11 Eylül: Küresel terörün istila, işgal, kan ve gözyaşı anahtarı
11 Eylül saldırıları, dünyada yeni bir küresel çatışma dinamiğinin fitilini ateşleyen temel olay niteliğindeydi. Egemen güçler çatışmalar için yeni yol haritası belirlerken, küresel terörün önünü açan bir eylem olarak tarihe geçti
Afganistan ve Irak'ın işgaline zemin hazırlayan, seyahatten kültüre dünyanın seyrini değiştiren yaşam 11 Eylül saldırısı dünyada İslamofobi'yi de arttırdı.
El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne (İkiz Kuleler) ve ABD Savunma Bakanlığına (Pentagon) düzenlediği saldırılarının üzerinden 21 yıl geçti.
11 Eylül saldırısı nedir, 11 Eylül İkiz Kuleler saldırısı neden oldu?
Newark, Boston ve Washington'dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles'a giden 4 yolcu uçağının kaçırılmasının ardından Los Angeles'a giden Amerikan Airlines'a ait kaçırılan yolcu uçağı, yerel saatle 08.46'da İkiz Kuleler'in kuzey yönündeki binasına çarptı.
Kuzey kulesi alevler içinde yanarken, United Airlines'a ait kaçırılan diğer bir uçak da ilk saldırıdan tam 17 dakika sonra canlı yayında güney kulesine çarptı.
İkiz kuleler hem ABD hem de tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıların ardından milyonların gözü önünde dakikalar içinde yerle bir oldu ve Manhattan Adası toz bulutlarına büründü.
İkiz Kuleler'e saldırıların ardından kaçırılan bir diğer uçak ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasına çarptı.
Kaçırılan son uçak ise Pennsylvania eyaleti kırsalında F-16'lar tarafından düşürüldü.
11 Eylül saldırısını kim yaptı, saldırısında kaç kişi öldü?
11 Eylül saldırıları sonucu uçakları kaçıran 19 saldırgan hariç New York, Washington ve Pennsylvania'da toplam 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.
Saldırıları El Kaide lideri Usame Bin Ladin üstlendi.
11 Eylül saldırıları, dünya düzenini değiştirdi
ABD'nin 11 Eylül saldırılarına ilk cevabı, Afganistan'a girmek oldu.
Dönemin ABD Başkanı George W. Bush, Taliban'ın ABD'nin El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in iadesini reddetmesi üzerine 7 Ekim 2001'de Afganistan'ı işgal ederek Taliban rejimini devirdi ve ülkede iktidara Batı'ya daha yakın duran Hamid Karzai geçti.
ABD'nin Afganistan'ın teröristlerin ''üssü'' olmasını engellemek iddiasıyla başlattığı operasyonlardan sonra ülkenin son dönemde DEAŞ militanları için de güvenli yer haline geldiği belirtiliyor.
İşgalin başından bu yana Afganistan'da 50 binin üzerinde sivil ve 2 bin 400 civarında Amerikan askeri hayatını kaybetti.
Küresel terörün önü açıldı
ABD, 11 Eylül saldırılarıyla birlikte küresel terörün istila, işgal, yağma ve katliamlar üzerine kurulu politikalarını hayata geçirmek için bir fırsata dönüştürdü. Hatta basına sızan birçok belge ve iddialara göre bu saldırılar, ABD’nin söz konusu emperyalist emellerine ulaşmak için kendisinin düzenlediği yönünde…
Amerika Birleşik Devletleri, “terörle mücadele” ile ilgili hazırladığı ve Batılı ülkelere dayattığı ve dönemim ABD başkanı George Bush, “yaşam tarzımız, özgürlüğümüz saldırıya uğradı. Her bölgede her milletin şimdi karar vermesi gerekiyor. Ya bizimlesiniz ya da teröristlerle” sözleri, egemen ve geçmişinde istila, işgal ve savaş gibi icraatları olan ülkeleri de yanına çekmeyi başardı.
"ABD saldırıları fırsat olarak kullandı"
Amerika şu ya da bu şekilde gerçekleşen bu saldırıyı bir fırsat olarak kullandı. Bunu zaten dönemin ABD Başkanı George Bush, o zaman Amerikan gazetesinde yıl dönümünde yazdığı yazıda açıkça ifade etti. 'Büyük krizler büyük fırsatları da beraberinde getirir' ifadesini kullandı" açıklamasını yaptı.
Yüz binlerce sivil öldü
Afganistan ve Irak'ta yüz binlerce sivil hayatını kaybetti. Bu ülkeler bir daha normale dönemedi, bölgede iç savaşlar ve karışıklıklar bitmedi.
Eski Amerikan Başkanı Trump'ın "Kendinizi kandırmayın. Bu ülkede bir askeri-endüstriyel kompleks var. Onlar savaşı sever” sözleri ise bu kanlı dönemin bir anlamda derinlerdeki izine işaret ediyordu.
Sonuç olarak ABD emperyalizmin hamisi olduğu KÜRESEL TERÖR İslam dünyasını istila, işgal, talan, yağma politikalarıyla hedefine ulaşmayı başarırken, İslam dünyası yaratılan tefrika, tehcir, tekfir ve benzere ayrıştırıcı ihtilaflarla uğraştı, uğraşıyor…(Hürseda Haber)