Basel'de Kerbela şehitlerini anma matemi programı
Peygamber Efendimizin torunu ve Ehli Beyti Hazreti Hüseyin ile 72 yareninin Kerbela`da şehit edilişinin yıl dönümü dolayısıyla, Muharrem ayının 10 günü boyunca ve Aşura günü İsviçre`nin Basel şehrinde “Kerbelayı Anma ve Anlama” programları düzenlendi.
Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (s.a.s) torunu Hazreti Hüseyin ve yakınlarının Kerbela'da Yezid bin Muâviye ve yandaşları tarafından şehid edilmesinin 1382'nci yıldönümü münasebetiyle İsviçre'nin Basel şehrinde geniş katılımlı Aşura etkinliği düzenlendi.
Said-i Nursi Vakfında düzenlenen Aşura programına İsviçre'nin Basel şehri ve civarında yaşayan Ehl-i Beyt aşıkları katılım göstererek dua ve niyazlarda bulunurken aynı zamanda bu elim hadiseden dolayı göz yaşları döktü.
Basel Said-i Nursi Camii'nde 10 gün boyunca düzenlenen programa katılan konuşmacılardan Şeyh Hasan al Askari, Almanca yaptığı anlatımda, Hz. Hüseyin’in misyonuna değinirken bunlardan en önemlilerinden birinin Hz. Peygamberin sünnetini tekrar canlandırmak, iyiliği emretmek, kötülükten men etmek ve insanlara adil davranmak olduğuna vurgu yaptı.
Almanca dilinde Şeyh Hasan al Askari’nin yaptığı konuşmanın ardından Kerbela üzerine mersiye ve ilahiler seslendirildi.
Kerbela
Bugün Hicri takvimine göre 10 Muharrem 1442, (19 Ağustos 2021) Aşura günüdür. Hazreti İmam Hüseyin (a.s) ve 72 yakınının Muharrem ayının onuncu günü olan “Aşura Günü”nde Kerbela’da şehit edilmeleri nedeniyle bugün, “matem günü” olarak görülüyor.
Hiç kuşkusuz İslam tarihinin en önemli olaylarından biri, yaklaşık 1400 yıldan sonra hala ebedi bir destan olarak kabul edilen Kerbela olayıdır.
Kerbela olayı, 680 tarihinde (Hicri 61, 10 Muharrem) Hz. Muhammed’in torunu Hz. İmam Hüseyin ve Emevi Devleti halifesi Yezid’in ordularının çarpışmasıdır. Bu olayda Hz. İmam Hüseyin şehit edilmiştir.
İmam Hüseyin’in (a.s), Kerbela’daki şehadeti İslam tarihi açısından çok önemli ve tarihi etkileyen bir hadisedir. Emevi zalimlerine karşı zulme başkaldırısı, adının mukavemet, direniş ve şehadetle anılmasına sebep olmuş ve öte yandan zamanın zalimlerine karşı geniş katılımlı kıyamların sembolü olmuştur. (Hürseda Haber)