karşılanıyor, çünkü Siyonistler kendi esas vatandaşlığını kaybetmeden BAE vatandaşlığını kazanabiliyorlar. Öte yandan BAE vatandaşı olmak suretiyle diğer Arap ülkelerine de seyahat edebiliyorlar.
Siyonist rejimin Haaretz gazetesi şubat ayında, BAE vatandaşlığının İsrailliler için Abu Dabi'de sadece iş için değil, BAE vatandaşlığı diğer Arap ülkelerinde kolaylıkla seyahat edebileceklerini yazdı.
BAE'nin bu girişimi Filistin İslami Cihat Hareketi'nin tepkisine yol açtı.
İslami Cihat Sözcüsü Tarık Selmi, BAE'nin Siyonistler'e vatandaşlık vermesini kınayarak, bunun uzlaşmacı ve hain BAE rejimi için kara bir leke sayıldığını kaydetti.
Selmi ayrıca uzlaşma yanlısı Arap rejimlerinden kendi hesaplarını gözden geçirmelerini isteyerek, Kudüs Kılıcı Savaşı sonrasında Siyonist düşmanın kırılganlığı ve direnişin Filistinlilerin haklarını geri alma gücüne dikkat çekti.
BAE'nin işgal rejimi vatandaşları için vatandaşlık hakkı vermesine yönelik tepkiler sırf Filistinliler ile kısıtlı değil, BAE'li aktivistler ve vatandaşlar da bu girişimi eleştiriyor, çünkü bu girişim BAE'nin nüfus dokusunun değişmesine yol açacaktır.
BAE'liler sosyal medya üzerinden son gelişmelere tepki göstererek, İsrail dahil yabancılara gizli bir şekilde vatandaşlık hakkının verilmekte olduğunu, oysa bu ülkenin asıl sahiplerinin ise yerlerinden edilmiş, tutuklatılmış veya vatandaşlıktan çıkarıldığını dillendiriyorlar.
BAE yönetimi, yapılan anlaşmayla Fars Körfezi'nin diğer ülkeleri için İsrail rejimi ile ilişki kurma noktasında örnek haline gelmeye çalışıyor. Ancak bu kararın tarihi bir ihanet olarak değerlendiren çevreler, BAE'nin bu eyleminin sonunda ülke için ciddi kültürel ve toplumsal sorunlara yol açacağı uyarısında bulunuyorlar.(Parstoday / Hürseda Haber)