Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) İmam Hüseyin’e (a.s) vasiyeti
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ve İmam Hüseyin’in (a.s) açıklamalarını incelediğimizde aile ve çevreyle iyi ilişkiler gibi ahlaki meselelerde tavsiyelerde pek çok tavsiyede bulunduğunu görürüz.
Buda dinin sadece tevhid gibi temel konulardan ibaret olmadığını, ahlakın da dinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir.
Temel olarak dinin amel konumundaki tercümesi ahlâktır, inanç konumundaki tercümesi ise imandır.
İmam Ali’den (a.s) gelen bir rivayette Nasr Suresi’nin ilk ayeti nazil olduğunda, Peygamber Efendimiz (s.a.v) birkaç gün evinden çıkmamış ve ardından Perşembe günü Bilal’e ezan okuması için emir vererek vasiyetini açıklamak için herkesin mescide gelmesini istemişti.
Minbere çıktı ve şöyle dedi: Allah’a kavuşmayı sabırsızlıkla bekliyorum ama sizden ayrı kalacağım için üzgünüm. Ey insanlar, vasiyetimi dinleyin ve onu burada olmayanlara iletin, bu size bu dünyada son sözümdür. Allah size yapılması ve yapılmaması gerekenleri, vacipleri ve yasakları vermiştir.
Resulullah son sözlerinde din ve güveni tavsiye etmiş aile bireyleri de dahil olmak üzere başkalarının haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söylemiştir.
Bir kimse kendisinden aşağı olanlara haksızlık ederse, kıyamet gününde Peygamber Efendimiz (s.a.v.) onun düşmanı olacağını belirterek “Kadınlara zulmetmeyin, eğer bunu yaparsanız kıyamet günü bütün amelleriniz boşa gider. Ailenize dikkat edin ve onlara görgü öğretin, onlar sizin elinizdeki emanettir.” dedi.
Bu sözler, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) insanlara söylediği son sözler olması nedeniyle çok önemlidir.
İslam Peygamber’i daha sonra Ehli Beyt’ini Kur’an-ı, ümmetin alimlerini sevmeleri tavsiyesinde bulundu. Ayrıca namaz ve zekatı da emretti.
İslam Peygamber’i (s.a.v) şöyle devam etti: Ey insanlar, ben zulmedenden Allah’a sığınırım, zulmetmeyin, çünkü Allah, kendisine sığınan mazlumların hakkını isteyendir. Allah, yaptığınız günahları kabul etmez ve bundan razı olmaz. Herkesin Allah’a döneceği gün için takvalı olun. Ey insanlar benim ömrüm bitti. Allah’a doğru yürüyorum. Dini emanet olarak size bırakıyorum.
Hz Hüseyin’in (a.s) açıklamalarında da bu söz ve tavsiyeleri görmekteyiz. Peygamber Efendimiz’in sözlerinin ana konusu ahlak kurallarıdır. Hz Hüseyin’in son açıklamlarıda ahlaki kuralları içermektedir.
Hz Hüseyin savaş sırasında ashabının durumunu sorar ve her defasında şehadet haberini alırdı. Ta ki İmam Seccad (a.s), İmam Hüseyin’e (a.s) orduda ikisinden başka erkek kalmadığını söyleyene kadar. Hazret böyle bir durumda bile tavsiyelerde bulunarak çevrelerindeki insanlara sevgi ve muhabbetle davranmalarını söyleyerek İmam Seccad’a hitaben kendisinin hangi şartlarda öldüğünü insanlara anlatmasını söyledi.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ve İmam Hüseyin'in (a.s.) sözlerinde ahlakî konularda ciddi tavsiyelerde bulunduğu görülmektedir. Din sadece tevhid ve şirk gibi temel konulardan ibaret olmadığı ahlakın da dinde önemli önemlibir yer tuttuğunun göstergesidir.(İqna)
Not: Yukarıda okuduğunuz değerli görüşler Seyyid Ahmed Fazıl’inin konuşmasından alıntıdır.