Liderler peş-peşe Beyrut'ta: Çabalar Siyonist işgalcinin rezil olmaması için
Siyonist işgal ordusunun kara kuvvetleri, Hizbullah'ın sert direnişi karşısında 23 gündür Lübnan sınırından içeriye doğru işgal adımını atamadığı için sivillere karşı ağır bombardıman taktiğini kullanıyor. Siyon sevici liderler de onları kurtarmak için Beyrut'ta...
Savaşın Gazze'den sonra Lübnan'a yayılması ve İsrail'in Gazze'de hedeflerine ulaşmaması ile beraber şimdi de Lübnan sınırında bataklığa saplanması Siyonist işgal rejimin dostlarını bilhayli telaşlandırmışa benziyor. Beyrut son günlerde batılı liderlerin üst üste ziyaret adresi: Hedef Lübnan'ı Hizbullah'a karşı konumlandırmak ve Hizbullah'ı teslim olmaya ikna etmek.
Son ziyaretlerden biri, yılmaz bir Siyonist sevici olan Almanya'nın yeşiller partisinden Almanya'nın dışişleri bakanı Baerbock. Ajansların ilgili haberi:
"Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, resmi temaslarda bulunmak üzere bugün sabah saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gitti. İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını değerlendiren Yeşiller partili siyasetçi, İsrail ve Lübnan arasında uygulanabilir diplomatik bir çözümün bulunması ihtiyacına işaret ederek, "Şimdi iş, hem İsrail'in hem Lübnan'ın meşru güvenlik çıkarlarını güvence altına alacak uygulanabilir diplomatik bir çözüm bulmak için ABD, Avrupa ve Arap dünyasındaki ortaklarımızla çalışmak" dedi.
Lübnan'da Meclis Başkanı Nebih Berri ile de bir araya gelen Bakan Baerbock, İsrail güçlerinin Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) askerlerine yönelik saldırılarını da değerlendirdi. Baerbock, Lübnan'daki barış gücü askerlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırının uluslararası insancıl hukukun ihlali olduğunu söyledi.
'SİYASİ BİR ÇÖZÜM İÇİN UNIFIL'E İHTİYAÇ VAR'
Almanya Dışişleri Bakanı, Beyrut'u ziyaretinde yaptığı açıklamada, İsrail'in UNIFIL askerlerine yaptığı saldırılar hakkında, "BM Barış Gücü askerlerine yönelik her türlü kasıtlı saldırı, uluslararası insancıl hukukun ihlalidir" dedi.
UNIFIL askerlerine desteklerini yineleyerek "Çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması için onlara ihtiyaç var" diyen Baerbock, İsrail'in operasyonlarını meşru müdafaa ve uluslararası insancıl hukukun sınırları içerisinde yürütmesi, masum sivillerin hayatlarını koruması gerektiğini vurguladı. Lübnan'daki insani durumun her geçen gün daha vahim bir hal aldığına işaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, "Yüz binlerce insan son kalan eşyalarıyla birlikte kaçıyor, çocuklar ebeveynlerinden ayrılıyor, hastaneler kapasitelerinin sınırında çalışıyor. Lübnan çöküşün eşiğinde" ifadelerini kullandı.
'BARIŞIN ANAHTARI, BMGK KARARININ TAM OLARAK UYGULANMASI'
ABD, Avrupa ve Arap dünyasındaki partnerleriyle hem İsrail'in hem de Lübnan'ın meşru güvenlik çıkarlarını koruyan uygulanabilir bir diplomatik çözüm üzerinde çalışılması gerektiğini kaydeden Baerbock, "Ülkenin tamamen istikrarsızlaştırılması, Orta Doğu'daki tüm devletler arasında dini çeşitliliği en fazla olan toplum ve aynı zamanda tüm bölge için ölümcül olacaktır" değerlendirmesinde bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Barışın anahtarı 1701 sayılı Birleşmiş Milletler (Güvenlik Konseyi) kararının tam olarak uygulanmasında yatmaktadır ve Lübnan silahlı kuvvetleri de burada önemli bir rol oynamaktadır. Beyrut'ta ve ardından Paris'teki Lübnan konferansında yapacağım görüşmelerde, bu zorlu yolda nasıl ilerleme kaydedebileceğimizi ve aynı zamanda insani acıların hafifletilmesine nasıl yardımcı olabileceğimizi araştırmak istiyorum."
BMGK'nin 1701 sayılı kararı, İsrail'in Mavi Hat'ın gerisine çekilmesini ve bu hat ile Lübnan'daki Litani Nehri arasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada sadece Lübnan ordusu ve UNIFIL'e ait silah ve askeri araç-gerecin bulundurulmasını öngörüyor. (Kaynak: duvar)