13 yıllık 'gizli görev': İsrail, Suriyeli 'muhaliflere' nasıl yardım etti?
İsrailli yardım kuruluşu IFA, 13 yıldır Suriyeli 'muhaliflere' 13 yıl boyunca nasıl yardım ulaştırdığının detaylarını kamuoyuyla paylaştı.
İsrailli insani yardım kuruluşu IFA (İsrail Havadan Yardım), 13 yıldır Suriyeli "muhaliflere" yardım ulaştırıyor.
IFA’nın liderliğini üstlenen Gal Lusky ve Maya Zuckerman, Maariv gazetesine verdikleri mülakatta, Suriye'deki faaliyetlerini detaylandırdı.
Kuruluş, Suriyeli "muhaliflerle" olan bağlarını gizlilikle yürütüyor. IFA, amacının ihtiyaç sahiplerine yardımı güvenli bir şekilde ulaştırırken gönüllülerin ve bağışçıların güvenliğini sağlamak olduğunu iddia ediyor.
Lusky, yardım yöntemlerinin gizli tutulmasının, hem alıcı tarafı korumak hem de yardım malzemelerinin güvenliğini sağlamak açısından hayati önem taşıdığını belirtti.
IFA, acil yardım kliniklerden tahliye operasyonlarına kadar pek çok alanda aktif rol alıyor. 2012 yılında, Golan Tepeleri’ndeki çitin açılması ve Suriyeli yaralılar için bir hastane kurulması gibi projelerde yer alan kuruluş, 2023 depremi sırasında faaliyetlerini yeniden başlattı.
IFA, 2022’de 100 milyon şekel gibi önemli bir bağış toplasa da, 2023’te bu miktar 8 milyon şekele düştü. Bu durum, bağışların büyük ölçüde ayni yardımlardan oluşması ve Suriye’ye uygulanan uluslararası ambargoların etkisiyle daha da zorlaştı.
Lusky ve Zuckerman, bağışçıların desteğini kazanmanın zor olduğunu, zira faaliyetlerinin medyada geniş yer bulamadığını ifade etti.
Gal Lusky ve Maya Zuckerman, şunları söyledi:
"Bir süre oraya geri dönmeyeceğimizi bildiğimizde. Bilmesi gerekenler biliyordu ve bugün hala bizimle iletişim halindeler. 'Dolaptan çıkmak' çok hesaplı bir şekilde yapılıyor. Suriye'nin kuzeyi var, Suriye'nin güneyi var ve daha çok İslamcı grup var. Kuzeyde, yerel bir güç tarafından kurtarılan konvoyumuz hasara uğrarken, fiziksel olarak zorlu bir gece geçirdik. Devlet otoritesi olmadığı için belediye oluşumlarını harekete geçirmek zorunda olan kişi bölgeyi işgal eden ve orada yaşayan memurdur. Tıbbi hizmet ve yiyecek olmazsa ona isyan edecekler ve bu nedenle paraya ihtiyacı var. Suriye'de muhalif güçler sorunu basitçe çözdüler: Milislerin kendisi Avrupa'da veya ABD'de bir dernek açtı, bu dernek fon topladı ve bunları Suriye'deki subayın kontrolü altındaki kardeş bir derneğe aktardı. İsrail'de bildiğimiz, uluslararası ve diplomatik alanda faaliyet gösteren dost derneklerine benzer bir şey."
Kimseye para vermediklerini, sürgündeki muhalefet unsurlarıyla ve ona yardım eden çeşitli iş adamlarıyla temasa geçtiklerini kaydeden Lusky ve Zuckerman, şöyle devam etti:
"Kimseye para vermiyoruz. S, mekanizmayı çözdük ve gizli olarak isyancılar arasındaki siyasi saflara bağlantı kurduk. Şart, bizim dağıttığımız ekipman ve yiyecekleri bizden almalarıydı. Yağmayı önlemek için alımları yapıyoruz, malzemeleri belli bir noktaya güvenli bir şekilde ulaştırıyoruz, sınır kapılarında şoförleri, gerekiyorsa plakaları da değiştiriyoruz ve dağıtımın bizimle bağlantılı kişiler tarafından yapılması durumunda yolumuza devam ediyoruz." (YDH)