Vitamin Eksikliği Depresyon Nedeni
B12 vitamin eksikliğinin depresyona neden olduğunu söyleyen uzmanlar, söz konusu vitamin eksikliğinin unutkanlığa da neden olabileceğine dikkat çekti
DİYARBAKIR - 600 yataklı Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Uzmanı Dr. Hakan Keski, uzun süre tedavi edilmeyen B12 vitamini eksikliği ile ilgili önemli uyarılarda bulundu. Dr. Keski, B12 vitamini eksikliğinin depresyon, unutkanlık, sinir hasarı ve yorgunluk hissine neden olduğunu söyledi.
“Kanda B12 (kobalamin) miktarının düşmesi ile beraber homosistein ve metilmalonik asitin (MMA) yükselmesiyle teşhis edilen B12 eksikliği yorgunluk, çarpıntı, nefes darlığı, baş ağrısı, ağrılı ve kırmızı bir dil, bulanık görme, el ve ayaklarda karıncalanma gibi belirtileriyle de kendini hissettiriyor” diyen Uz. Dr. Keski, düşük B12 düzeyi erken teşhis edilip takviye alımına kalıcı hasar oluşmadan başlandığında sonuçlarının engellenmesinin mümkün olduğunu belirtti.
Vücutta B12 vitamini emilimini engelleyen bir hastalık olan pernisyöz anemi, B12 vitamini eksikliğinin sık görülen sebebi olduğunu açıklayan Keski, “B12 vitamini içeren besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi, yeterli beslenmeye rağmen emilim bozukluğundan yeterince faydalanılmaması, aşırı alkol kullanımı, antiasit ilaçlar, proton pompa inhibitörleri, H2reseptör antagonistleri B12 vitamin emilimini bozar. Karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde B12 vitaminin günlük vücut depolarından kaybı normalden 2 kat fazladır” şeklinde konuştu.
Kırmızı et, karaciğer, yumurta, süt, peynir ve balık gibi besinlerin bol miktarda B12 vitamini içerdiğini belirten Uz. Dr. Keski, B12 vitamini eksikliğinin vejetaryen beslenenler, sürekli diyet yapanlar ve yaşlılarla daha fazla görüldüğüne de dikkat çekti. (Zeki Aras-İLKHA)