ABD'den tehdit: Türkiye-Rusya projesine karşıyız
ABD'nin terörün finansmanıyla mücadele konusunda yetkili Hazine Bakan Yardımcısı Elizabeth Rosenberg'nin, Türkiye'de bir doğalgaz dağıtım merkezi kurulmasına karşı çıktıklarını ifade ettiği belirtildi.
Argumentı Nedeli gazetesinin haberine göre Ankara'yı ziyaret eden Rosenberg, yaptırımlara uyulmamasının ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarılarda bulundu.
ABD'li yetkililerin Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretlerin son dönemde hissedilir şekilde sıklaştığına dikkat çeken gazete, Rosenberg'in Türk tarafına Rusya'nın enerji kaynakları satışından gelir elde etme imkanının azami düzeyde kısıtlanması gerektiğini söylediğini aktardı.
Daha önce Brüksel'in de Ankara'ya benzer uyarılarda bulunduğunu anımsatan gazete, Avrupalı siyasetçilerin, Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara uyumunun izlenmesi için özel bir çalışma grubu kurulmasını önerdiğini kaydetti.
ABD: Türkiye Uyarılarımızı Reddediyor
Türkiye'nin ABD'nin tüm uyarılarını 'medeni bir şekilde' gözardı ettiğini yazan gazete, daha önce Türkiye'de yılda 100'ün üzerinde Rus şirketi kurulurken sadece bu yıl içinde 700'den fazla Rus şirketi kurulduğunu vurguladı.
Türkiye'nin seçimlerden önce Batı yaptırımlarına mutlaka katılacağı öngörüsünde bulunan Argumentı Nedeli, ancak şu anda Ankara'nın Mir kartlarının kullanılabilmesi için yeni bir banka kurma çalışmaları yürüttüğünün altını çizdi.
Rus Uzman: Proje, ABD Çıkarlarına Tehdit
Hazar Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Genel Direktörü, askeri uzman İgor Korotçenko, konuyla ilgili Sputnik'e değerlendirmelerde bulundu.
Korotçenko, şu ifadeleri dile getirdi:
“ABD'nin Türkiye'ye F-16 tedariği konusundaki tutumunun ani bir şekilde değişmesi ile Vladimir Putin'in Türkiye'de bir gaz merkezi kurma önerisi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu düşünüyorum. Şu anda, her şeyden önce Türkiye'nin Rusya'nın aktif yardımı ile uluslararası ölçekte bir enerji merkezine dönüşmesiyle bağlantılı bir Rus-Türk stratejik ittifakının oluşuyor. ABD, öncelikle Amerikan sıvılaştırılmış doğal gazını Avrupa pazarına ihraç etme fırsatını değerlendirerek küresel enerji tedarik pazarına hakim olmak istiyor. Türkiye'nin bir enerji merkezi haline gelmesi ABD çıkarlarına doğrudan bir meydan okumadır. Bu bağlamda, Washington'un Ankara'ya yönelik düşmanca tavrının giderek artan bir ölçekte kendini göstereceğini söylemek için her türlü sebep var. ABD için, enerji merkezi şeklindeki güçlü bir Türkiye, ABD'nin siyasi ve ekonomik çıkarlarına bir tehdittir. Dolayısıyla, ikili ilişkilerin görünüşte birbirinden tamamen farklı iki alanı arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor” (Ajanslar)