Bunun adı ihanet! Türkiye'den İsrail'e doğrudan askeri veri iletilecek
"Şunun altını çizmek gerekir ki, AN/TPY-2 Radar Sistemi, THAAD Hava Savunma Sistemi ile eşgüdümlü çalışıyor. Dolayısıyla Kürecik Radar Üssü’nden İsrail THAAD Hava Savunma Sistemi'ne veri iletilecek ve İsrail katliamlarına hizmet etmiş sayılacağız."
ABD’nin THAAD Hava Savunma Sistemi'ni İsrail’e kurma kararı alması, tırmanan İran-İsrail gerilimini derinleştirecektir. ABD’nin bu kararı almasının en önemli nedeni İran’ın İsrail saldırısının başarısıdır. Delinmez denen Demir Kubbe, İran’ın balistik füzeleri ve hipersonik süzülme araçlarıyla delik deşik edilmişti.
Bu durumla birlikte Hizbullah’ın İsrail üssüne düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısı ABD’nin endişelerini artırdı. Basit bir İHA’nın hava savunma sistemini aşarak saldırı düzenlemesi gerçekten o ülkenin hava savunma sisteminde önemli sorunların olduğu göstermektedir.
Rusya İsrail’in ayarlarını bozdu
Öncelikle ABD, İngiltere ve İsrail’i endişeye sevk eden hava savunma sistemi sorununu biraz açmamız gerekiyor. Önceki yazılarımızda ısrarla altını çizdiğimiz İran’ın Rusya’dan satın aldığı Murmansk-BN (Elektronik Harp Sistemi) Sistemi'nin İsrail ve ABD donanmasının radar sistemlerinde parazit oluşturması hava savunma sisteminin hatalı çalışmasına neden olmaktadır.
İHA saldırısında bile savunmasız kalan Demir Kubbe birden delik kubbeye dönüşmüştür. Bu durum elbette ABD ve İngiltere tarafından tespit edilmiş ve önlemler alınmaya çalışılmıştır.
İngiltere’nin delik kubbe yaması AĞROTUR ve DİKELYA
İngiltere’nin Kıbrıs’taki Ağrotur ve Dikelya üsleri stratejik konumları nedeniyle, İsrail’in korunması için büyük öneme sahiptir. Çünkü Ağrotur üssünden Tel Aviv’e uçuş mesafesi yaklaşık 40 dakikadır. Söz konusu üslerin elektronik harp ve istihbarat sistemleriyle donatılmış olması ise stratejik önemini artırmaktadır.
Bu üslerin bir diğer özelliği İngiltere’nin dışında yer alan en büyük istihbarat toplama merkezi olarak ün salmasıdır. İngiliz Hükümet İletişim Merkezi (British Government Communications Headquarters-GCHQ) yapılanması, personeli ve ekipmanları bu üslerde yer almaktadır. Trodos Dağı’nda yer alan uydu ve radar merkezleri üslerin bölgedeki görevini açıkça göstermektedir.
İngiltere Hükümeti’nin “2023 yılının Ekim-Aralık ayları arasından Ağrotur üssünden İsrail’e 32 askeri uçak kalkmıştır” açıklamasıyla, Filistin’e karşı faaliyet yürütüldüğünü rahatlıkla anlayabiliriz. En son bu üslerin El-Aksa hastanesinde yerlerinden edilmiş Filistinlilerin kaldığı çadırların bombalanmasında görev üstlendiğini biliyoruz.
Ne tesadüftür ki bombalanma saatlerinde Ağrotur üssünden kalkan bir İngiliz istihbarat uçağı o bölgede uçuyor. Görüldüğü üzere Ağrotur ve Dikelya üslerinin İsrail’e hizmet ettiğine şüphe yoktur. Ancak esas soru; İsrail'in bir çadır alanını bombalamak için neden İngiliz istihbarat uçağına ihtiyaç duyduğudur.
ABD’nin delik kubbeye THAAD yaması
İran’ın kendi topraklarında konuşlandırdığı, NATO sistemlerine karşın etkin bir güce sahip olan Rus elektronik harp sistemleri, ABD’yi THAAD Hava Savunma Sistemi'ni İsrail’e konuşlandırmaya sevk etmiştir.
Dünyanın birçok ülkesine yerleştirilen radar sistemleriyle eşgüdümlü çalışan THAAD Hava Savunma Sistemi, İran’dan daha büyük bir saldırıya maruz kalmamak adına İsrail için varlık yokluk meselesidir. ABD ve İsrail’in bölgede planladığı İkinci İsrail Projesi için de hayati öneme sahiptir.
THAAD Hava Savunma Sistemi ile eşgüdümlü çalışan radarlardan birisi de AN/TPY-2 radar sistemidir. AN/TPY-2 ismi bize yabancı değil. Çünkü Kürecik'te kurulu!
Türk Hükümeti "Kürecik'ten İsrail'e veri mi iletiliyor" sorusuna "Verileri NATO müttefiklerimizle paylaşıyoruz" yanıtını vermişti. ABD'nin İsrail'e THAAD Hava Savunma Sistemi'ni konuşlandırmasıyla birlikte artık Kürecik Üssü'nden İsrail'e veriler NATO aracılığıyla değil doğrudan iletilecektir! Çünkü Kürecik'te kurulu AN/TPY-2 Radarıyla THAAD Hava Savunma Sistemi eşgüdümlü çalışıyor!
Denge politikası sürdürülemez
Şunun altını çizmek gerekir ki, AN/TPY-2 Radar Sistemi, THAAD Hava Savunma Sistemi ile eşgüdümlü çalışıyor. Dolayısıyla Kürecik Radar Üssü’nden İsrail THAAD Hava Savunma Sistemi'ne veri iletilecek ve İsrail katliamlarına hizmet etmiş sayılacağız.
Bu durum Türkiye için bir yol ayrımıdır ve denge politikasının çöküşüdür. Birinci yolda size düşman olanlar diğer yoldaysa size düşmanlık yapmayanlar hatta dostlarınız var. Yüzde sekseni antiemperyalist olan Türk milletinin tercihi düşman olmayanların, dostların yolu Asya olacaktır. Unutulmamalıdır ki Asya kaynaklarına ulaşmak isteyen Batılı devletler de Asya’da güçlenmiş Türkiye ile ilişki kurmak isteyecektir.
ABD ve NATO karşısında kendine güvenmeyen, korkan bir hükümet Türkiye’yi Asya’da öncü konumuna yerleştiremez ve bu çelişkilerle Türkiye’nin güvenliğini de tehlikeye atar.
Çok geç olmadan Kürecik ve İncirlik üslerini Türk ordusuna devredelim. NATO’dan çıkalım ve Asya Güvenlik Projesi’nin temellerini atalım.
Yazımızı Kumuk Türkçesi bir atasözü ile sonlandıralım; “Süyünçlü söznü sangırav da eşiter” - İyi haberi sağır da işitir.(Aydınlık)