'Toplumumuzun Yok Oluşu Alkolden Olmasın'
Mersin Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, toplumda yaygınlaşan alkol kullanımının dizginlenmesi gerektiğine dikkat çekerek toplumun yok oluşunun alkolden olmaması gerektiğini söyledi.
MERSİN - Mersin Halk Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik alkol kullanımı ve zararları hakkında İLKHA’nın sorularını yanıtladı.
Alkol üretiminin dünyada birkaç ulus aşırı şirketin elinde olduğunu ifade ede Kemik, bu şirketlerin ise alkol kullanımını yaygınlaştırmak için gelişmekte olan yada kırılma noktasındaki ülkelerin gençlerini ve bayanlarını hedef aldığını belirtti.
Alkol piyasasını kontrol eden şirketlerin içkiye talebi artırmak için büyük harcamalar yaptıklarına dikkat çeken Kemik, “Gelişmiş ülkelerdeki tüketimin azalması ile birlikte bu şirketler gelişmekte olan ve geçiş döneminde olan ülkelerde, geleneksel olarak az alkol içen yada içmeyen kadın ve gençler arasında yeni pazarlar oluşturmak için girişimlerini artırmıştır.”
Alkol kullanımı lise ve üniversite öğrencileri arasında yaygınlaşıyor
Türkiye’de alkol kullanımının giderek artan bir sorun olduğunun altını çizen Dr. Kemik şu istatistikleri paylaştı: “Türkiye’de alkol kullanım sıklığı %8.4-54.5 arasında saptanmıştır. Türkiye Ruh Sağlığı Profili araştırmasında 18-65 yaş arası 7479 kişide alkol bağımlılığı yaygınlığı yüzde 0.8 olarak saptanmıştır. 2000 yılından sonra lise ve üniversite öğrencilerinden yapılan çalışmalarda yaşam boyu alkol kullanım oranı ise yüzde 46.1-71.2 arasında olduğu bildirilmiştir.” dedi.
Dr. Kemik Türkiye’de alkol kullanımının fazla olmamasının nedenleri ise şöyle değerlendirdi: “Dinin etkisi, alkol kullanımının günlük yaşantının bir parçası olmaması, genellikle sosyal ortamlarda alkol içilmesi yada sosyal baskı nedeni ile az tüketilme nedenleri sayılabilir.”
Alkolün en büyük zararı karaciğer hücrelerindeki yıkımdır
Alkolün son zamanlarda sigara ve şişmanlıkla birlikte insanlığı tehdit eden üç unsurdan birisi olduğu gerçeğine değinen Mersin Halk Sağlık Müdürü Kemik, şu önemli konuya da değindi: “Çok eski bir hit var. Az alkol insan sağlığını iyi edeceğine dair. Bazı bilim çevreleri tarafından uydurulduğu iddia edilen ve hiçbir dayanağı olmayan bu düşünce ile insanlar alkole alıştırılıyor. Alkol çok azda olsa insan sağlığına zarar verir. En büyük zararı karaciğer hücrelerinde yıkımdır. Karaciğer hücrelerinde yapılan yıkım ise geri gelmesi mümkün değildir. Alkol insan sağlığını engelleyen, insanları düşüncelerini fonlaşmasına sebep olan en büyük zehirlerden birisidir. En güzel şey en kısa sürede alkolü bırakabilmektir.” dedi.
“Basın ve aileler lütfen duyarlılık göstersin!”
Alkol kullanımının çocuk yaşlarda hızla ilerlediği gerçeğinin altını çizen Dr. Kemik, açıklamalarına şöyle devam etti: “Dünyanın ve Avrupa’nın en az alkol kullanan ülkelerinden biriyiz ama gençleri korumak da bizim birinci görevimiz. Çocuklarımızı alkolden uzak tutmamız lazım. Özellikle görsel basındaki özendirici reklamlardan çocuklarımızı mümkün olduğunca uzaklaştırmamız lazım. Bununla ilgili çok daha detaylı çalışmalar yapmamız lazım. Toplumda alkolü dizginlememiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bütün donanımlar buna hazır. Başbakan’ın da söylediği gibi toplumumuzun yok oluşu lütfen alkolden olmasın. Aileler lütfen duyarlılık göstersin. Basının da duyarlılığını artırması gerektiğini düşünüyorum.” diye belirtti.
(Osman Öksüz-İLKHA)