Irak’ta başbakanın seçimi için şartlar oluşturuluyor
10 Ekim seçimlerinde birinci olan Sadr grubunun lideri Mukteda Sadr, en büyük rakip olarak gördüğü eski Başbakan Nuri el-Maliki ile telefon görüşmesi yaptı.
Irak basını, Sadr grubu lideri Mukteda Sadr’ın Kanun Devleti ittifakı lideri Nuri el-Maliki ile yaptığı telefon görüşmesini “başbakanın seçimi konusunda şartların oluşturulması” olarak yorumladı.
Irak’ta 10 Ekim’de yapılan genel seçimlerin üstünden beş ay geçmesine rağmen hükümet hala kurulabilmiş değil.
Irak’ın Nas News haber ajansı, Sadr grubu lideri Mukteda Sadr’ın Kanun Devleti ittifakı lideri Nuri el-Maliki, Kürdistan Demokrat Partisi Lideri Mesud Barzani, Meclis Başkanı Muhammed Halbusi ve Sünni “Egemenlik” ittifakının lideri Hamis Hancer ile görüşmeler yaptığını bildirdi.
Iraklı bağımsız milletvekillerinden Hüseyin Arab, liderlerin bu son temaslarıyla ilgili yaptığı açıklamada Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformla Sadr grubu arasındaki sorunların çözülmekte olduğunu söyledi.
Mukteda Sadr, yeni hükümeti 10 Ekim seçimlerinde 73 sandalye kazanarak birinci olan Sadr grubunun kurması gerektiğini belirterek başbakanı da kendilerinin belirleyeceğini söylemişti.
Seçim sonuçlarına itiraz eden siyasi grupların kurduğu Koordinasyon Çerçevesi adlı siyasi platformun liderleri ise Mukteda Sadr’ın ‘çoğunluk hükümeti’ talebine karşı çıkarak uzlaşma hükümeti kurulması gerektiğinde ısrar ediyordu.
‘Er-Rabia’ kanalına konuşan bağımsız milletvekili Hüseyin Arab, “Sorun çözüme doğru gidiyor. Koordinasyon Çerçevesi ile Sadr grubu arasındaki gerilim eskiye göre daha azaldı ve iki tarafta da olumlu sinyaller var” dedi.
Sadr grubu ile Koordinasyon Çerçevesi liderleri daha önce birkaç defa bir araya gelmiş; ancak Mukteda Sadr’ın başta Nuri el-Maliki olmak üzere Koordinasyon Çerçevesi’ndeki bazı liderlerle koalisyona karşı çıktığı öne sürülmüştü.
Mukteda Sadr, ‘Koordinasyon Çerçevesi’ içindeki bazı grupları dışlayabilmek için Kürtlerle ve Sünnilerle koalisyon görüşmeleri yapmıştı.
Irak’ta 10 Ekim’de yapılan parlamento seçimlerinde Sadr grubu 73, Sünni ‘Tekaddum’ ittifakı 37, ‘Kanun Devleti’ ittifakı 33, Kürdistan Demokrat Partisi 31, KYB liderliğindeki ‘Kürdistan İttifakı’ ile Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih İttifakı da 17’şer sandalye kazanmıştı.
Irak meclisinde 329 sandalye bulunuyor.(YDH)