Tövbenin kabul edilmesi için gerekli olan şartlar
Buna göre bir tövbenin makbul olabilmesi için; işlenen günahın cehaletten, hakikate inattan ve bencilce isteklerden kaynaklanmaması, hata yaptığında hataya devam etmeyerek pişman olması ve çabuk tövbe etmesidir.
Nisâ suresi 17. ayeti: “Allah’ın kabul edeceği tövbe, ancak bilmeden kötülük edip de sonra tez elden pişmanlık getirenlerin tövbesidir; işte Allah bunların tövbesini kabul eder; Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.”
Nitekim Allah, bilgisizliği nedeniyle günah işleyen ve bunu anladıktan hemen sonra tövbe edenlerin tövbesini kabul eder. Allah, her şeyi bilendir, her şeyi görendir.
Allah tövbe kapısını her zaman kulları için açık bırakmıştır. Allah, Hz. Adem’in (as) tövbesini kabul ettiği gibi, bilmeden bir kötülük işleyip, bunu farkına vardığı an tövbe edip geri dönenlerin tövbesini de kabul eder.
Allah tarafından tövbelerin kabul edilmesi ne büyük bir nimet ve biz insanlar için altın bir fırsat. İşlediğimiz günahları temizleyebiliriz. Allah varlığımızın kitabını bu alemde temizleyebilmemiz için sevgi dolu bir öğretmen gibi her gün sınava tabi tutar. Cevapla birlikte sınav kağıdını da alır ve yarın tekrar temiz bir kağıt verir. Ve bu böyle tekrar tekrar devam eder. Tüm bu imkanlara rağmen insanoğlu ne kadar yeteneksiz olmalı ki kendi yazılışını düzeltemiyor. Elbette yalan söylemezler. Bu nedenle yalanı hayatımızdan söküp çıkaralım ve doğru söylenmeli yazalım. Adaletin altını çizerek “Adil olmak lazım” yazalım.
Ünlü ariflerden Buşenci tövbe etmenin tanımında şöyle der: “Bir günahı hatırladığında ve artık ondan zevk almadığında, bu tövbedir.”
Üstad Hüseyin Muhyiddin İlahi Kumşei “Kur’an ile 365 gün sohbet” kitabından alıntıdır.(iqna)