Yunanistan mahkemesi İran petrolüne el konulmasını haksız buldu
Yunanistan'da temyiz mahkemesi, İran tankerine el konulması kararına yapılan itirazı kabul etti. Yeni gelişme, ABD'nin İran tankerinden çaldığı 107 bin ton İran petrolünün iade edileceği anlamına geliyor.
Son haftalarda gerginliğin hâkim olduğu Yunanistan-İran ilişkilerinde yeni kayda değer gelişmeler gündeme yansıyor. Yunanistanlı diplomatlar ise İranlı yetkililerle krizin çözümlenmesi için yoğun mesai harcıyor.
Yunanistan’da bir temyiz mahkemesi geçtiğimiz aylarda el konulan İran tankeri için önemli bir karar açıkladı. Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre, Halkida Temyiz Mahkemesi, Lana tankerine el konulması işlemini “geçersiz” ilân etti. Yeni gelişme, ABD'nin kiraladığı Ice Energy tankerine taşınan petrol yükünün Lana'ya iade edileceği anlamına geliyor.
İran’a ait tankere geçtiğimiz aylarda Ege’de Karystos açıklarında el konulmuştu. El koyma işlemi sonrasında Yunanistanlı yetkililer gemideki yakıtı ABD’ye ait bir gemiye aktarmıştı. Söz konusu olay, Devrim Muhafızları'nın Basra Körfezi'ndeki iki Yunan tankerini ele geçirmesine neden olmuştu.
107 BİN TON İRAN PETROLÜ GERİ İSTENDİ
Son bilgilere göre, Halkida'daki Temyiz Mahkemesi dün açıkladığı kararda, İran petrolü taşıyan tanker şirketinin sahibi Panagiotis Hiotelis'in yasal temsilcisi tarafından el koyma işlemine yapılan itirazı kabul etti. ‘Kathimerini’ gazetesine göre, itiraz, Lana tarafından taşınan 107 bin ton İran petrolünün ele geçirilmesi ve nakledilmesiyle ilgiliydi.
Normalde bugün gerçekleştirilecek olan temyiz duruşması hızlandırılarak dün yapıldı. Temyiz Mahkemesi, İran tarafının itirazlarını onayladı ve soruşturma hakiminin kargonun ele geçirilmesi ve nakli konusundaki emirlerini iptal etti.
Kathimerini’ye göre Yunanistanlı yetkililerin İran Büyükelçiliği temsilcileriyle temaslarının ardından, mahkeme kararının Atina ile Tahran arasındaki gerilimin kontrol altına alınmasına ve böylece Devrim Muhafızları’nca ele geçirilen iki Yunan tankerinin serbest bırakılmasına yol açacağı düşünülüyor.
NE OLMUŞTU?
Yunanistan makamları, Nisan ayında İran bayraklı Lana'ya (eski adıyla Pegas'ı), Avrupa Birliği yaptırımları nedeniyle güney Evia kıyılarına yakın bir yerde 19 Rus mürettebatıyla birlikte el koydu. Gemi, yüküyle ilgili komplikasyonlar nedeniyle kısa süre sonra serbest bırakıldı. Mayıs ayındaysa ABD, gemide tutulan İran’a ait petrol yükünün bir kısmına el koydu ve Yunan mahkemesinin ilk kararını takiben başka bir gemiye nakletti.
Ayrı bir davada, Yunanistsan makamları daha sonra, Avukat George Kozanidis tarafından temsil edilen başka bir nakliye şirketine iddia edilen borçlarla ilgili geçici bir mahkeme kararına dayanarak Lana'ya tekrar el koymuştu.
HAMANEY'İN YANKI BULAN MESAJI
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde, İran’ın ruhanî lideri Ali Hamaney'in Yunanistan'ın bir İran petrol tankerine yakın zamanda el koymasına ve petrolüne ABD tarafından el konulmasına işaret ederek, İslam Devrimi Muhafızları Birliği'ni Yunanistan'ın korsanlık eylemine misilleme eylemini övmüştü.
Ayetullah Hamaney, “düşmanlarının İran'ı hırsızlıkla suçladıklarını” belirterek, “sizden çalınanı geri almak hırsızlık olarak adlandırılmıyor” mesajını vermişti. Hamaney’in açıklamaları Yunanistan’da geniş yankı bulmuştu. (Duvar)