ABD ve İsrail’in İran'a karşı Ortadoğu Hava Savunma Planı devrede
İsrail ve ABD'nin yeni planı ortaya çıktı. Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Gerçek Vaat harekatı sırasında gizli ve ilk defa uygulanan Ortadoğu Hava Savunma Planı'nın (MEAD) devreye sokulduğunu açıkladı. Peki İsrail'in yanında hangi ülkeler vardı?
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Gerçek Vaat harekatı sırasında yeni bir planın devreye sokulduğunu açıkladı. Ağar, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasında 15 Eylül 2020'de imzalanan, Arap-İsrail normalleşmesine ilişkin ikili anlaşmalar olan İbrahim Anlaşmaları'nın dışında bir plan olduğunu kaydetti. Ortadoğu Hava Savunma Planı'nın devreye sokulduğunu vurgulayan Ağar, Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail dışında Ürdün, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın planın parçası olduğunu dile getirdi.
Ağar, “Buna nasıl tiyatro diyebilirsiniz? İran'ın yaptığına nasıl tiyatro diyebilirsiniz?” diye sordu.
İsrail'in bugüne kadar sadece 1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında Irak lideri Saddam Hüseyin tarafından vurulduğuna dikkat çeken Ağar, “O tarihten sonra ilk defa İsrail'i bir ülke vurma cesareti ve cüreti ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
Ağar, “Herkes bir şeyleri gizliyor ama şu an bütün dünya orduları ve istihbarat servisleri ve dışları bu bir gecede olan meseleye çalışıyorlar. Çünkü taraflar birbirlerinin geleceği şekillendirecek stratejik kabiliyetlerini test ettiler” dedi.
Abdullah Ağar, “O İran'ın atmış olduğu füzeler, İsrail'in ortaya koymuş olduğu Iron Dome veya Arrow 3 füze sistemleri geleceğe kurgulayacak. Yani ülkelerin stratejik üstünlük, stratejik etki ve stratejik caydırıcık üretecek sistemleri o bir gecelik dilimde test edildi taraflar tarafından” diye konuştu.
İran'ın Hürmüz boğazı kartı
“İran'ın sonuçlarını dizayn etmeye çalışarak saldırı yapacağını söyleyerek ve ilan ederek, Hürmüz kartını göstererek, hatta düşürüleceğini göz önüne alarak yapmış olduğu saldırı biçimi, çok üst düzey bir askeri akla karşılık geliyor” diyen Ağar, Gerçek Vaat harekatı başlamadan önce Devrim Muhafızları'nın Hürmüz Boğazı'nda el koyduğu bir gemiye dikkat çekti. İsrailli milyarder Eyal Ofer'e ait Portekiz bandıralı bir konteyner gemisini ele geçirilmesiyle İran'ın aslında bir mesaj verdiğini ifade etti. Ağar, “İran, Hürmüz'ü kapatırım. Swarming stratejisini devreye koyarım. İran'ın bir Swarming stratejisi denilen Hürmüz boğazını kapatmaya yönelik bir stratejisi var. Şimdi Hürmüz boğazını kapatması ne demek? Dünyadaki bütün arz dengesini bozması demek. İran kartını gösterdi” açıklamasını yaptı.
Dünya petrol arzının yüzde 15'inin Hürmüz Boğazı'ndan geçtiğini belirten Ağar, “Hürmüz'ü kapatırsa petrol fiyatları nasıl çıldıracak? Bunu bir koz olarak eline tuttu ve bunu kullanacağım dedi” şeklinde konuştu.
Balistik füzelere ne oldu?
İsrail kaynaklarından edindiği bilgileri aktaran Ağar, İran tarafından Gerçek Vaat harekatı sırasında 185 tane şahit 136, 36 tane seyri sefer füzesi, 110 tane balistik füze atıldığını söyledi ve “Kamikaze dronların 185'i de düşürülmüş. Tamam. 36 seyir sefer füzesinin 36'sı ya düşmüş kendi kendine ya da düşürülmüş. Ama 110 balistik füze var” dedi.
Suudi Arabistan ayrıntısı
Ağar şöyle devam etti: “Çin'e karşı Amerika Birleşik Devletleri'nin planı var. Yani Çin, İran'la Suudi Arabistan'ı birbirine yakınlaştırmaya çalışırken bunun alternatif planı neydi? ABD'nin İsrail ile Suudi Arabistan'ın birbirine yakınlaştırma planıydı. Bu da patladı. Ama çok ilginç bir şey oldu. Bütün mücadelenin merkez noktasında Suudi Arabistan olmasına rağmen Suudi Arabistan hiç sesini soluğunu çıkartmadı. Küçük küçük ülkelerin isimlerini duyduk. Kimi duyduk? Katar'ı duyduk. Anlaşma yürüdü. Suudi Arabistan'la İsrail arasındaki Amerikan inisiyatifli anlaşma yürüdü. Sessiz sedasız taşlar döşenmeye devam ediyor. Bu saldırıdaki en temel amaç benim görebildiğim Amerika Birleşik Devletleri'nin İsrail ve Suudi Arabistan'ı birbirine bağlayacak nükleer temalı anlaşmayı bozmak.”(Aydınlık)