Gençlerin evliliğine külfetli düğün engeli
TÜİK'in medeni durum haritasının sonuçlarına göre en fazla bekarın bulunduğu Hakkari'de, gençlerin evlenmemesine, külfetli düğün gelenekleri, istenen fazla takılar ve işsizlik gerekçe gösteriliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) medeni durum haritasının sonuçlarına göre en fazla bekarın bulunduğu Hakkari'de, gençlerin evlenmemesindeki temel gerekçeyi istenen fazla takılar ve işsizlik oluşturuyor.
TÜİK'in açıkladığı medeni durum haritasında en fazla bekarın bulunduğu il sıralamasında Hakkari yüzde 46 ile birinci sırada yer aldı. Bu istatistiğe şaşırmayan Hakkarili gençler, işsizlik ve düğün maliyetlerinin yüksekliğinden yakındı.
İşsizliğin yoğun yaşandığı kentte, kız tarafının çok miktarda takı istemesi ve düğünlerin perşembe günü başlayıp pazara kadar devam etmesi gibi gelenekler, gençlerin evlenmelerinin önünde en büyük engel olarak duruyor.
Hakkari Belediye Başkanlığı Evlendirme Dairesi memuru Abdürrahim Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş olanaklarından yoksun olan Hakkarili gençlerin, bazen 45-50 yaşlarına kadar evlenemediklerini söyledi.
Hakkari'nin genel nüfusunun 280 bin dolayında olduğunu ancak geçen yıl il merkezinde 626, Yüksekova'da 912, Şemdinli'de 420 ve Çukurca'da 46 nikah kıyıldığını belirten Taş, şöyle konuştu:
"TÜİK'in medeni durum haritasının sonuçlarına göre, en fazla bekarın bulunduğu il maalesef Hakkari. 2014'te toplam nikah sayımız 2004. İlimizde fazla bekarın bulunmasının iki nedeni var. İşsizlik ve düğün geleneklerimiz gençlerimizin evlenmesine engel oluyor. En büyük sorunumuz işsizlik. İşsizlikten dolayı gençlerimiz evlenmeye yeltenemiyor. İkinci sıkıntımız ise düğünlerimiz. En küçük düğünümüzde yapılan masraf 75-80 bin lira. Bu, gelinlere çok fazla takı takılmasından kaynaklanıyor.
Hakkarili büyüklerimize sesleniyoruz. Düğünlerimiz üç gün sürüyor. Eğer bu düğünlerimiz bir güne düşerse maliyetler de düşer. Çünkü üç gün süren düğünlerimizde maalesef büyük bir masraf yapılıyor ve bunun altından da kalkmak kolay olmuyor. Yetkililerin Hakkari'ye dönüp bakmalarını istiyoruz. İş olanaklarının sağlanmasını istiyoruz. Gençlerimiz yaşı 45-50'ye dayanıyor maalesef evlenemiyorlar. Ne olursunuz Hakkari'ye de bir bakın. İş olanaklarımız olsun. Gençlerimiz bekarlıktan kurtulsun. Onların da yuva kurmaya hakları var." (AA)