Irak'ta değişmeyen senaryo
Irak’ta Kerbela valisi dün Kerbela Belediye Başkanı Abir Selim’e terör saldırının failinin tutuklandığını duyurdu.
Kerbela Belediye Başkanı Salı günü belediye çalışanlarından 2’si ile birlikte el-Muallimçi mahallesinde incelemelerde bulunduğu sırada kimliği belirsiz kişiler tarafından silahlı saldırıya uğradı. İmam Hüseyin hastanesine kaldırılan belediye başkanı tüm müdahalelere rağmen aldığı ağır yaralardan dolayı hayatını kaybetti. Kerbela belediye başkanının ölümü nedeniyle 3 gün yas ilan edildi.
Kerbela belediye başkanına yapılan silahlı saldırı, bu ülkede şiddetlenen diğer bazı güvenlik gelişmeleri ile birlikte yaşanması dikkatlerden kaçmadı.
Irak’ta böyle olayların yaşanması hakkındaki en önemli sebeplerden biri “zaman unsurudur”. Irak yakın bir gelecekte İran İslam Cumhuriyeti, Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Ürdün liderleri ve üst düzey yetkililerinin katılımı ile bir konferansa ev sahipliği yapacaktır. Konferansın hedefi ise bölgesel ortak amaçlardır.
Alınan haberlere göre Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron da Bağdat’ta söz konusu konferansa katılmak istiyor. Bu yüzden son günlerde Irak’ta en çok tartışılan konulardan biri Amerikalı terörist askeri güçlerin Irak parlamentosunun 5 ocak 2019 tarihli onayı ile Irak’tan çekilmesi gereğidir, fakat bu karar şimdiye kadar gerçekleşmezken, ülkede çeşitli gruplar ve siyasi partiler hala bu kararın gerçekleşmesi gerektiğini vurguluyorlar.
O tarihten itibaren Irak’ta güvenlik olayları yoğunlaşmıştır, özellikle de 10 Ekim tarihinde meclis seçimlerinin yaklaşmasıyla birlikte.
Irak başbakanı Mustafa Kazımi’nin son Washington ziyaretinde Amerika başkanı Joe Biden ile görüşmesinde Amerikalı terörist güçlerinin “askeri görevlerinin” sona ermesinden söz edildi ve terörist Amerikan güçlerinin 2021 yılı sonuna kadar Irak’tan çekilecekleri kararlaştırıldı. Fakat Biden'ın sözlerinden anlaşıldığı üzere tüm Amerikan güçlerinin çekilmesinden söz edilmedi. Yapılan görüşmelerde yıl sonundan sonra Irak’ta kalacak Amerikan işgal terörist güçleri “muharebe” değil, danışman ve Irak ordusunu eğitmek ve istihbarı yardımlarda bulunma görevlerini yerine getirecekler. Başka bir ifade ile işgal sona ermeyecek sadece bahanesi değişirken başka isim altında devam edecektir.
Anlaşılan tüm Amerikalılar örneğin müteahhit firmaların çalışanları vb. bu ülkeden ayrılmayacaklar.
Bu yüzden bu ülkede yaşanan güvenlik olayları, kendi askeri terörist güçlerinin varlığı için kullanılacak ve sonuçta böyle güvenlik gelişmeleri Amerikan işgal güçlerinin varlığı ile ilgili yorumlanabilir.
Ayrıca birçok siyasi uzman ve yorumcuya göre Irak’ta meclis seçimleri tarihinin yaklaşması ile benzer olayların artma ihtimali de söz konusudur; zira Irak yönetimi hali hazırda meclis yasasını uygulamak için çeşitli siyasi ve gruplar tarafından baskı altında bulunuyor. Ve Amerika, ülkeyi güvensizleştirerek Irak hükümetine baskıları azaltmayı ve güvenlik atmosferi de işgal terörist Amerikan askerlerinin varlığı için uygun hale getirmeye çalışıyor.
Diğer yandan benzer saldırlar ve güvensiz olayların yaşanması ile ülkede bazı milli gruplara suçlama ortamı da hazırlanıyor; zira bu gruplar Irak’ta terörist grupların yenilgiye uğramasında başlıca sebeplerdir. Anlaşılan o ki Kerbela belediye başkanına düzenlenen silahlı saldırı gibi terör olayları ile Irak’ta ortamı gerginleştirip halkı tekrar sokaklara indirerek, yıllardan beri devam eden işgal politikalarını sürdürmek istiyorlar.(Parstoday)