Viyana görüşmeleri bugün yeniden başlıyor
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı açıklamada; Başmüzakereci Ali Bakıri başkanlığındaki müzakere ekibi önümüzdeki birkaç saat içerisinde Tahran’dan Viyana'ya hareket edecek.” dedi.
Kenani, “Daha önce olduğu gibi Avrupa Birliği'nin koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan görüşmelerde, İran İslam Cumhuriyeti ile diğer tarafların sunduğu teklifler masaya yatırılacak.” ifadesini kullandı.
Tahran yönetiminin İran milletinin haklarını güvence altına alan istikrarlı bir anlaşmaya varma konusunda kararlı olduğunu dile getiren Nasır Kenani, “Karşı taraflar da uygun kararları almalı ve ciddiyetle kalan sorunları çözmeye ciddiyetle odaklanmalı ve aynı zamanda görüşmelerin etkili bir şekilde yürütülmesi için uygun bir zemin sağlamalıdır.” diye konuştu.
AB temsilcisi Mora da Viyana'ya gitti
AB temsilcisi Enrique Mora, Twitter sayfasından şöyle bir paylaşımda bulundu: "20 Temmuz'da, Müzakerelerin koordinatörünün sunduğu metne göre KOEP'in hayata geçirilmesi müzakereleri için Viyana yolundayım. Avusturya makamlarını takdir ediyorum."
Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell 2015'te imzalanan nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak ve müzakereleri sonuçlandırmak için bir öneri sunmuştu.
Bunun üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada Borrell'in önerisini incelediğini ve yanıtın AB'ye iletileceğini belirtmişti.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri Keni ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, ABD'nin de hazır olması durumunda İran'ın müzakereleri kısa sürede sonuçlandırmaya hazır olduğunu belirtmişti.
İran Nükleer Anlaşması
İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmanın ilki, 2015 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 daimi üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran arasında imzalanmıştı.
Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın 2018'de ülkesini tek taraflı olarak anlaşmadan çekmesinin ardından İran'a yönelik ekonomik yaptırımlar tekrar uygulamaya konulmuştu. Bunun üzerine Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine aşamalı olarak geri dönmüştü.(Ajanslar)