Vizede ret furyasına Bulgaristan, ABD, İngiltere ve Kanada da katıldı
Türkiye’nin Schengen vizesi sorunu son dönemde yeniden gündemde. Vize krizinin ihracatçılara maliyeti 200 milyon euro olurken, Avrupa ülkeleri ve ABD'nin ardından red furyasına Bulgaristan, İngiltere ve Kanada'da katıldı.
Türk vatandaşlarının Schengen vizesi başvurularındaki ret oranları artarken, yaşanan engellerin Türk iş dünyasına faturası büyüyor, zorluk çıkaran ülke ağı da genişliyor. Avrupa ülkeleri ve ABD’nin ardından İngiltere ve Kanada vize başvurularında da iş dünyasından artan sayıda ret haberleri gelmeye başladı.
Kanada, ABD ve İngiltere’den de “ret” yanıtlarının arttığına dikkat çeken İş insanları, sorunun Türkiye’nin küresel pazarlardaki rekabet gücü aşındıracak boyuta ulaştığını vurguluyorlar.
Ekonomim'den Aysel Yücel'in haberine göre vize başvurularında tarife dışı bir engel de taşımacılık ayağında ortaya çıktı. Türk sürücülerin Schengen vizesini kabul etmeyen Bulgaristan, ikili taşımalarda Türk şoförlere Bulgaristan vizesi alma şartı getirdi. Vize problemleri nedeniyle yurt dışı fuarlarına katılamayan, yabancı müşterileriyle ikili görüşmelerini gerçekleştiremeyen iş dünyasının küresel pazarlarda rekabet gücü aşınırken, Türkiye’nin ihracat yükünü de yabancı TIR’lar taşımaya başladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada vize engellerini ‘siyasi şantaj’ olarak tanımlamış, çözüm sözü vermişti. TOBB cuma günü Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nda vize sorunlarıyla ilgili üst düzey bir görüşme yapacak.
ABD vize başvurularında süre 12 aya çıktı
Bazı ülkeler belirli bir tarihe kadar vize başvurularını durdurdu, zor alınan randevuların çoğu da aylar sonrasına veriliyor. ABD vize başvurularında sürenin 12 aya kadar çıktığı ifade ediliyor.
Tüm bu ülkelere yönelik seyahatlerde kabul edilen vize başvurularında da ret sayılarında ciddi artışlar söz konusu. Sadece Schengen vize başvurularında geçen yıl yüzde 15’lerde olan ret oranının, bu yıl yüzde 50’lere kadar çıktığı konuşuluyor.
'Kredi şikayeti vize sorunun gerisinde kaldı'
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, son bir yıldır ihracatçıların krediye ulaşamadıkları için kendilerini aradığını ve çözüm talep ettiklerini hatırlatırken, “Son dönemde ise beni arayan ihracatçıların kredi şikayeti vize yakınmalarının gerisinde kaldı” dedi. Eskinazi sözlerini şöyle sürdürdü;
'Schengen bölgesi ülkeleri aylar sonrasına randevu veriyor'
“İhracatçıların çok hızlı vize alabilmeleri gerekiyor. Ancak Schengen Bölgesi ülkeleri aylar sonrasına randevu veriyor. Fuar katılımlarında İzmir’deki konsoloslar bize yardımcı oluyorlar. İhracatçılarımıza yardımcı olan konsoloslarımıza teşekkür ediyoruz.”(Ajanslar)