Ekonomik Kriz Vatandaşlık Hakkı Sattırıyor
Krizle boğuşan ülkeler çareyi yatırım yapanlara vatandaşlık hakkını satmakta buldu
Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesi ekonomik sıkıntılarından kurtulmak amacıyla ülkelerine yatırım yapan girişimcilere vatandaşlık veriyor.
Star Gazetesi'nden Ayşe Ekin Gündüz'ün haberine göre, krizde köşeye sıkışan ülkeler, çareyi yatırım için kapılarını sonuna kadar açmakta buldu. Avrupa'dan Asya'ya, Amerika'dan Afrika'ya pek çok ülke belli bir yatırım tutarı karşılığında vatandaşlık ve oturma izni veriyor.
Krizden ağır darbe alan ve işsizlik oranının yüzde 25'leri aştığı İspanya, 160 bin Euro ve üzerinde konut ve gayrimenkul alanlara İspanya'da oturma izni verirken, bir diğer Avrupa ülkesi olan Slovakya'da ise vatandaşlık hakkı kazanmak için ülkeye yapılması istenen yatırım miktarı 1 milyon Euro. En az maliyetli vatandaşlık 1.200 dolar gelir beyanıyla Uruguay'da.
ABD: 1 milyon dolarlık şirket kuran veya hükümetçe belirlenen bölgelere 500 bin dolarlık yatırım yapan işadamlarına süresiz oturma izni veriyor. 5 yıl sonra da vatandaşlık geliyor.
Kanada: 400 bin dolarlık yatırımla birlikte, 800 bin dolarlık varlık istiyor.
Dominik Cumhuriyeti: 100 bin dolar yatırıma vatandaşlık hakkı verirken, eş ve çocuk varsa tutar 200 bin dolara çıkıyor.
Uruguay: Vatandaşlık için yatırım gerekli değil ancak kişi başı aylık bin 200 dolar gelir şart. Önce geçici ikamet, 3 yıl sonra vatandaşlık veriliyor.
Guatemala Cumhuriyeti: 5 yıllık devlet tahvillerine en az 50 bin dolarlık yatırım vatandaşlık için yeterli oluyor.
Birleşik Krallık: 5 yıl süreyle İngiltere topraklarında 1 milyon poundluk yatırım yapanlar vatandaşlık hakkı kazanıyor. (Star)