“İsrail’in uçak benzini ve jet yakıtı” Türkiye’den mi gidiyor?
Ticaret Bakanlığı, Türk kamuoyunun tepkilerinin ardından Siyonist İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırımı sonrası İsrail'e ihracatı yapılan 54 kaleme kısıtlama getirdi. Bu 54 ürün arasından biri oldukça dikkat çekti ve sosyal medyada gündem oldu.
Türkiye kamuoyunun uzunca bir süredir işgalci Siyonist İsrail'le ticaretin derhal kesilmesi yönündeki tepkilerinin sonucunda İsrail'in Gazze'deki soykırım operasyonunun 186. gününde ihracat kısıtlamasının getirildi. Karar, Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayla duyuruldu.
Bakanlığın İsrail'e yönelik kısıtlama kararı inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 ürün grubunu kapsıyor.
Bakanlığın açıklamasında "İsrail derhal ateşkes ilan edene kadar kısıtlamalar yürürlükte kalacaktır" denildi ancak gıda ürünleri kapsam dışı tutuldu.
Türk firmaları, İsrail'e deniz ürünleri, bisküvi, kuruyemiş, maden suyu, çikolata, peynir, makarna, meyve, konserve sebze, süt, krema, domates salçası satmaya devam edecek.
Bakanlığın kısıtlama getirildiğini duyurduğu 54 ürün arasında biri çok dikkat çekti ve sosyal medyada ençok tepki çekenler arasına girdi. O ürün listenin 50'inci sırasındaki "Uçak Benzini ve Jet Yakıtı" idi.
Zira İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik operasyonlarının büyük bir bölümünü hava saldırıları oluşturuyor. Bu saldırılarda on binlerce sivil hayatını kaybetti, yaralandı ya da evlerinden oldu.
"Neden 186 gün beklediniz?" tepkisi
Bu nedenle birçok sosyal medya kullanıcısı 186 gündür devam eden saldırılar boyunca İsrai'lle ticaretin kesilmemesinden dolayı AKP iktidarını ve bakanlığı bu katliama ortak olmakla suçladı.
X platformunda #ucak etiketiyle paylaşılan mesajlar gündem oldu.
Öte yandan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan, 'İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor' iddiası doğru değildir" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) 'İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor' iddiasının doğru olmadığını, bahse konu yakıtın, Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtı olduğunu bildirdi.
DMM'den yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarından paylaşılan "İsrail'in jet yakıtları, Türkiye'den gidiyor" iddiasının gerçeği yansıtmadığı belirtildi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla herhangi bir ilgisinin bulunmadığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Bahse konu yakıt, İsrail'e gönderilen bir yakıt değil, tamamen Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail'e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtıdır. Yakıt alan uçakların tamamı yolcu uçağıdır. Kamuoyunun hassasiyetleri üzerinden yürütülen manipülasyon kampanyalarına itibar etmeyiniz."(Ajanslar)