Doğumunun 98. yılında anılıyor
“Biz savaşı öldüğümüz zaman değil, düşmanlarımıza benzediğimiz zaman kaybederiz” cümlesinin sahibi, bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı “Bilge Kral” merhum Aliya İzetbegoviç, doğumunun 98’inci yılında, saygı, özlem ve hasretle hatırlanıyor.
Müslüman Boşnaklarda dini ve milli bilinci uyandırmak için çabalayan, yazdığı yazılar yüzünden hapis yatan ve “bağımsız Bosna Hersek’in ilk cumhurbaşkanı” olan İzetbegoviç, 8 Ağustos 1925’te Bosna Hersek’in Bosanski Samac şehrinde, Mustafa ve Haba çiftinin 5 çocuğundan biri olarak dünyaya geldi.
Çocukluk yıllarında ailesiyle Saraybosna’ya taşınan ve burada eğitim alan İzetbegoviç, Müslümanlara yönelik ayrımcılığa karşı çıktı ve bu yüzden büyük problemler yaşadı.
İnsan hakları konusundaki mücadelesi ve yazdığı eserler dolayısıyla iki kez hapis cezasına çarptırılan İzetbegoviç, 1990’lı yıllarda Sırp ve Hırvat güçlerin Bosna Hersek’i paylaşmak için başlattığı savaşta ülkenin lideri haline geldi.
“İslam, cesur ve atılgan Müslümanların omuzlarında yükselecektir”
“İslam, korkakların değil, cesur ve atılgan Müslümanların omuzlarında yükselecektir” sözünün sahibi İzetbegoviç, Yugoslavya Krallığı döneminde temel hedefi, ülkedeki Müslüman Boşnakları dini ve milli konularda bilinçlendirmek olan “Genç Müslümanlar” oluşumunun öne çıkan isimleri arasında yer aldı.
İzetbegoviç, 1990’da kurulan ve bugün de Bosna Hersek’teki Boşnakların en büyük partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) ilk genel başkanı seçildi. İlk çok partili seçimde ülkede en çok oyu alan SDA’nın lideri İzetbegoviç, Yugoslavya’daki 6 sosyalist cumhuriyetten biri olan Bosna Hersek’in başkanı oldu.
Karadzic, savaş durumunda Bosnalı Müslümanların yok olacağını savundu
Yugoslavya’nın, 1990’ların başında dağılmaya başlamasının ardından Yugoslav Halk Ordusu’nun (JNA) provokatif eylemleri sonucu 1991’de Slovenya’da, kısa zaman sonra ise Hırvatistan’da çatışmalar başladı ve bu çatışmalar, 1991’de Bosna Hersek’in Ravno ve Popovo köylerine de sıçradı.
Bosnalı Sırpların büyük çoğunluğunun boykot ettiği bağımsızlık referandumu, 29 Şubat-1 Mart 1992’de yapıldı ve referanduma katılanların yüzde 99,7’si bağımsız Bosna Hersek’e “evet” dedi.
JNA ve silahlandırdığı paramiliter Sırp gruplar, referandumun ardından ülkenin farklı şehirlerinde saldırılara başlarken, İzetbegoviç, tüm Bosnalıları bu saldırılara karşı koymaya çağırdı. Boşnaklar, İzetbegoviç’in liderliğinde çetin bir mücadele verirken, Sırp paramiliter gruplar, kadın ve çocuklar dahil sivillere yönelik büyük katliamlar yaptı.
2003’te vefat etti
Ülkedeki savaşı sona erdiren Dayton Barış Anlaşması 1995’te silahların durmasına katkı sağlarken, ağır bilançolu savaşta 200 bine yakın insan öldü, 1 milyondan fazla kişi ise evlerini terk etmek zorunda kaldı. Ülkeye karmaşık bir siyasi yapı getiren Dayton’a ilişkin “Bu, adil bir barış değil ancak savaşın sürmesinden daha iyidir” yorumunu yapan İzetbegoviç, anlaşmanın beraberinde getirdiği iki entite (Bosna Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti) ile Brçko Özerk Bölgesi’ne ayrılan Bosna Hersek Federasyonu’nun da 10 kantondan oluşan bağımsız ülkede ilk cumhurbaşkanı ve sonrasında ilk Devlet Başkanlığı Konseyi başkanı oldu.
İzetbegoviç, 19 Ekim 2003’te vefat etti. Cenazesine farklı ülkelerden 150 binden fazla kişinin katıldığı Boşnak lider, Saraybosna’daki Kovaçi Şehitliği’ne defnedildi. (AA)